Megjelent F. Romhányi Beatrix Pauline Economy in the Middle Ages. ''The Spiritual Cannot Be Maintained Without the Temporal…'' című könyve

A Pauline Economy in the Middle Ages. ''The Spiritual Cannot Be Maintained Without the Temporal…'' című könyv, amely a hollandiai Brill kiadónál jelent meg 2020-ban, a szerző 2009-ben megjelent monográfiájának átdolgozott, angol nyelvű változata. A kötet az egyetlen jelentős magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok középkori gazdálkodását vizsgálja.

A pálos rend történetéről, különösen a birtokairól és a gazdálkodásáról más magyarországi szerzetesközösségekkel összehasonlítva kivételesen nagy számban maradtak fenn források. A késő középkorban a rend birtokai jövedelmére és kiváltságaira alapozva sajátos gazdálkodási rendszert alkalmazott. A birtokokat egyre inkább pénzbevételt jelentő tőkeként hasznosították, vagyis a korabeli itáliai és nyugat-európai prekapitalista gazdálkodás elemeit alkalmazták. Eközben az adományok, az alamizsna és a járadékok továbbra is a jövedelmek jelentős részét alkották, ami viszont a pálosokat a koldulórendekhez tette hasonlóvá.