Építőipari Nívódíjban részesült egyetemi épületünk, a Károlyi-Csekonics Palota

Az Építőipari Nívódíj pályázati felhívását 2021. évben huszonegyedik alkalommal hirdette meg az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Kuratóriuma (ÉMA) az alapítók és csatlakozó szervezetek nevében és felhatalmazásukkal. A 18 tagú Bíráló Bizottság részletes dokumentáció és helyszíni bejárások alapján döntött a díjakról. A Bíráló Bizottság összesen 14 építményt részesített Építőipari Nívódíjban és 2 részére elismerő Oklevelet adott ki.

Műemlék helyreállítás, építmény rekonstrukció kategóriában Nívódíjat ítéltek a Károlyi-Csekonics Palota számára. A megvalósítás a tervező, megrendelő, üzemeltetető és kivitelező közös munkájának összhangját dicséri. A tervező esztétikailag és funkcionálisan átgondolt tervét, kivitelező magas minőségi színvonalon, kiemelkedő szakmai ismeretekről tanúbizonyságot téve valósította meg. A résztvevők segítségére voltak a fellelhető eredeti tervek, a helyszíni feltárások, a felújításban részt vevő műemlékvédelmi, valamint a szigorú műemlékvédelmi szempontokat figyelembe vevő, és kiváló szakmai igénnyel és ismerettel rendelkező, asztalos, festő, aranyozó, bádogos szakemberek. A palota rekonstrukciójával egy újabb 19. századi építészeti értéket sikerült megmenteni és hasznossá tenni. A Reviczky utcai kiszolgáló szárny esetében, az eredeti homlokzat mögötti épületrész teljes elbontását követően, egy modern technikai felszereltséggel rendelkező, egyetemi oktatási feladatok ellátására alkalmas épület jött létre.

A helyi műemlékvédelem alatt álló Múzeum utcai főúri kastélyt és a Reviczky utcai kiszolgáló szárny kortárs épületét a felújítást követően a Károli Gáspár Református Egyetem vette használatba.

  • Építtető: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (Budapest)
  • Tervező: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar
  • Tervező: „MG Építész” Tervező és Szolgáltató Kft.

 

Forrás: magyarepitok.hu

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin