Készült: 2020-05-15
Módosítás: 2020-07-30

Diákhitel - fontos tudnivalók

Már korábban is diákhitellel rendezte az önköltségét:
Diákhitel2:
Amennyiben már korábban is Diákhitel 2-vel fedezte önköltségét és most is ezzel szeretné, csak e-mailt kell írnia Dudás Anna (Tel.: +36 30 173 3526) számára (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) a féléves regisztrációját megelőzően, hogy ebben a félévben is Diákhitel 2-vel kívánja fizetni tanulmányait. Mivel a szerződésszámát már a rendszer tartalmazza, a szerződést nem kell ismételten megküldeni.

Diákhitel1:
Szabad felhasználású Diákhitel szerződés önköltség/költségtérítés fizetésére oly módon vehető igénybe, hogy a Diákhitel Direkt felületről elérhető engedményezési lapot adja le a Tanulmányi Osztály ügyfélszolgálatán a féléves regisztrációját megelőzően, 3 példányban, kitöltve és aláírva.

A feldolgozása után egy példány a hallgatóé lesz, e-mailen értesítjük ennek az átvételéről!
A COVID-19 járvány miatt bevezetett veszélyhelyzettel összefüggésben kérjük, hogy a kitöltött, aláírt engedményezési lapokat elektronikusan legyen szíves megküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre

Diákhitel felvétele

Amennyiben eddig nem volt Diákhitel ügyfél, de a félévre szeretne Diákhitelt felvenni, a szerződés megkötését a félévkezdés előtt ajánlatos elvégeznie. A diákhitel kérelmek végső benyújtásának határideje: 2020. szeptember 04. (péntek)

Diákhitel2 felvétele
DH2: kötött felhasználású hitel kizárólag a képzési költség kiegyenlítésére igényelhető. A Diákhitel Központ közvetlenül a Hitelfelvevő által megjelölt felsőoktatási intézmény számlájára utalja át az igényelt hitelösszeget.

  • Igénylését az hiteligénylési adatlap kitöltésével elindíthatja a Neptunon keresztül (Ügyintézés/Diákhitel igénylés menüpont) vagy a Diákhitel Direkt felületen (www.diakhiteldirekt.hu)
  • A hiteligénylések nyomtatására, leadására, hitelesítésére lehetőség van
    • Neptunban kitöltött igénylés esetén: kizárólag a Felsőoktatási Intézményben kijelölt leadási helyeken (Dudás Anna, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), a Diákhitel Központ személyes ügyfélszolgálatán, vagy ügyfélkapus hozzáféréssel elektronikusan
    • Diákhitel Direkten kitöltött igénylés esetén: a Diákhitel Központ partner intézményeiben (leadóhelyek listája: https://www.diakhitel.hu/elerhetosegek/leadohelyek.html), a felsőoktatási intézményekben, vagy a Diákhitel Központ személyes ügyfélszolgálatán
  • A hitelesített szerződés rögzítéséhez kérjük, hogy a szerződést bescannelve/befényképezve küldje meg Dudás Anna részére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) minél előbb, hogy még az önköltség befizetési határidejének lejárta előtt rögzíthesse azt.

 

Diákhitel1 felvétele
DH1: szabad felhasználású hitel, korlátozás nélkül bármire elkölthető.

  • Az igénylés és hitelesítés módja megegyezik a Diákhitel2 igénylésével (lásd fentebb)
  • Szabad felhasználású diákhitel szerződés önköltség/költségtérítés fizetésére oly módon vehető igénybe, hogy a Diákhitel Direkt felületről elérhető engedményezési lapot ad le a Tanulmányi Osztály ügyfélszolgálatán 2020. szeptember 04-ig, 3 példányban kitöltve és aláírva.
  • A feldolgozása után egy példány a hallgatóé lesz, értesítjük ennek az átvételéről!

 

A COVID-19 járvány miatt bevezetett veszélyhelyzettel összefüggésben kérjük, hogy a kitöltött, aláírt engedményezési lapokat elektronikusan legyen szíves megküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre!

 

Minden esetben felhívjuk a figyelmét a következőkre:

A szerződés rögzítése mellett az önköltség fizetési határideje kitolásra kerül 2020. október 25-re. Erre azért van szükség, mert a Diákhitel Központ az önköltség összegét csak ezen hónapban utalja az egyetem részére, tanulmányi státuszuk leegyeztetése után. Az önköltségi tétel mindeddig aktív is marad, de mivel a rendszer nem kezeli lejárt tartozásként a tételt, így Ön regisztrálhat és tárgyat is vehet fel a Neptunban. A kiírt összeg a pénz beérkezése után automatikusan kiegyenlítésre kerül. A szerződés rögzítése után a hallgató részéről további teendőt nem igényel a folyamat.

