Készült: 2015-10-26
Módosítás: 2023-10-25

Aktuális híreink és eseményeink megtalálhatóak Facebook oldalunkon is.

Az Észak-amerikai stúdiumok specializációnk célja, hogy lendületes és interdiszciplináris megközelítéseket kínáljon az anglisztika és a bölcsészettudományok részeként. A program olyan izgalmas és feltörekvő tudományágakat is magába foglal, amelyek tovább mélyítik az irodalom, történelem és kultúra megértését. Míg specializációnk erős alapokat biztosít az említett területeken, bevezetést kínálunk a várostudományok (urban studies), a politikai ideológiák, valamint a média- és filmtudományokba is.

Ennek eredményeképpen specializációnk arra törekszik, hogy felkészítse hallgatóinkat azoknak a történelmi és kulturális összefüggéseknek a megértésére,amelyek az elmúlt 200 év során meghatározták az észak-amerikai megtapasztalást. Ez a megközelítés lehetővé teszi hallgatóink számára, hogy kritikusan vizsgálják és tárgyalják a jelen társadalmi és kulturális kihívásait is.

Észak-amerikai stúdiumok specializációnkban olyan alapvető készségek fejlesztését is fontosnak tartjuk, amelyek túlmutatnak a szűk értelemben vett tudományos felhasználáson. A képzésünkön való részvétel tovább erősíti a hallgatók prezentációs készségét, emelt szintű íráskészségét, kritikai gondolkodását és médiaműveltségét. Ezek a készségek nemcsak további tanulmányaikat segítik, de felkészítik őket a versenyszférában való sikeres helytállásra is.

 

Ezen felül az Észak-amerikai stúdiumok specializációnkhoz tartozni azt is jelenti, hogy egy nemzetközi közösség tagjai lehetünk. Hallgatóinkat arra buzdítjuk, hogy vállaljanak aktív szerepet nemzetközi csereprogramjainkban azáltal, hogy részt vesznek nemzetközi rendezvényeinken, nemzetközi hallgatói segítők lesznek, vagy akár egy szemesztert töltenek külföldön valamelyik észak-amerikai partneregyetemünkön.

A program szakmai felelőse: Dr. Kállay G. Katalin (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

A program koordinátora: Patkós Gábor (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

Bármilyen kérdés esetén szívesen segítünk! 😊

 

Néhány kurzus, melyet az észak-amerikai stúdiumok specializáción kínálunk:

  • Társadalmi és politikai kihívások az USA-ban
  • Kanadai tanulmányok: bevezetés a kanadai kultúrába
  • Digitális médiaműveltség
  • Az amerikai nagyváros olvasatai
  • Észak-amerikai irodalom: az amerikai valóság irodalmi visszhangjai

A kurzusok teljes listája megtalálható a mintatantervünkben.

 

A fentieken kívül mit nyújt még a specializáció?

- Széles választék az amerikanisztika és kanadisztika minden részterületéről

- Anyanyelvi oktatók, nemzetközi hallgatók jelenléte

- Észak-amerikai kulturális programok (Welcome Party, North America Day, Workshops)

- A specializáció keretében szakmai gyakorlat lehetősége

- Konferencia-szereplés, publikációs lehetőségek biztosítása hallgatóink számára

- Továbbtanulási lehetőség Intézetünk diszciplináris MA programján

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin