Nyílt nap a magyar szakon 2022. október 15-én

Október 15-én 10 órától nyílt nap lesz a magyar szakon.

Helyszín: Budapest, Dózsa György út 25. I. emelet

A tervezett program ITT érhető el.

Jelentkezés a program regisztrációs felületén: ITT

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Szabó András Kazinczy-díja

Szabó András professzor úr, a Régi Magyar Irodalom Tanszék volt vezetője, egyetemünk emeritus professzora, a wittenbergi magyar diákközösség történetével foglalkozó monográfiájára - Natio Ungarica: Die Mitglieder der ungarischen Studentengemeinschaft in Wittenberg 1555–1613 (Göttingen: Vandenhoeck & Ruprecht, 2021), 489 p. (Refo500 Academic Studies, 79) – a Bölcsészettudományi Kutatóközpont és a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság által adományozott Klaniczay Tibor-díjat érdemelte ki. A díjat Esztergomban, a „Janus Pannonius, Vitéz János és a humanista hagyomány továbbélése (1450–1630)” című konferencia nyitónapján adta át Kecskeméti Gábor akadémikus, a BTK Irodalomtudományi Intézetének igazgatója és Bene Sándor, a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság főtitkára, karunk Régi Magyar Irodalom tanszékének jelenlegi vezetője. A korábbi díjazottak listája itt látható; díjátadáson elhangzott laudáció itt olvasható.

Kreatív írás - felolvasóest volt május 25-én

A Károli Gáspár Református Egyetem Kreatív írás specializáció hallgatói felolvasóestet tartottak a Népsziget Perem nevű bisztrójában, ahol saját műveik kerültek felolvasására.

Az estről készült képek megtekinthetők ITT

 

Komplex vizsga - 2022

Kedves Hallgatók!

Letölthető a régi és klasszikus magyar

irodalmi anyagot tömörítő

komplex vizsga átdolgozott változata

INNEN.

 

A harmadik szirén – Bene Sándor Zrínyi-monográfiájának bemutatója 2021. december 14-én

               Az Adriai tengernek Syrenaia saját korának modernitás-vitájában foglalt állást, eredeti poétikai megoldással, líra és epika ötvözésével talált helyet a heroikus ideálok számára a 17. század közepének átpolitizált, ironikus világában. A magyarországi irodalomújítás idején, a 18–19. század fordulóján, Zrínyi ossziáni szerepbe lépett, a Syrena maga vált a modernség hagyományává, az új irodalmi kánon origójává. A Régi és Klasszikus Irodalom Tanszék vezetője, Bene Sándor munkája a két modernség, a két tradíció viszonyát vizsgálja, máig követve a recepció szálait. – A bemutatóra  jelenléti formában kerül sor, az Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztálya és az Osiris Kiadó szervezésében; a rendezők a résztevőktől kérik a járványügyi szabályok betartását. A KRE BTK kari kutatási pályázatának támogatásával készült, az Osiris és a Gondolat közös kiadásában megjelent kötet a rendezvény után kedvezményes áron megvásárolható.

 

Opus mirabile-díj

Zászkaliczky Márton, a Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék szerződéses munkatársa, szerkesztőtársaival közösen, elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottságának szakmai elismerését, az Opus Mirabile díjat. A díjazott mű a Magyar Nemzeti Múzeum 2017-i reformációtörténeti kiállításának („A reformáció 500 éve”) alkalmából jelent meg:

Ige-Idők: A reformáció 500 éve. Tanulmányok,

szerk. Kiss Erika, Zászkaliczky Márton, Zászkaliczky Zsuzsanna (Budapest: MNM, 2019).

A díj átadására 2021. december 10-én 15 órakor kerül sor,

az MTA székházának (Bp., Széchenyi tér 9.) II. emeleti kistermében.

Gratulálunk a díjazottnak!