Készült: 2015-10-21
Módosítás: 2023-07-03

Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet

 

 

A Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézethez három tanszék, a Magyar Nyelvtudományi Tanszék, a Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék és a Modern Magyar Irodalmi, Összehasonlító Irodalomtudományi és Irodalomelméleti Tanszék tartozik.

Az Intézetben folytatott nyelvészeti kutatások főként leíró és alkalmazott nyelvészeti jellegűek a terminológia, a lexikográfia, a pragmatika, a névtan, a magyar mint idegen nyelv/hungarológia és az anyanyelvi nevelés területén. Az Intézetben működik a magyar terminológiai kutatások meghatározó egységének számító Terminológiai Kutatócsoport (TERMIK). Nyelvészeti kutatómunka folyik a Hungarológiai Kutatócsoportban, a Pragmatikai Műhelyben és a Transzlingváló Kutatócsoportban is. Az Intézetben folyó irodalmi kutatások igen szerteágazóak. Ezek közé tartozik a régi magyar irodalom, a poétikatörténet és poétikaelmélet, a mesekutatás, a klasszikus- és modern magyar irodalomtörténet, a határon túli magyar irodalom, az irodalom populáris műfajai, a medialitáselmélet, az irodalom médiatörténete, valamint a protestantizmus irodalom- és médiatörténete. Három irodalmi kutatócsoport működik az Intézeten belül: a Gyermek- és Ifjúsági Irodalom Kutatócsoport, a Kortárs Közép-Európai Regény Kutatócsoport, illetve a Sztoicizmus és a modernség hagyománya a magyar irodalomban kutatócsoport. Intézetünk alapította meg a Kreatív írás specializációt.

Az Intézet több hazai és nemzetközi kutatási együttműködés résztvevője, oktatóink rendszeresen publikálnak rangos hazai és nemzetközi kiadványokban. Az Intézethez rendkívül hatékonyan működő hallgatói műhelyek is kapcsolódnak. A Kontextus Műhely és az ÚjNautilus az utóbbi évtizedben országos elismerést vívtak ki maguknak. Hallgatóink szépen szerepelnek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon is.

Intézetünk széles körű nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ezért hallgatóinknak jó esélyük van arra, hogy intézményi kereteken belül külföldön tanulhassanak. A jelenlegi lehetőségek között szerepel többek között a Helsinki, a Turkui, a Tartui, a Firenzei, az Udinei, a Bécsi, a Zágrábi, a krakkói Jagelló, a poznańi Adam Mickiewicz, a szófiai Ohridi Szent Kelemen, a Bukaresti, a kolozsvári Babeş-Bolyai, a nagyváradi Partiumi, a besztercebányai Bél Mátyás, a komáromi Selye János és az Eperjesi Egyetem.

Az Intézet által jelenleg gondozott képzések a következők: magyar alapképzés (BA), kreatív írás/alkalmazott irodalom, művelődéstudomány, világirodalom és nyelvmentor specializációkkal; irodalom és kultúratudomány mesterképzés (MA) régi, illetve modern magyar irodalom specializációval; rövid ciklusú magyartanár és magyar mint idegen nyelv tanára képzések; magyartanár osztatlan mesterképzés (angol nyelv és kultúra tanára, hittanár–nevelőtanár, holland nyelv és kultúra tanára, média-, mozgókép- és kommunikációtanár, német nyelv és kultúra tanára, történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára szakokkal párban); gyermek- és ifjúsági irodalmi szakember szakirányú továbbképzés; magyar mint idegen nyelv szakos pedagógus szakirányú továbbképzés. Képzéseink segítik a hallgatókat abban, hogy a diploma megszerzése után az oktatás, a kutatás, a könyvkiadás, a gazdaság, a diplomácia vagy a média területén helyezkedhessenek el.

 

A Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet címe:
1146 Budapest, Dózsa György út 25-27. I. emelet, 121/B és 132/1-es irodák

Intézetvezető
Dr. habil. Bölcskei Andrea egyetemi docens

A Nyelvtudományi Tanszék ügyintézője: Zsembery Zsófia
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 (1) 872 1708

Az Irodalomtudományi Tanszékek ügyintézője: Gerencsér Marianna
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 (1) 872 1709 ; 30/163 84 06

 

Magyar Nyelvtudományi Tanszék

Tanszékvezető
Dr. habil. Bölcskei Andrea egyetemi docens

Oktatók
Dr. N. Császi Ildikó egyetemi docens
Dr. Csontos Nóra egyetemi docens
Dr. habil. Dér Csilla Ilona egyetemi docens
Prof. Dr. Fóris Ágota egyetemi tanár
Dr. habil. Heltai János Imre egyetemi docens
Dr. Heltainé Nagy Erzsébet egyetemi docens
Prof. Dr. Honti László professor emeritus
Prof. Dr. Kontra Miklós professor emeritus 
Prof. Dr. Kracht, Marcus Andreas egyetemi tanár
Dr. habil. Nádor Orsolya egyetemi docens
Dr. Schmidt Ildikó egyetemi adjunktus
Dr. Sólyom Réka egyetemi docens
Dr. M. Pintér Tibor egyetemi docens
Dr. habil. H. Varga Márta egyetemi docens

Régi és Klasszikus Magyar Irodalom Tanszék

Tanszékvezető
Dr. Bene Sándor egyetemi docens

Oktatók
Dr. Bánki Éva egyetemi docens
Dr. habil. Hermann Zoltán egyetemi docens
Dr. Pénzes Tiborc Szabolcs egyetemi adjunktus
Dr. Szabó András professor emeritus
Dr. Török Lajos egyetemi docens

Modern Magyar Irodalmi, Összehasonlító Irodalomtudományi és Irodalomelméleti  Tanszék

Tanszékvezető
Dr. habil. Papp Ágnes Klára egyetemi docens

Oktatók
Dr. Géher István László egyetemi docens
Dr. habil. Horváth Csaba egyetemi docens
Dr. Mészáros Márton egyetemi docens
Dr. Pataki Viktor egyetemi adjunktus 
Dr. Sebők Melinda egyetemi docens

 

 

 

 

Komplex vizsgák
Komplex vizsga I. és Komplex vizsga III. Magyar irodalom tételsor és beugró
Komplex vizsga II. Magyar nyelvtudomány tételsor

 

Anyanyelvi kritériumvizsga
Információk az Anyanyelvi kritériumvizsgáról: http://www.kre.hu/nyelveszet/index.php/anyanyelvi-kriteriumvizsga

 

Szakdolgozat
Felhívjuk a szakdolgozati témát választó hallgatók figyelmét, hogy a Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet oktatói a lenti linkeken található szakdolgozati témák feldolgozását ajánlják számukra.
A témaválasztást a Tanulmányi Osztályon az arra szolgáló űrlapon be kell jelenteni.
A kitöltött űrlapot és a választott témát a témavezető, a tanszékvezető és az intézetvezető hagyja jóvá. (Kérjük, vegyék figyelembe, hogy ehhez néhány nap szükséges.)
MIK szakdolgozati témák 2020/202
MNYT szakdolgozati témák 2020/202
További információk a nyelvészeti témájú szakdolgozatok elkészítéséről:http://www.kre.hu/nyelveszet/index.php/szakdolgozati-koevetelmenyek-a-tanszeken

 

Záróvizsga
További információk a záróvizsgákról: itt és http://www.kre.hu/nyelveszet

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin