Alapképzés (BA)

KRE Néderlandisztika tanszéke a 2021/22-es tanévben is indít BA szintű képzést.

A néderlandisztika BA programban a holland és flamand nyelv és irodalom megismerése mellett nagy hangúlyt kap a nyelvterület történelme és művészete, valamint a munkavállalás során is jól hasznosítható gazdasági- és sajtónyelv, és a fordítás elméletének és gyakorlatának megismerése. Ezeken felül is számtalan speciális kollégiumot hirdetünk Hollandia és Belgium kultúrájának különféle területéről.

BA képzésünkre a jelentkezés feltétele az emelt szintű angol vagy emelt szintű német vagy német nemzetiségi érettségi.

A Néderlandisztika BA szak felépítése

A képzés során a hallgatóknak 180 kredit értékben kell tanegységet felvenniük. Ebből 120 kredit major, 50 kredit specializáció vagy minor, valamint 10 kredit szabadon választott tárgyak.

Mit jelent a Néderlandisztika major program?

A 120 kredites képzést, amit minden néderlandisztikára felvett hallgatónak teljesítenie kell a diploma megszerzéséhez.

Kinek ajánljuk a Néderlandisztika major felvételét?Azoknak a germanisztika szakra felvett hallgatóknak, akik szívesen megismerkednének a nyugati kultúrkör két sikeres országa, Hollandia és Belgium nyelvével, irodalmával, történelmével és művészetével, melyeket többek között a nyelvgyakorlatok, szó- és mondattan, szociolingvisztika, középkori és modern németalföldi irodalom, műfordítás, kultúrtörténet, Észak- és Dél-Németalföld művészete tárgyak formájában oktatunk.

Azoknak a néderlandisztika szakos hallgatóknak, akik ennél is alaposabban szeretnék megtanulni a holland nyelvet és megismerni a nyelvterület kultúráját, mivel a későbbiekben esetleg fordítással kívánnak foglalkozni, vagy tanulmányaikat mester szinten (MA) is folytatni szeretnék, két 50 kredites specializációt kínálunk, amelyek közül választhatnak.

A Kultúra és identitás specializációban a fenti tárgyak elmélyítésén túl megjelenik a holland nyelvű filmek elemzése éppúgy, mint a prezentációs technikák gyakorlása, míg A fordítás alapjai specializációban a jogi és közgazdasági alapismeretektől az üzleti nyelven át a fordítási és tolmácsolási gyakorlatokig mindent megtalálunk.

A BA képzés után diákjaink mesterszakon (MA) is folytathatják a néderlandisztika tanulását.

A Néderlandisztika BA mintatanterve elérhető itt.

Diákjaink véleménye a képzésről:

Akkor jártam először Hollandiában, mikor gimnazista koromban épp az egyetemi szakválasztás krízisének csúcsán voltam. Kint nem csak az országot, a kultúrát és az embereket szerettem meg, de olyan magyarokkal is találkoztam, akik akkor már holland szakosak voltak, és épp csereprogramon jártak kint. Ők mesélték, hogy mennyi lehetősége van annak, aki beszél hollandul. Egy BA és egy fél MA diplomával a hátam mögött mondhatom, hogy abszolút igazuk volt, és azóta is az egyik legjobb döntésemnek tartom, hogy a holland mellett döntöttem. Tanulhattam irodalmat, nyelvészetet, filmtudományt, fordítást, diplomáciát, művészettörténetet stb. És nem mellesleg kijutottam a nyelvterületre, nem is egyszer. És mindegy merre megyek tovább, a tudás, amit itt szereztem, mindig hatalmas előny lesz.  Biró Márton
Krasznai Kármen vagyok, jelenleg másodéves néderlandisztikán. Gimnázium utolsó évében döntöttem úgy, hogy meg szeretnék tanulni hollandul, és el szeretnék mélyedni a holland kultúra világában. Magamat ismerve sejtettem, hogy szeretni fogom az egyetem adta tudományos közeget, de a néder felülmúlta a várakozásaimat. Nemcsak a nyelvtanulásról van itt szó, hanem egy olyan bölcsész képzésről, ami gondolkodni, kérdéseket feltenni, érvelni, kutatni tanít. Ez a szak ébresztett rá, hogy sokkal több érdekes és izgalmas dolog van a világon, mint én azt gondoltam. Hálás vagyok ennek a tanszéknek, hogy kíváncsibbá és lelkesebbé tett egy hihetetlenül izgalmas tudományterület iránt, annyira, hogy szabadidőmben is szeretek azzal foglalkozni, amit tanulok. Nagy öröm ez nekem. Kívánom, hogy mindannyian megtaláljátok azt, amit szenvedéllyel szerettek – és egy olyan támogató közegbe kerüljetek, mint amilyenbe én csöppentem a Károlin. Szeretettel, Kármen

 

Amikor megkérdezik milyen szakra járok, és kimondom, hogy “néderlandisztika”, sosem értik miről beszélek. Én sem értettem addig, míg nem jöttem ide a Károlira. Teljesen megfogott a tanszék közvetlensége. A tanárok nagyon jófejek, és ha ránk néznek, az embert is látják bennünk, nem csak egy kódot/diákot. Azt hittem száraz tényekről fogok hallani itt is, de a tanárok mindig próbálják feldobni érdekes, mai infókkal az órát. A nyelv csak az elején nehéz, aztán elkezdi az ember megérteni, hogy mit mondanak neki hollandul. Ez pedig nagyon jó érzés volt számomra. Ez egy ritka szak, de pont ezért különleges. Emiatt kevesebben is vagyunk, de pont ezért családias, bárkihez fordulhatok segítségért, ha kérdésem van.  Nyeste Sára, másodéves BA hallgató

2022 © KRE BTK Néderlandisztika