Beszámolók

Lőrinczi Petra beszámolója

Szabadbölcsészet Tanszék / Események, élményekLőrinczi Petra: Károlis ösztöndíjjal Dél-Koreában


Lőrinczi Petra, első éves vallástudomány mesterképzéses hallgató vagyok a Károlin. Jelenleg Dél-Koreában folytatom tanulmányaimat a Hanshin Egyetemen, a Károli Gáspár Református Egyetem egyik társ-intézményében. Most rövid beszámolót küldök az eddig itteni tapasztalataimról, életemről.

Bővebben: Lőrinczi Petra beszámolója

Puchinger Noémi beszámolója

Szabadbölcsészet Tanszék / Események, élményekPuchinger Noémi: Report of a Field Trip: Károli General Humanities Department go to Esztergom

On the 5th of April, 2018, during the Károli Community Days a field trip to Esztergom was organized by the Department of General Humanities. Erasmus students and Károli students applied for participation, and all in all 54 people, professors and students, gathered at the Western Railway Station on Thursday morning to take the 9 o’clock train to Esztergom.

Bővebben: Puchinger Noémi beszámolója

Scheffer Kevin beszámolója

Szabadbölcsészet Tanszék / Események, élményekScheffer Kevin: Kvantumelmélet és a tulajdonságok metafizikája. Beszámoló Hofer-Szabó Gábor (MTA BTK, Budapest) előadásáról

Bevezetés
A központi téma a kontextualitás. Amit kontextualitás alatt értünk, az a furcsa elméleti probléma, hogy bizonyos dolgokról adunk egy parciális leírást, és ezek alapján megpróbáljuk elképzelni, hogy milyen is az a dolog, aminek ezek a vetületei. Ez nem mindig megy. Ha egy hegyet körbejárunk, akkor mindenhonnan a hegy bizonyos vetületeit látjuk. Körbejárva a hegyet, ezekből egy komplex képet rakunk össze a hegyről. Azok a perspektívák, amiket a hegy különböző pontjairól szerzünk, konzisztens módon összeilleszthetőek. Előfordulhat egy jelenségterületen, hogy nincs teljes perspektívánk. Csak részletek alapján tudunk elindulni. Ez a kontextualitás.

Bővebben: Scheffer Kevin beszámolója