Készült: 2016-02-10
Módosítás: 2020-07-06

 

Calvin University

 

Egyetemünk 1993 óta áll kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok Calvin University (korábban: Calvin College, Grand Rapids, Michigan) nevű, nagy múltú református egyetemével. Az Anglisztika Intézet által létrehozott program egyre népszerűbb, mára már több tanszékre és karra is kiterjedt.

Minden tanév őszi félévében kb. 20 fős diákcsoport érkezik Budapestre a programot vezető professzorral együtt. A diákok a Temesvár utcai Bethlen Gábor Kollégiumban kapnak szállást, és az egyetem angol nyelven oktatott óráit vehetik fel a félév során. A host-programra jelentkező Károlis hallgatók már érkezésük után néhány nappal pártfogásba vehetik őket, így megismerkedhetnek amerikai vendégeinkkel, akiknek különösen az első időkben nagyon fontos a magyar diákok segítsége. Az őszi ismerkedő és orientációsWelcome party mellett a csoport bekapcsolódik az Anglisztika Intézet által szervezett eseményekbe, illetve a BTK kari programjaiba. A Calvin University tanulmányutakat is szervez számukra a környező országokba (az erélyi kirándulás mellett a Délvidéken és Lengyelországban is tesznek közös látogatást). Rendszerint a karácsonyi Christmas-partyn búcsúzunk tőlük az őszi félév végén.

A program keretében egyetemünk hallgatói ösztöndíjat pályázhatnak meg, amelynek segítségével minden év januárjában négy diákunk a Calvin University Interim Periódusa által felajánlott, háromhetes, intenzív kurzuson vehet részt Michiganben. A repülőjegy és a biztosítás önköltséges, de a szállást, az ellátást, a kurzusdíjat és a könyveket a két egyetem közös ösztöndíja biztosítja. A pályázatot az őszi félévben hirdetjük meg. Mivel a félév során a Calvin University következő évi programvezető professzora is tölt néhány napot Budapesten, ez alatt az idő alatt tartjuk a magyar diákok szóbeli meghallgatását.

A programért felelős oktatónk 2003 szeptembere óta Kállay G. Katalin, az Anglisztika Intézet docense. 2005 májusában látogatást tett és előadást tartott Michiganben, folyamatosan tartja a kapcsolatot a régi és leendő programvezető professzorokkal (pl. Douglas Howard, Robert de Vries, Corwin Smidt, Michael Page, Bruce Berglund, Jeffrey Boumann, Cheryl Feenstra, Margaret Goetz.) Kiricsi Ágnes, az Anglisztika Intézet adjunktusa 2011-ben kapcsolódott a program szervezésébe, neki köszönhető a virágzó internetes kapcsolat (Facebook-csoport) a két egyetem között, valamint számos programot és kirándulást szervez vendégeinknek. A BTK részéről Dr. habil. Kurucz György dékánhelyettes koordinálja a csereprogramot, amit az általa szervezett előadások és közös események is gazdagítanak. A rektori hivatalban Bach Katalin intézi mind az érkező, mind pedig a kiutazó csoport hivatalos ügyeit.

2013 májusában Dr. Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja, és Dr.Fabiny Tibor, az Anglisztika Intézet vezetője, részt vett a Calvin University által szervezett nemzetközi konferencián (IAPCHE), amely a keresztény felsőoktatás nemzetközi lehetőségeiről szólt. A konferencián megerősítették a már meglévő jó kapcsolatot intézményeink között, valamint további keresztény egyetemek vezetőivel és oktatóival is találkoztak, így újabb kapcsolatok teremtésére is nyílt lehetőség.

A tisztelt Érdeklődök itt elolvashatják egy lelkes hallgatónk rövid beszámolóját amerikai élményeiről!

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube