Kezdőlap

'Budapest nyelvei' kutatócsoport és hallgatói műhely

Fővárosunk mindig is soknyelvű város volt. A polgárság sokszínűsége évszázadokon át a jólét forrása volt. Ma is Budapest az a közép-európai város, ahol a legtöbb nyelvvel találkozhatunk. A város lakosságának 7 százaléka a  határokon kívülről érkezett és a Magyarországon élő külföldiek közel fele Budapesten él.

A városban mind a tizenhárom nemzeti kisebbségekhez tartozó nyelv (bolgár, roma, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán) jelen van. Azonban ma már a bevándorló dél-keleti és kelet-ázsiai nyelvek többségben vannak a legtöbb hagyományos nemzeti kisebbséggel szemben. A hivatalos statisztikák nem is tükrözik vissza megfelelően a budapesti nyelvek valódi sokszínűségét, ugyanis pl. a "kínai" vagy “orosz" kategóriák valójában több tucat kisnyelvet képviselnek.

Mindezen sajátosságok miatt Budapest földrajzilag és kulturális szempontból egyaránt egyedülállóan alkalmas a ritka nyelvek kutatására. A kis nyelvek dokumentálása és kutatása eredeti ’lelőhelyükön’, a terepen, általában költséges és gyakran veszélyes is. Az újonnan kialakuló városi nyelvészet tudományága, amelyhez a jelen projekt is tartozik, kihasználja azt a tényt, hogy a ritka nyelveken beszélők egyre inkább jelen vannak a nagyvárosi területeken. 

A projekt célja, hogy adatbázist hozzon létre a Budapesten levő nyelvekről, és ezáltal is elősegítse a kommunikációt a magyar és más anyanyelvűek között. A kutatás fel kívánja térképezni a külföldiek magyar akcentusait és a Budapesten beszélt nyelveket és nyelvjárásokat.

A projektnek nem csupán tudományos, közéleti és kommunikációs, hanem oktatási és nevelési jelentősége is van. A kutatásban résztvevő diákok tapasztalatot szerezhetnek az adatfelvétel és adatelemzés terén, de ezen túl bejuthatnak a velünk élő külföldiek titokzatos világába is, és megtapasztalhatják, hogy hogyan lehet ismeretlen, bonyolult nyelvi kódokat feltörni és megérteni.

https://budapestlanguages.wordpress.com/

A kutatócsoport és hallgatói műhely vezetője oktatónk, Anne Tamm.

Szeretettel várjuk! 

Elérhetőségünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.