Segítség szakdolgozatot íróknak

Szakdolgozati útmutatók:

KRE Nagyykőrösi Tanítóképző Szakdolgozati Útmutató
SZTE Klasszika Filológia Tanszék
JGYPK Könyvtártudományi Tanszék
SZTE Gazdaságtudományi Kar BA-s SZakdolg. Útmutató

FIGYELEM! A szakdolgozat teljes terjedelmének (magyar és holland rész együtt) kell 52.000 karakternek lennie (szóközök nélkül).


A hónap nyelvtanulási tippjeItt minden hónapban egy új tippet találsz, amivel érdekesebbé és eredményesebbé teheted a nyelvtanulásod.


 
Íme két weboldal azoknak, akik szeretnének többet tudni a holland nyelvtanról:
http://www.verbix.com/languages/dutch.shtml
http://www.dutchgrammar.com/en/index.php?n=Grammar.DutchGrammar

 

2008 augusztus


Ha úgyis a Reviczkyben jársz, és régóta fáj a fogad egy (vagy több) jó szótárra...

Az egyik legnagyobb magyar kiadó, az Akadémiai Kiadó szótárvásárt tart a Szabó Ervin könyvtárban, a Reviczky utcaában, június 14-ig. Minden szótárhoz 25% százalék kedvezménnyel juthatsz hozzá!

Így a magyar-holland szótár cd-s változatához is. Most beszerezheted a másik idegen nyelvedhez (angol, német, olasz, francia, spanyol?) tartozó profi szótárat is!


További info itt: http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/?article_hid=27078
illetve  a kiadó honlapján: http://www.akkrt.hu/main.php

2008 június


Vizsgára készülsz? Azt sem tudod, melyik könyből tanulj, honnan szerezz anyagot?

Ismétlés

Legjobb, ha előveszed az eddig használt könyveket-lapokat, és abból készítesz egy áttekintést. Így olyan nyelvi elemeket idézel fel, amivel már találkoztál, amit már tanultál, és nagyobb az esély, hogy jól is tudod használni őket.

Szókincs

A szókincset témák szerint csoportosítsd, és érdemes végiggondolni, hogy milyen kifejezéseket, fordulatokat tudsz "megcsillogtatni" egy adott témában a szóbeli vizsgán. Ha kész a listád, érdemes egy társsal gyakorolni, aki értékeli a produkciódat, és fel tudja hívni a figyelmedet azokra a hibákra, amiket esetleg magadtól nem veszel észre.

Írás

Az íráskészségnél is fontos a gazdag szókincs, és persze hogy tudd, mely pontokon kell még erősödnöd. Nézd át az eddigi kijavított irományaidat!

Hallgatás

Ami a hallásértést illeti, manapság már szerencsére könnyen találhatsz riportokat, szövegeket az interneten. Hallgasd meg ezeket, és készíts jegyzetet a szöveg fő témáiról, kulcskifejezéseiről.

Olvasás

Ez vonatkozik az olvasáskészségre is: szövegeket nem nehéz találni, olvass, és gyakorold a lényeg, a "rode draad" azonosítását. Érdemes azt is gyakorolni, hogyan tudod a szöveg ismeretlen szavait szelektálni. Melyeket érdemes megnézni a szótárban? Melyik szavakat lehet kitalálni a szövegkörnyezetből? Hiszen a vizsgán takarékosan kell bánni az idővel!

Lelki tréning

Végül, ha alaposan felkészültél, gondolj arra, hogy Te mindent megtettél a siker érdekében, és nyugodt szívvel kezdhetsz a próbához... SOK SIKERT MINDENKINEK!

ps: És érdemes egy Sport szeletet is magaddal hozni, ha kellene vizsga közben egy kis energia... :-)

2008 május


Íme M.R. tanárnő webtippjei azoknak, akik szeretnek a neten böngészni, és így fejlődni hollandból:

Op het net om te lezen, kijken en beluisteren

http://www.nos.nl/jeugdjournaal/voorpagina/index.html
http://www.hetklokhuis.nl/
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/
http://www.taalthuis.com/
http://www.nt2taalmenu.nl/
http://www.ucl.ac.uk/dutch/student_resources/competence_grid.html

2008 április


Kedves nyelvtanuló, kedves egyetemista!

Felmerült már benned valaha a gondolat, hogy tanulásodat hatékonyabban, sikeresebben is szervezhetnéd?  A Leideni Egyetem egy egész holland nyelvű oldalt szentel a tanulást megkönnyítő tippeknek, ötleteknek, és néhány érdekes pszicho-tesztet is ki tudsz itt tölteni. Külön figyelmet szenteltek a szerkesztők a diákokat gyakran frusztráló, elkeserítő problémáknak.

Íme egy link az oldalhoz. Jó böngészést!

2008 március


LOW FESZTIVÁL 2008
Most Budapesten!!! www.lowfesztival.hu

2008 február közepétől egy egész hónapon át tartó rendezvénysorozattal mutatkozik be hazánkban a holland-flamand kortárs képzőművészet, komoly-, jazz- és popzene, formatervezés, színház és mozi. A LOW Fesztivál elnevezés a Németalföldre (Low Countries) utal, amely Hollandiát és Flandriát foglalja magába.

A fesztivál célja elsősorban a holland-flamand kortárs művészet bemutatása, de legalább olyan nagy hangsúlyt kap a holland–flamand–magyar művészeti együttműködések létrehozása, támogatása, illetve szorosabbra fűzése.

