Lónyay Gimnázium


2006 szeptembere óta a Lónyay utcai Református Gimnázium diákjai a holland nyelvet is választhatják második idegen nvelvként. A holland-magyar református kapcsolatok több évszázados múltra tekinthetnek vissza, így különösen örömteli, hogy a gimnáziumban hollandot is lehet tanulni. 2007 szeptemberében újabb 9.-es holland csoport indult. A csoportokat Gaál Enikő néderlandisztika-történelem szakos tanárnő ismerteti meg a holland nyelvvel és kultúrával.

 

Gaál Enikő tanárnő

A Lónyay gimnázium hollandiai testvériskolával is rendelkezik, így a diákok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek holland anyanyelvű diákokkal. Mivel a holland közepesen gyakran beszélt nyelv Európában (22 millió lakos anyanyelve), sokkal kevesebben választják az idegen nyelvet tanulók közül, mint az angol, vagy némethez hasonló nagy nyelveket. Ezért is fontosak a testvériskolai kapcsolatok és a diákcserék.

 
A Lónyay Gimnázium hollandos csoportjai heti három órában tanulják a nyelvet. A gimnázium gyakorlóiskolaként is funkcionál, a Károli Gáspár Egyetem néderlandisztika tanárszakos hallgatóinak itt nyílik lehetősége gyakorlótanításra. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az iskola honlapja: http://lonyay.edu.hu/