Német Nyelv és Irodalom Tanszék

A tanszéki kutatómunka elsősorban a Közép-Kelet-Európai régió kulturális transzfer folyamatainak és interkulturális jelenségeinek vizsgálatára, a magyar-német irodalmi kapcsolatok kutatására, recepciókutatásra, és műfordítási projektekre irányul. A Literatur und Erinnerung im Donauraum nevű projekt az emlékezetkutatás és az interkulturalitás modern elméleteire támaszkodva a közép-európai térség irodalmi folyamatait térképezi fel. Az Ungarn in Europa című projektnyitó konferenciát további rendezvények követték, úgy mint az Individuális és kollektív emlékezet Közép-Európában címmel a bécsi Collegium Hungaricumban rendezett szimpózium, valamint a 2009-ben az Interkulturális Germanisztika Társaság (GIG) támogatásával rendezett Begegnungsraum: Ostmitteleuropa című konferencia. Rendezvényeinken részt vettek az ELTE, a PPKE oktatói, a grazi Karl-Franzens-Universität előadói, az Osztrák Tudományos Akadémia Kultúrtörténeti Bizottságának kutatói, továbbá kb. 20 ország képviselői. A két konferencia eredményeit Individuelle und kollektive Identität in Zentraleuropa nach dem Ersten Weltkrieg (szerk.: Dr. Ritz Szilvia) és Begegnungsraum: Ostmitteleuropa (szerk.: Dr. Szentpétery-Czeglédy Anita) címmel önálló kötetben jelentettük meg.

A társasági tagságok mellett a nemzetközi tudományos életbe való bekapcsolódást segíti az Osztrák Magyar Akadémiai Vegyesbizottság munkájában való részvételünk. Az Universität des Saarlandes Osztrák Intézetével kötött DAAD-GIP együttműködés keretében az egykori Monarchia interkulturális közegének modern elméleti alapokon történő vizsgálata mellett új kutatási témákat is megfogalmaztunk: az emlékezet kutatás, az autobiográfia, az ezredforduló multikulturális irodalma, valamint az Egyetem profilját szem előtt tartva az irodalom és a szakralitás kapcsolata került a középpontba.

Nyelvtudomány
Oktatóink a lexikológiai, lexikográfiai és a grammatikográfiai kutatások területén mutatnak fel kiemelkedő eredményeket. Dr. Hessky Regina és Dr. Uzonyi Pál számos szótár és nyelvtudományi munka főszerkesztőjeként, szerkesztőjeként vagy szerzőjeként vált ismertté. Dr. Hollós Zita irányításával indult 2005-ben Német SZÓkapcsolatTÁR című OTKA kutatási projekt, melynek során egy új típusú szintagmatikus (kollokációs) szótár készül. A kutatóműhely munkájába tehetséges hallgatóinkat is bevontuk. A korpuszalapú szótár elkészítéséhez külön adatbázis létrehozása, illetve egyedi szótárprogram kifejlesztése volt szükséges. A feldolgozandó adatállomány a lipcsei Szókincs-projekt vezető kutatójával, Prof. Dr. Uwe Quasthoff-fal megvalósuló kutatási együttműködés eredménye. Dr. Hessky Regina vezetésével Barátok és álbarátok címmel indult projekt az internacionalizmusok lexikológiai feltérképezésére. Fenti két oktatónk 2002 óta részt vesz a Prof. H. E. Wiegand által szerkesztett nyolcnyelvű Lexikográfiai szakszótár munkálataiban. Mindehhez az elméleti hátteret a 2012 őszén indult EMLex (Europäischer Master in Lexikographie) nemzetközi mesterképzés biztosítja, amely a Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg vezetésével és több egyetem szoros együttműködésével valósul meg a német diszciplináis mesterképzés alkalmazott nyelvészet és lexikográfia szakirányán belül.

Nyelvpedagógia
Tanárképzési területen a számos tankönyv, nyelvkönyv, oktatási segédlet és szótár közül kiemelendő Dr. Hessky Regina a Grimm Kiadónál megjelent, díjnyertes Tanulószótára és Dr. Hollós Zita Suliszótára. Megemlítendő a 2002-ben a példaértékű innovatív idegen nyelvi programok közül jutalmazásra kiválasztott, a Leonardo program keretében készült, Lernt von mir… tankönyvcsalád. Dr. Dringó-Horváth Ida 2000 óta a Goethe Intézet multiplikátoraként és egyéb intézmények megbízásából (Pedagógus-Továbbképzési Központ Pilisborosjenő, Sulinet, Sulinova Kht., Magyar Közigazgatási Intézet, Edunet Tananyagfejlesztési Alapítvány) készít tananyagokat. A Magyar Közigazgatási Intézet felkérésére szakértőként és tananyagkészítőként részt vett a Tell Me More távoktató rendszer felhasználásával indított köztisztviselői nyelvtanítási projektben. Több hazai és nemzetközi projektben vállalt vezető szerepet (pl. MKI Tananyagfejlesztés, OECD felmérés).

További részletekről a tanszék önálló honlapján tájékozódhatnak.

Tanszékvezető
Dr. Szentpétery-Czeglédy Anita
Telefon: +36 (1) 483 2879

Tanszéki ügyintéző
Nagy Alexandra
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: +36 (1) 483 2879

A Német Nyelv és Irodalom Tanszék oktatói

Dr. Szentpétery-Czeglédy Anita,
egyetemi docens, tanszékvezető
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil. Horváth Géza, intézetvezető,
egyetemi docens
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Hessky Pálné Dr. Hoffmann Regina, Professor Emerita,
egyetemi tanár
 
Dr. Szatzker Szilvia, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil. Uzonyi Pál, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dötschné Dr. habil. Hollós Zita, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Szilágyiné Dr. Kósa Anikó, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil. Dringó-Horváth Ida, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Nyikos Márta Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Klemm László, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Simon Krisztina, nyelvtanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Fülöp József, egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kalász Márton, egyetemi óraadó  
Sára Balázs, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Dr. Tarnói László,
egyetemi tanár
 
Tóth Éva, egyetemi óraadó Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Kovács Edit, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Szilágyiné Dr. Kósa Anikó, egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil. Szatmári Józsefné, főiskolai tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Bakainé Rottländer Heidenyelvtanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Következő események


Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube