Bod Péter Könyvtár

Bod Péter Könyvtár

A Bölcsészettudományi Kart 1993-ban alapították, a Kari Könyvtár szervezése egy évvel később, 1994 szeptemberében kezdődött el. Könyvtárunk fő célja a kar hallgatóinak és oktatóinak színvonalas szakirodalommal való ellátása és kutatómunkájuk segítése. Az állománygyarapítás az egyes szakok igényeihez igazodva indult el, tehát könyvtárunk gyűjtőkörét az alábbi tudományterületek jelölik ki: alkalmazott nyelvészet; angol filológia; neveléstudomány, egyháztörténet; filológia; filozófia irodalomtudomány; japanisztika; kultúrtörténet; magyar irodalomtörténet; magyar irodalomtudomány; magyar nyelvtudomány; művelődéstörténet; német irodalom; német filológia; nemzetiségi kérdés; néprajz; neveléselmélet; néderlandisztika; nyelvtanítás; nyelvtankönyvek; összehasonlító irodalomtudomány; pszichológia; régészet; társadalomtudományok; történelem; történettudomány.

A könyvtár által gyűjtött dokumentumtípusok között szerepel könyv, időszaki kiadvány, hangkazetta, videokazetta, CD- és DVD-lemez. Arra törekszünk, hogy az általunk gyűjtött dokumentumok közvetlenül kapcsolódjanak az oktatáshoz, támogassák a kutatást, ezért a kurrens irodalom beszerzésén kívül gondolunk a retrospektív fejlesztésre is. Az elmúlt évek során jelentős különgyűjteményekkel gyarapodott könyvtárunk. Állományunkban megtalálható a Kéry László-gyűjtemény, amelynek gerincét az angol irodalom és filológia (amelynek különösen értékes része az Shakespeare-szakirodalom), valamint magyar irodalom és irodalomtudomány alkotja. Kovalovszky Miklós könyvtárából egyedülálló, Ady Endrére vonatkozó irodalmi és nyelvészeti munkák kerültek tulajdonunkba. Béládi Miklós könyvtárában a 60-as, 70-es, 80-as évek irodalomtörténeti és hazai szépirodalmi kötetei, valamint az ismert politikai körülmények miatt Magyarországon ritka, határon túli szépirodalom nagyrészt dedikált példányai találhatóak. Lőrincze Lajos könyvtárának nyelvészeti folyóiratai, szótárai elsősorban magyar szakos hallgatóink munkáját segítik, az Egri-hagyaték pedig az angol szakos oktatók és hallgatók kutatásait támogatja.
Külön említés érdemel a Csernohorszky-hagyaték, amelyben forrásértékű magyar és idegen nyelvű hadtörténeti szakirodalom található.

A könyvtár állománya jelenleg:
64 000 könyvtári egység; az időszaki kiadványok száma: 80 féle magyar és 17 féle idegen nyelvű periodika.

Könyvtárunk szolgáltatásairól, technikai felszereltségéről elmondható, hogy a gyűjtemény nyilvános: használói a Kar hallgatói, oktatói és kutatói, az egyetem karainak könyvtár- használói, valamint igény szerint más egyetemek hallgatói, oktatói. Jelenleg 40 fő használhatja egyidejűleg olvasótermünket. Kézikönyvtári állományunkon kívül az állomány kölcsönözhető, kérésre könyvtárközi kölcsönzést biztosítunk. Könyvállományunk 80%-a található szabadpolcon, és időszaki kiadványaink teljes körének kurrens évfolyamai is ott találhatóak. Az olvasóteremben öt számítógép áll a használók rendelkezésére, egy számítógépet a kölcsönzés részére tartunk fenn, itt szabadfelhasználású internetkapcsolat (WIFI) is elérhető. A karon oktatott szakok közül a magyar, angol, német, néderlandisztika, japán, történelem és pszichológia szakokon működik tanszéki letéti könyvtár. A letétekben az elhelyezés szabadpolcos és a kézikönyvtári anyag kivételével kölcsönözhető. Az olvasóteremben és a tanszéki letétekben egyaránt megkereshetőek könyvtárunk katalógusának rekordjai, valamint az internet segítségével lehetőség van irodalomkutatásra a hazai és a külföldi könyvtárak katalógusaiból.

