MNYIKI interaktív nyílt órák középiskolásoknak

Szeretnéd közvetlenül megtapasztalni, mi mindenről eshet szó egy magyar szakos szemináriumon egyetemünkön? Látogass el a Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet online, interaktív nyílt óráira!

2022. január 19. (szerda) 18.00–19.00

Horváth Csaba: TO BE OR NOT TO BE THAT IS THE QUESTION – I CAN GET NO SATISFACTION

Felmerült benned, hogy a skandináv krimi lehet társadalmi regény? Gondolkodtál a steampunk Harry Potter-filmek képi világára gyakorolt hatásán? Szerinted létezne-e a Petőfi-összes nélkül magyar slam poetry? És hogy jelennek meg a királydrámák a Keresztapa-trilógiában? Van-e Netflix Shakespeare nélkül? Jane Austin regényeiben vagy Bridget Jones naplójában él az igazi Mr. Darcy? David Bowie lett az angol romantika örököse? Miért énekel Poe-verset Lou Reed? Megérdemelte Bob Dylan a Nobel-díjat? És Lovasi a Kossuth-díjat?

A huszadik század második felétől átjárható a magas- és a tömegkultúra határa. Az iskolai tantárgyak azonban kevés kapaszkodót nyújtanak a plakátok, reklámok, filmek, televíziós sorozatok, dalszövegek értelmezéséhez, miközben a kortárs művészet gyorsan és határozottan integrálja a tömegkultúra ikonikus darabjait. A magyar nyelvű óra azt vizsgálja, hogy a különböző szerzők, műfajok hogyan állnak össze olyan kultúrává, amelynek ellentétesnek tűnő részei nem kizárják, hanem erősítik egymást.

Az órán a fent megadott időpontban a linkre kattintva vehetsz részt: Kattints ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

 

2022. február 10. (csütörtök) 18.00–19.00

Sólyom Réka: A SLAMMER NYELVÉSZSZEMMEL 

A slam poetry napjaink egyik kedvelt, sokak által művelt és hallgatott műfaja. A versenyek, döntők hatása szerencsés módon képes akkor is jól érvényesülni, amikor a közvetítések átkerülnek az online térbe. Ha érdekel a műfaj, szoktál találkozókra, versenyekre járni hallgatóként, netán magad is írsz szövegeket és előadod őket, biztosan van véleményed, tapasztalatod arról, mitől lesz „jó” egy slam poetry szöveg. Vannak kedvenc előadóid? Kedvenc témáid? Gondolkodtál már azon, hogy az előadó a rendelkezésére álló néhány percben milyen módon tudja „ütőssé”, emlékezetessé tenni az előadását?

Az interaktív óra során slam poetry szövegek elemzésével arra keressük a választ, hogy milyen nyelvi, azon belül is stilisztikai és retorikai eszköztárat hív segítségül a slammer: szó lesz olyan, már az ókorban is jól ismert alakzatokról és szóképekről, mint például az ismétlés, a metafora vagy a rím. Bebizonyítjuk, hogy ezek a „régi”, az iskolában sokszor csak klasszikus szépirodalmi művek elemzésekor emlegetett eszközök napjaink népszerű szóbeli műfajában is megelevenednek, méghozzá annyira, hogy katartikus hatást képesek gyakorolni a hallgatóságra. Ha kedvet érzel „nyelvészkedni” ilyen szövegekkel, gyere, és tedd hozzá a saját meglátásodat, észrevételeidet az elemzett szövegekhez!

Az órán a fent megadott időpontban a linkre kattintva vehetsz részt: Kattints ide az értekezlethez való csatlakozáshoz