A rendezvények koncepcionális, szervezési és lebonyolítási munkáit a Holland Nagykövetség a budapesti Flamand Képviselettel szoros együttműködésben végzi. A Merlinben a fesztivál ideje alatt állandó információs központ működik.

A fesztivál több mint 20 budapesti helyszínen, körülbelül 100 előadással és 500 előadóművésszel zajlik majd. Az előadásokat és a kiállításokat 2008. február 15-től március 12-ig lehet megtekinteni.

Isa Tuyls blogja a fesztiválról, budapesti kalandjairól itt

2008 február


Legyél nyelvtan-szakértő...

Biztos tudod, hogy a létező legvastagabb holland nyelvtankönyv, az Algemene Nederlandse Spraakkunst, vagy röviden ANS, már az interneten is megtalálható. Így ha nyelvtani kétségek kínoznak hollandból, és épp nincs kitől kérdezni, magad is utánajárhatsz. Azt sem kell megvárni, míg kikerülnek a könyvtár könyvei a dobozokból! Kezdésként célszerű először egy kétnyelvű szakszó listát készíteni, hogy  a bijwoord, tussenwerpsel,  pronomen  és ezekhez hasonló szavak ne vegyék el a kedved a kutatástól. Ha olvasod a különböző fejezeteket, a listádon bármikor utána tudsz nézni a szavaknak. Először nézz meg egy olyan témát, amiről már többször felmerült benned kérdés. Félév közben a beszélgetések közben, és az írásaid kapcsán felmerülő nyelvtani témáknak nézz utána, ez nem vesz 8-10 percnél többet igénybe. Észre fogod venni, hogy minél többször olvastál az ANS-ból, annál könnyebben érted majd!

2008 január


Met een boek in een hoek

Tűzd ki célodul, hogy 2-3 havonta elolvasol egy holland nyelvű regényt! Ha még nem olvasol flottul, válassz egyszerűbb, vékonyabb köteteket. Faggasd ki holland vagy flamand ismerőseid, hogy milyen nagy olvasmányélményeik voltak, vagy kérdezd meg a könyvtárostól (ha újra lesz), és irodalom, illetve nyelvtanáraidtól, hogy mit érdemes olvasni.

 

2007 december                                                   nederlandstalige boeken


Ember harap kutyát... vagy hollandul: Man bijt hond. Hallottál már erről a holland tévéműsorról, ami minden hétköznap hét előtt hét perccel kezdődik a Nederland 2 adón? Ha valaki nem érne addig haza, vagy mi rosszabb, nincs holland tévéje, az se szomorkodjon, megnézheti az adást az interneten is, itt . Érdekességek, őrültségek, friss hírek, minden, amit Hollandiáról és a hollandokról tudni szeretnél, filmriportokkal és ékes holland szóval. Legyél Te is manbeithontos...

 

2007 november


Értesülj a legfrissebb hollandiai és belgiumi hírekről internetes újságok segítségével. A http://kranten.startpagina.nl/ és www.kranten.nl oldalakon találod a holland újságok listáját. Néhány példa: a De Telegraaf könnyedebb hangvételű és nyelvezetű, az NRC Handelsblad igencsak intellektuális, a Reformatorisch Dagblad pedig a keresztény olvasókat, elősorban a reformátusokat célozza meg. A flamand újságokról a következő címen tudhatsz meg többet:  http://www.kranten.pagina.be/ . Flandriában a könnyű műfajt például a Het Nieuwsblad képviseli, míg a komolyabb nailapokat a katolikus De Standaard és a progresszív De Morgen. Egy szó mint száz: hálóra fel, és kerülj képbe! Veel leesplezier... 2007 október


Rádiózz hollandul az interneten! Tudtad, hogy a www.radio.nl holland oldalon online hallgathatod a legtöbb holland adót? A Radio 1 nevű flamand adó sok kulturális műsort és modern zenét sugároz (www.radio1.be). Így szinte észrevétlenül fejlődhet a beszédértésed, a szókincsed, és sok értékes kulturélis infóhoz is juthatsz. Tedd fel a fülhallgatód, és veel luisterplezier... Laughing 2007 szeptember   


Olvass rendszeresen holland nyelvű szövegeket. Ha haladó vagy, könnyű dolgod van, sok újság, magazin és regény közül választhatsz. Ha még kezdő vagy, érdemes egyszerűbb műfajokkal próbálkoznod, pl. újságcímek (az interneten is), rövid hírek, képregények, vagy különböző termékek holland leírásai. Ragadj meg minden alkalmat az olvasásra, így szinte ragad majd rád a nyelv! Wink  2007 augusztus


Keresd az alkalmat, hogy holland vagy flamand anyanyelvűekkel beszélgethess. Bár sok nyelvtanuló számára "félelmetesek" ezek a szituációk, mégis minden alkalom egy újabb lépés a biztosabb nyelvtudás felé. Ne félj attól, hogy hibázni fogsz, és ne szégyelld, ha kijavítanak.  Hidd el, ezt az utat minden idegen nyelvet profi módon beszélő ember végigjárja. Sealed   2007 július


Vezess naplót a hollandtanulással kapcsolatos (pozitív és negatív) élményeidről. Próbáld meg mindezt hollandul leírni! Jegyezd fel azokat a szavakat, nyelvi jelenségeket, amikkel beszélgetésekben, illetve olvasmányaidban (könyvek, újságok, internet) találkozol, és nézz utánuk!  Innocent  2007 június