Felhívás: felsőoktatási intézmények 2020. évi Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny, házi forduló

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulóját egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók részére.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánjuk ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos megmérettetésen, amelyet a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központjában, Esztergomban rendeznek 2020. október 2-án, az(ok) a hallgató(k) vehet(nek) részt, aki(k) a háziversenyen a legjobbnak bizonyul(nak).

A versenyfeladat:

Egy szabadon választott és egy kötelező szöveg értő és értető (de nem színészi) élőszóbeli bemutatása: magyar szerzőtől származó 20-21. századi esszé- vagy a kevéssé párbeszédes szépprózai szöveg felolvasása. A szabadon választott szöveg ne haladja meg a három (3) percet; a választott szöveg ne fordítás, hanem eredeti magyar írásmű vagy annak valamely részlete legyen.

 

A teljesítmény értékelésének főbb szempontjai:

  • jó szövegértés és szöveghűség,
  • a szövegtartalom, az írói szándék és a szövegszerkezet hiteles közlése,
  • a beszédhelyzetnek, a szövegkörnyezetnek megfelelő tolmácsolás,
  • jó beszédlégzés, a beszédhangok és hangkapcsolatok helyes ejtése, megfelelő hangsúlyozás, dallamformálás, szünettartás, a beszédtempó, a hangerő illő alkalmazása; a nonverbális eszközök szövegnek megfelelő, mértéktartó használata.

 

A háziverseny időpontja: 2020. szeptember 22., 14.00.

Az eseményt online formában, Microsoft Teams segítségével rendezzük meg, a belépéshez a verseny előtt kiküldjük a meghívót a jelentkezetteknek.

 

Az érdeklődőket kérjük, hogy e-mailben jelentkezzenek Sólyom Réka tanárnőnél a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A tanárnő szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

Kérjük, hogy a versenyzők előzetesen küldjék el a szabadon választott szövegüket is a tanárnőnek.

 

Jelentkezési határidő: 2020. szeptember 20. éjfél.

 

Budapest, 2020. szeptember 10.

 

Dr. habil. Bölcskei Andrea

intézetvezető, egyetemi docens

KRE BTK Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Tanszék

 

Dr. Sólyom Réka

zsűritag, egyetemi docens

KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék