Készült: 2020-05-15
Módosítás: 2022-09-06

Diákhitel - fontos tudnivalók

 

DIÁKHITEL 1
https://diakhitel.hu/diakhitel1

Szabadon felhasználható hitel, nincs meghatározva, milyen célból lehet igényelni.

45. életévét be nem töltött, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú, aktív jogviszonnyal rendelkező Hallgató jogosult szerződést kötni.

Tanulmányok fedezésére is használható (önköltség, idegen nyelvi hozzájárulás), ebben az esetben vegye fel a kapcsolatot további információkért Németh Anna Klárával a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

DIÁKHITEL 2
https://diakhitel.hu/diakhitel2

Kötött felhasználású hitel, amit kizárólag önköltség kiegyenlítésére lehet használni.

45. életévét be nem töltött, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú, aktív jogviszonnyal rendelkező Hallgató igényelheti.

Abban az esetben, ha első alkalommal szeretné Diákhitel2-ből fedezni az önköltségét, javasolt a félév kezdése előtt megkötni a szerződést. Ezt követően a Neptun-rendszerben rögzíteni szükséges a Diákhitel Központtól kapott szerződésszámot. Ezt a számot a tanulmányok során csak egyszer kell rögzíteni, a későbbiekben az intézmény által kiírt önköltség összeg mellé rendelje hozzá a már korábban beírt szerződésszámot (ez minden félévben szükséges).

Segédlet Neptunban való rögzítéshez az alábbi linken található. A leírás lépésről-lépésre elmagyarázza ezt a folyamatot.  

Amennyiben sikeres volt a rögzítés, az önköltség tételénél megjelenik a szerződésszám, mely alapján az ügyintéző az önköltség fizetési határidejét meghosszabbítja, így az aktív jogviszony beállítható.
Erre azért van szükség, mert a Diákhitel Központ az önköltség összegét csak a tanulmányi státusz egyeztetése után utalja az Egyetem részére. Az önköltség tétele ezután is kiegyenlítetlen marad, de a rendszer nem fogja azt lejárt tartozásként kezelni, így Ön regisztrálhat és tárgyat is felvehet a Neptunban (a határidő naptárban/szemeszter naptárban meghatározott időszak alatt). A kiírt díjtétel (önköltség) az összeg beérkezése után teljesítettre változik.

 

DIÁKHITEL PLUSZ
https://diakhitel.hu/diakhitel-plusz

Szabadon felhasználható hitel, nincs meghatározva, milyen célból lehet igényelni.

55. életévét be nem töltött, magyarországi bejelentett lakcímmel rendelkező magyar állampolgárságú, aktív jogviszonnyal rendelkező Hallgató jogosult szerződést kötni.

Maximum 500.000,- Ft összeget lehet felvenni, a hiteligénylésre akkor is van lehetőség, ha korábban már igényelt Diákhitel1 vagy Diákhitel2-t. A Diákhitel Plusz kamatmentes, fix futamidejű és a törlesztést csak a hitel folyósítását követő egy év türelmi időszak után kell megkezdeni.

 

Egyéb tudnivalók:

Amennyiben az adott félév teljes önköltségét hitelből kívánja finanszírozni, a félév elején ellenőrizze, a féléves hitelösszege fedezi-e teljes önköltséget, szükség esetén módosítsa a hitelösszeget a Diákhitel Központnál!

Ha az önköltségnek csak egy részét szeretné hitelből fizetni, részletfizetési kérelmet kell beadnia a megfelelő összegekkel (a diákhitel részlet lesz a 2. részlet).

Fontos, ha egy adott félévben NEM diákhitelből kívánja fizetni az önköltségét, ne felejtse el szüneteltetni a folyósítást!  

 

Felmerülő kari kérdések esetén kereshető:
Németh Anna Klára (Tanulmányi Osztály)
Tel.: +36 30 173 3526
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin