Készült: 2016-02-10
Módosítás: 2022-06-03

Ceepus

Karunkon ezidáig három intézet tagozódott be a Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogramba (Central European Exchange Program for University Studies): az Anglisztika Intézet, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet (Szabadbölcsészet Tanszék) és a Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézete (Néderlandisztika Tanszék, Német Nyelv és Irodamlom Tanszék).

A BTK Néderlandisztika Tanszéke 2001-ben csatlakozott a Bécsi Egyetem Néderlandisztika Tanszéke által koordinált Language and Literature in a Central European Context elnevezésű CEEPUS-hálózathoz. A program keretében a következő régióbeli holland tanszékekre lehet eljutni: Prága, Olomouc, Brno, Poznan, Wroclaw, Bukarest, Belgrád, Bécs. Diákok esetében a támogatás időtartama egy félév (4–5 hónap), oktatók esetében 1 CEEPUS hónap (minimum 5 munkanap és 6 megtartott óra).

A Néderlandisztika Tanszék évente átlagosan 2–3 diákot küld, és egyet fogad. Hallgatóink körében különösen a Bécsi Egyetem Néderlandisztika Intézete, illetve a lengyel és a cseh egyetemek holland tanszékei népszerűek.

Hálózati koordinátor: Balogh Tamás: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A KRE Szabadbölcsészet Tanszéke a Study of Religions elnevezésű, a Szegedi Tudományegyetem Vallástudományi Tanszéke által koordinált hálózat tagja volt 2011 és 2016 között. A hálózat keretein belül Krakkóba és Bécsbe utazhattak a hallgatóink és az oktatóink. A hálózati koordinátor Vassányi Miklós volt.

A 2016/17-es tanévre a Német Nyelv és Irodalom Tanszék CEEPUS pályázatot nyújtott be Dyslexia in Learning and Teaching of Foreign Lanugages címmel. Mivel a hálózat „umbrella” besorolást kapott, 2017. május 10 és 12. között megvalósításra került egy CEEPUS koordinációs találkozó Szentpétery-Czeglédy Anita hálózati koordinátor szervezésében, a Tanárképző Központ, valamint a szlovén, cseh, lengyel és német hálózati partnerek bevonásával.

A KRE Szabadbölcsészet Tanszéke és Anglisztika Intézete a 2014 óta tagja az Inter-American Studies CEEPUS-hálózatnak. A Graz-i Egyetem Inter-Amerika Stúdiumok Központja által koordinált hálózat 16 felsőoktatási intézmény részvételével az Észak- és Latin-Amerikával foglalkozó szakértők jelentős oktatási-kutatási fórumává vált a 2010-es alapítása óta. A hagyományos oktatói és hallgatói csere mellett a hallgatók a GUSEGG Nyári Egyetem kurzusain való részvételre is pályázhatnak.

Hálózati koordinátor: Pásztori-Kupán István: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A CEEPUS hallgatók és oktatók számára aktuálisan elérhető pályázati lehetőségei és a pályázással kapcsolatos információk a következő weboldalon találhatók: http://www.kre.hu/portal/index.php/home/nemzetkozi-kapcsolatok/ceepus.html , valamint itt találhatók.

Magáról a CEEPUS programról pedig a www.ceepus.info és a https://tka.hu/palyazatok/114/ceepus linkeken olvasható bővebb információ.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin