Felhívás a felsőoktatási intézmények 2022. évi Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulójára

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulóját egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók részére.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánjuk ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos megmérettetésen, amelyet a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központjában, Esztergomban rendeznek 2022. május 13-án, az(ok) a hallgató(k) vehet(nek) részt, aki(k) a háziversenyen a legjobbnak bizonyul(nak).

 

A versenyfeladat:

Egy szabadon választott és egy kötelező szöveg értő és értető (de nem színészi) élőszóbeli bemutatása, felolvasása. A szabadon választott szöveg 1 gépelt oldalnyi legyen, és ne haladja meg a 2-3 percet; ne fordítás legyen, hanem magyar szerzőtől származó 20-21. századi esszé- vagy szépprózai szöveg, és ne tartalmazzon sok párbeszédes részt. A szabadon választott szöveget a versenyzők választják, előzetesen készülhetnek a felolvasására, a kötelező szöveget pedig a verseny helyszínén kapják meg, és rövid felkészülési idő után olvassák fel. Kérjük, hogy a versenyzők hozzák magukkal a szabadon választott szövegüket 5 példányban kinyomtatva!

 

A teljesítmény értékelésének főbb szempontjai:

  1. jó szövegértés és szöveghűség,
  2. a szövegtartalom, az írói szándék és a szövegszerkezet hiteles közlése,
  3. a beszédhelyzetnek, a szövegkörnyezetnek megfelelő tolmácsolás,
  4. jó beszédlégzés, a beszédhangok és hangkapcsolatok helyes ejtése, megfelelő hangsúlyozás, dallamformálás, szünettartás; a beszédtempó, a hangerő illő alkalmazása; a nonverbális eszközök szövegnek megfelelő, mértéktartó használata.

 

A háziverseny időpontja és helyszíne: 2022. április 6. (szerda), 14.00, Károli Gáspár Református Egyetem BTK, Magyar Nyelvtudományi Tanszék (1146 Budapest, Dózsa György út 25–27.). Gyülekezés az 1. emeleten, a 126-os tanszéki szoba előtti folyosón.

 

Az érdeklődőket kérjük, hogy e-mailben jelentkezzenek Sólyom Réka tanárnőnél a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A tanárnő szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre.

 

Jelentkezési határidő: 2022. április 4. (hétfő)

 

Budapest, 2022. február 21.

 

Dr. habil. Bölcskei Andrea

tanszékvezető, egyetemi docens

KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék

 

Dr. Sólyom Réka

zsűrielnök, egyetemi docens

KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék