Készült: 2015-10-21
Módosítás: 2020-08-26

Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézete

 

Az Intézet által gondozott szakok és képzési formák
- germanisztika alapképzési szak – német szakirány;
- germanisztika alapképzési szak – néderlandisztika szakirány;
- német nyelv és kultúra tanára (általános és középiskolai) – magyartanár (általános és középiskolai) osztatlan mesterképzés (Tanárképző Központtal és a Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézettel közösen);
- német nyelv és kultúra tanára (általános és középiskolai) – angol nyelv és kultúra tanára (általános és középiskolai) osztatlan mesterképzés (Tanárképző Központtal és az Anglisztika Intézettel közösen);
- német nyelv és kultúra tanára (általános és középiskolai) – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára (általános és középiskolai) osztatlan mesterképzés (Tanárképző Központtal és a Történettudományi Intézettel közösen);
- tanár – némettanár mesterképzési szak (osztott képzés);
- német nyelv, irodalom és kultúra mesterképzési szak;
- néderlandisztika mesterképzési szak.


Intézetvezető
Dr. habil. Horváth Géza, intézetvezető, egyetemi docens
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetőség

1088 Budapest, Reviczky u. 4., II. em., 214. és 203. szoba
Tel.: 483-2904 (holland); 483 2879 (német)

Tanszéki ügyintézők
Braun Zsuzsanna Eszter (holland) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nagy Alexandra (német) Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Ügyfélfogadás: H-P 10-14

Néderlandisztika Tanszék

A KRE néderlandisztika szakán a holland és flamand nyelv és irodalom megismerése mellett nagy hangsúlyt kap a nyelvterület történelme és művészete, a munkavállalás során is jól hasznosítható gazdasági- és sajtónyelv és a fordítás elméletének és gyakorlatának megismerése. Ezeken felül számtalan speciális kollégiumot hirdetünk Hollandia és Belgium kultúrájának különféle területéről. A Néderlandisztika BA major, illetve a minor képzés után diákjaink a Néderlandisztika mesterszakon (MA) folytathatják a tanulást. A BA tanulmányok során fordítói specializációt lehet választani, amelyet MA-szinten folytatni lehet a Fordítói szakirányú továbbképzés keretén belül, tehát a szak elvégzése során a Néderlandisztika MA mellett fordítói oklevelet is lehet szerezni. A KRE Néderlandisztika Tanszéknek számos holland és belga egyetemmel (Amsterdam, Groningen, Leiden, Utrecht, Leuven, Antwerpen, Gent, Brüsszel) van Erasmus-kapcsolata, néhány közép-európai egyetemmel (Bécs, Wroclaw) pedig  CEEPUS-kapcsolata. A tanulmányok során legalább egy félévet mindenképpen külföldön lehet tölteni.

A tanszék szervezetén belül működő tudományos műhelyek és kutatócsoportok
Huygens Tudományos Diákkör
Madoc Fordítói Műhely
Mercator Klub

Tanszékvezető
Dr. Daróczi Anikó, egyetemi docens
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fogadóóra: szerda 12-14 óráig


Teljes és részmunkaidős oktatók (fogadóórákkal)

Albertné Dr. Balázsi Júlia, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Dr. Balogh Tamás, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Braun Zsuzsanna Eszter Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Dr. Németh István, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Zelenka Eszter, nyelvtanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Jaap Faber, egyetemi tanársegéd Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Dióssi Adrienn, tanársegéd   Megbeszélés szerint 
Dr. Joop van der Horst   Megbeszélés szerint 
Dr. habil. Tamm Anne   Megbeszélés szerint 
Sándor Mónika, egyetemi docens   Megbeszélés szerint 
Cora-Lisa Sütő,
anyanyelvi lektor
  Megbeszélés szerint 


Megbízott előadók
(fogadóórákkal)

Dr. Soós Krisztina Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Megbeszélés szerint
Dr. Eszenyi Réka   Megbeszélés szerint 
Wekerle Szabolcs   Megbeszélés szerint 
Maria Douwes   Megbeszélés szerint 
René van de Kraats   Megbeszélés szerint 
Máté Veronika   Megbeszélés szerint 
Cseppentő Krisztina   Megbeszélés szerint 