A Bod Péter Könyvtár – másféléves átalakítást követően – 2009 februárjában új arculatot kapott: alapterülete kétszeresére növekedett, és gazdagabbá vált a szabad polcon hozzáférhető dokumentumok száma.

Rövid ismertető az Egyetem által előfizetett tudományos adatbázisokról

Corvina Katalógus

Folyóirataink

 

 

Elérhetőség:
Cím: 1088 Budapest, Reviczky u. 4.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Tel.: 483-2863
Fax: 483-2864Könyvtárvezető:
Rideg Orsolya
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Munkatársak:
Gáspár András (D25 könyvtárosa)
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Horváth Réka
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lőrincz Judit (Német könyvtáros, MTMT adminisztrátor)
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lukács Anikó (D25 könyvtárosa)  
email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Könnyű Orsolya (Pszichológiai Intézet könyvtárosa)
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Rácz Enikő Mira (Pszichológiai Intézet könyvtárosa)
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Bod Péter Könyvtár (Reviczky utca):

Nyitva tartás

Hétfő: 9-16
Kedd: 9-16
Szerda: 9-13
Csütörtök: 9-16
Péntek: 9-12


Holland Nyelvi Részleg:
A tavaly lezajlott nagyívű átalakítással a Holland Tanszék könyvtára helyet kapott a Bod Péter Könyvtárban; így a 2015-2016-os őszi szemesztertől kezdve néderlandisztika szakos hallgatóink immár az olvasóterem teljes nyitvatartási idejében hozzá tudnak férni a holland könyvekhez. A tanszéki könyvtár folyamatosan bővülő állománya pillanatnyilag nagyjából négyezer kötetet számlál, melyek szerző, cím, tárgyszó, kiadási év, kiadó szerint kereshetőek a bárhonnan szabadon elérhető Corvina katalógusban.
A kézikönyvtári holland szakirodalom helyben használható, a primer-irodalom kölcsönözhető is. A könyvtár gyűjtőköre: holland szépirodalom eredeti nyelven és fordításban, holland irodalomtudomány és lingvisztika, de emellett kultúratudományi és fordítástudományi témájú műveket is gyűjtünk. A bölcsészettudományi kutatást, valamint a szakdolgozatírást segítik az olvasóink rendelkezésére álló négy olvasótermi számítógépen elérhető nemzetközi tudományos adatbázisok.

Könyvtáros:

Nyitva tartás:
Hétfő: 9-16
Kedd: 9-16
Szerda: 9-13
Csütörtök: 9-16
Péntek: 9-12


 
Német Nyelvi Részleg:

Könyvtáros: Lőrincz Judit (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
(MTMT adminisztrátor)

Nyitva tartás:
Hétfő: 9-12
Kedd: 13-16
Szerda: 9-12
Csütörtök: 9-12
Péntek: zárva (katalogizálási munkák miatt)

Tudományos adatbázisok germanistáknak

 

Bod Péter Könyvtár (Dózsa György út 25):
A Dózsa György úti épületünkben kettő könyvtári egység található. Az alagsorban rejtőzik a  könyvtár ahol a kölcsönzés és a katalogizálás folyik.
A D25 Bod Péter könyvtár gyűjtőköre:
- történelem
- magyar nyelv és irodalom (kivéve a szép irodalom)
- angol

Könyvtáros: Gáspár András (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Telefonszám: 872-17-14

Könyvtár
Nyitva tartása:
Hétfő: 10-15.30
Kedd: 10-15.30
Szerda: 9-13
Csütörtök: 10-15.30
Péntek: 10-13


Pszichológiai Intézet Könyvtára: (Bécsi út)
Cím: Bécsi út 324
Telefonszám: +36 30 879 8184Hétfő: 9.00-16.30
Kedd: 9.00-16.30
Szerda: 9.00-16.30
Csütörtök: 9.00-14.00
Péntek: 9.00-13.00

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Youtube