Repozitórium:

 

A Károli Gáspár Egyetem 2023-ban KREDIT néven elindítja az egyetemi repozitóriumot (kredit.kre.hu vagy kre.hu/kredit). A repozitórium a jelenleg elérhető legújabb szoftveren (DSapce 7.x) működik majd.

 

A működés elindulása után a repozitóriumon tárolhatjuk (illetve különféle jogosultságok mellett elérhetővé tehetjük) az egyetemen beadott portfóliókat, szakdolgozatokat, disszertációkat és habilitációs dolgozatokat - ezzel egyszerűbbé téve azok rendszerezését, valamint elérését (kiváltva ezzel a papíralapú dolgozatok tárolásának feladatát).

 

A repozitórium lehetőséget nyújt az egyetem által megjelentetni kívánt folyóiratok, valamint kötetek online elérhetővé tételére. Az online tartalmak egyedi azonosítót kapnak (DOI, URI), így azok láthatósága is szélesebb körű lehet, illetve az MTMT-vel történő összekötés miatt a metaadatok (és tartalmak) migrálása is egyszerűbb lesz.

 

A teljes körű indulás előtt szükséges a karok dékánjaitól tájékoztatást kérni, hogy karukról milyen jellegű dokumentumokat szeretnék feltölteni, illetve azokat milyen szabályozásokkal és licencekkel szeretnék elérhetővé tenni.

 

A repozitórium emellett segít a tárolt tartalmak webrobotok általi szélesebb körű indexálásában, láttatásában.

 

A repozitóriumba feltöltött publikációkat számos kereső és aggregátor indexálja, többek között a Google, az OAI kereső, a Core és a Base, valamint az egyetemi katalógusban is megjelennek releváns találatként.

 

Az egyetem által megjelentetett folyóiratok (amennyiben itt tároljuk azokat) saját repozitóriumként használhatják a KREDIT-et, ami előny a DOAJ és MTMT szakfolyóirat-minősítés elbírálásában.