A Tanulmányi Osztály kérése:
Bármelyik Diákhitelt is szeretné igénybe venni, azt MINDENKÉPPEN jelezze Dudás Annának (Tanulmányi Osztály)! A Neptunban ugyan lehetőség van arra, hogy a hallgató beállítsa szerződésszámát saját magának, azonban a határidő ezzel együtt nem áll át automatikusan, így tehát továbbra is akadályozva lesz a regisztrációban, tárgyfelvételben. A határidő módosítását csak a Tanulmányi Osztály munkatársa végezheti el az Ön számára.


Diákhiteles tájékozódás

Diákhitel felvétele előtt kérjük, alaposan tájékozódjon a Diákhitel konstrukcióiról, lehetőségeiről a Diákhitel Központon keresztül:
www.diakhitel.hu
www.diakhiteldirekt.hu
Telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 999 99 44
Személyes ügyfélszolgálat:1027 Budapest, Kacsa u. 15-23., hétfő–péntek 08:00–18:00

KRE-BTK diákhiteles ügyintézés:
Dudás Anna (Tanulmányi Osztály)
Tel.: +36 30 173 3526,
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Diákhitel Plusz
A következő félévének tervezéséhez fontos információ lehet, hogy 2020. május 1-től bevezetésre kerül a szabad felhasználású, kamatmentes Diákhitel Plusz. Az új hitelterméket 2020. december 31-ig igényelheti maximum 500 000 forint értékben, amennyiben rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal és nem töltötte még be az 55. életévét. A hitelfelvételre akkor is jogosult, ha korábban már igényelt Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t. A futamidőt 1 és 5 év között Ön választhatja meg, a törlesztést pedig csak egy éves türelmi időszak után kell megkezdeni.
Részletek: https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/diakhitel-plusz-hallgatoknak.html

Diákhitel Plusz igénylése AKTÍV hallgatóknak:
Az új hiteltermék 2020. december 31-ig igényelhető maximum 500 000 forint értékben, amennyiben rendelkezik aktív hallgatói jogviszonnyal és nem töltötte még be az 55. életévét.
A hitelfelvételre akkor is jogosult, ha korábban, vagy akár idén is felvett Diákhitel1-et vagy Diákhitel2-t.
A futamidőt 1 és 5 év között lehet megválasztani, a törlesztést pedig csak egy éves türelmi időszak után kell megkezdeni.
Részletek: https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/diakhitel-plusz-hallgatoknak.html


Hiteligénylési könnyítések
2020. május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelheti a rendkívül kedvező, 1,99%-os kamatozású Diákhitel1-et, akár 350 000 forint értékben, amennyiben június 15-ig beadja erre vonatkozó kérelmét.
Annak érdekében, hogy minél több idő álljon rendelkezésére a diákhitelre vonatkozó döntéshez, a Diákhitel1 és Diákhitel2 esetében is meghosszabbításra került az igénylési határidők ebben a félévben június 15-ig, a következő tanév 1. félévében pedig december 31-ig.
Részletek: https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/kedvezo-valtozasok-a-diakhitelnel.html

 

Diákhitel Plusz igénylése PASSZÍV hallgatóknak
Visszamenőleges hiteligénylés
2020. május 1-től az első szemeszterre visszamenőleg is igényelheti a szabad felhasználású Diákhitel1-et, akár 350 000 forint értékben, amennyiben június 15-ig beadod erre vonatkozó kérelmét. Ezzel a lehetőséggel akkor is élhet, ha a jelenlegi félévben passzív a jogviszonya, de az előzőben aktív volt. Érdemes továbbá tudni, hogy a következő tanévtől a Diákitel1 igényelhető havi összegét 150.000 forintra emeljük.
Részletek: https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/kedvezo-valtozasok-a-diakhitelnel.htmlDiákhiteles tájékozódás


Diákhitel felvétele előtt kérjük, alaposan tájékozódjon a Diákhitel konstrukcióiról, lehetőségeiről a Diákhitel Központon keresztül:
www.diakhitel.hu
www.diakhiteldirekt.hu
Telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 999 99 44
Személyes ügyfélszolgálat:1027 Budapest, Kacsa u. 15-23., hétfő–péntek 08:00–18:00

KRE-BTK diákhiteles ügyintézés:
Dudás Anna (Tanulmányi Osztály)
Tel.: +36 30 173 3526
E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.