A tanszék honlapja

Magyar: holland.kre.hu
Holland: holland-ned.kre.huNémet Nyelv és Irodalom Tanszék

Tanszékünk 1997 óta elismerten oktat német nyelv és irodalom szakos bölcsész, illetve tanár végzettségű hallgatókat. 2008 óta az újonnan belépők tekintetében Magyarország harmadik legnagyobb létszámú germanisztikai képzőhelye vagyunk. A képzés kiegyensúlyozott, magas színvonalát sok éve nálunk oktató, tapasztalt kollégáink biztosítják, akik a hallgatói igények és visszajelzések figyelembevételével segítik diákjaink előrehaladását, a tehetséggondozás, a személyre szabott képességfejlesztés megvalósulását. Ennek érdekében hallgatóink már tanulmányaik alatt is bekapcsolódhatnak a tanszék szakmai tudományos műhelyeinek munkájába, részt vehetnek nemzetközi és hazai kutatási projektjeinkben. Mind a nyelvtudomány, mind pedig az irodalom- és kultúratudomány területén folyamatosan figyelemmel követjük a kutatás és a tudomány előrehaladását, és az új eredményekhez, felismerésekhez igazítjuk tantárgyaink tematikáját és tartalmát. Munkánk eredményességét többek között az elmúlt évek kiemelkedő OTDK-helyezései igazolják vissza (2005-ben IV., 2007-ben I., 2009-ben III., 2012-ben I, II. és III. helyezés).

A nemzetközi germanisztikához való kapcsolódást nemcsak az évente megszervezett nemzetközi konferenciák biztosítják, hanem minden szemeszterben német anyanyelvű vendégelőadók meghívásával is gazdagítjuk képzési kínálatunkat. Kiterjedt külkapcsolataink (pl. Saarbrücken, Potsdam, Jena, Marburg,Bamberg, Bielefeld) pedig lehetővé teszik, hogy hallgatóink jelentős része pályázat útján németországi részképzésen vehessen részt, ahol személyes tutorálásban is részesülhet. A tanszék diszciplináris mesterképzése keretében működik az EMLex nemzetközi végzettséget adó lexikográfiai program, amely kilenc európai egyetem összefogásával valósul meg. 

A tanszék szervezetén belül működő tudományos műhelyek és kutatócsoportok
Hüperión Fordítói Műhely
Textur – Irodalom- és Kultúratudományi Műhely
Tudományos szótárműhely (Szókaptár/Kollex)

A tudományos munka mellett azon hallgatók igényeire is tekintettel vagyunk, akik a gyakorlati feladatok felé orientálódnak. Az alapképzéshez kapcsolódó társadalomtudományi és gazdasági szakfordítói specializáció, valamint a mesterképzésekkel párhuzamosan végezhető Bölcsészettudományi, egyházi, jogi, gazdasági, műszaki, európai uniós és társadalomtudományi egy vagy két idegen nyelvű szakfordítói és műfordítói szakirányú továbbképzés kiváló alapot teremt a munkaerőpiaci elhelyezkedéshez. A műfordítás iránt érdeklődők a tanulmányi programok mellett a Hüperión Fordítói Műhelyben mélyíthetik el tudásukat, illetve jelenhetnek meg önálló munkáikkal.

További részletekről a tanszék önálló honlapján tájékozódhatnak.

Tanszékvezető
Dr. Szentpétery-Czeglédy Anita, egyetemi docens
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Teljes és részmunkaidős oktatók

Dr. habil. Horváth Géza, intézetvezető, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. habil. Dringó-Horváth Ida, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dötschné Dr. habil. Hollós Zita, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. Fülöp József, egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Prof. Hessky Pálné Dr. Hoffmann Regina, Professor Emerita,
egyetemi tanár
   
Dr. Klemm László, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. Kovács Edit, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Nyikos Márta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Sára Balázs, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Simon Krisztina, nyelvtanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. habil. Szatmári Józsefné, főiskolai tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. Szatzker Szilvia, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. Szentpétery-Czeglédy Anita, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. Szilágyiné Dr. Kósa Anikó, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Prof. Dr. Tarnói László, egyetemi tanár
   
Dr. Tóth Éva, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Dr. habil. Uzonyi Pál, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Bakainé Rottländer Heide Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube