Mi az az OpenAccess? 

Az OpenAccess (nyílt hozzáférés) egy széles körű nemzetközi mozgalom, amely ingyenes és nyílt online hozzáférést kíván biztosítani a tudományos információkhoz, például kiadványokhoz és adatokhoz. A kiadvány akkor minősül „nyílt hozzáférésűnek”, ha nincs pénzügyi, jogi vagy technikai akadálya a hozzáférésnek – vagyis amikor bárki elolvashatja, letöltheti, másolhatja, terjesztheti, kinyomtathatja, kereshet az információra és az információban, vagy felhasználhatja azt oktatásban vagy bármilyen más módon a jogi megállapodásokon belül. 

A nyílt hozzáférés a tudományos kommunikáció olyan publikációs modellje, amely a kutatási információkat ingyenesen hozzáférhetővé teszi az olvasók számára, szemben a hagyományos előfizetési modellel, amelyben az olvasók előfizetés révén (általában könyvtárakon keresztül) férhetnek hozzá a tudományos információkhoz.  

A nyílt hozzáférés egyik legfontosabb előnye, hogy növeli az akadémiai kutatási eredmények láthatóságát és újrafelhasználását. Vannak kritikák is, és a minőségi szempont külön erőfeszítést érdemel. A nyílt hozzáférés alapelveit a tudományokhoz és humán tudományokhoz való nyílt hozzáférésről szóló Berlini Nyilatkozat (2003) határozza meg.  

A nyílt hozzáférésű publikálásnak többféle módja van:  

Az arany út :  

1) Teljes nyílt hozzáférésű folyóiratok: közzététel kiadói platformokon keresztül, teljes körű nyílt hozzáférésű folyóiratokban. Ez az útvonal díjköteles lehet. A közzétételi költségeket, amelyeket „cikkfeldolgozási díjként” (APC) neveznek, a szerzők vagy intézményeik fedezik. A legtöbb kutatásfinanszírozó támogatja a nyílt hozzáférést, és hajlandó saját maga fedezni a költségeket. A világszerte elérhető, teljesen nyílt hozzáférésű folyóiratok listája megtalálható a DOAJ honlapján: https://doaj.org/ 

2) Hibrid folyóiratok: „hibrid” folyóiratokon keresztül történő közzététel. Ezek a folyóiratok előfizetéses folyóiratok, amelyek lehetővé teszik az egyes cikkek nyílt hozzáférésű közzétételét cikkfeldolgozási díj (APC) megfizetése mellett.  

A zöld út: 

A tudományos publikációk teljes szövegét egy megbízható tárhelyen, egy kutatószervezet által kezelt nyilvánosan hozzáférhető adatbázisban helyezik el.  

 A gyémánt út:  

Publikálás gyémánt folyóiratokon/platformokon keresztül, amelyek nem számítanak fel szerzői publikációs díjat (APC). A gyémánt nyílt hozzáférésű folyóiratokat általában könyvtári támogatási modelleken, intézményeken vagy társaságokon keresztül finanszírozzák. A Diamond folyóiratok listáját a DOAJ webhelyén találja meg, ha a „Journals without APCs” (APC-k nélküli folyóiratok) szűrést végez. 

 

A publikáció folyamata a KRE által a 2024-es tárgyévre előfizetett, OpenAccess-t biztosító adatbázisokban: 

 Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag:   

Általános információk: https://akjournals.com/page/Authors/information-for-authors 

Cikkbenyújtó oldal: https://akjournals.com/page/163/authors-instructions-and-manusrcipt-submission-links 

Cambridge Journals:   

Általános információk: 

https://www.cambridge.org/core/services/open-access-policies/read-and-publish-agreements/oa-agreement-eisz 

A publikáció lépései: 

https://www.canva.com/design/DAEk19AU1fs/view?utm_content=DAEk19AU1fs 

De Gruyter: 

Általános információk („Hungary” szekció): 

https://www.degruyter.com/publishing/publications/openaccess/open-access-agreements  

A publikáció lépései: 

https://www.degruyter.com/publishing/for-authors/for-journal-authors/publish-your-article 

 

Elsevier (ScienceDirect): 

Általános információk és a publikáció lépései („How does the process work?”): 

https://www.elsevier.com/open-access/agreements/hungary 

 

Oxford Journals: 

Általános információk és a publikáció lépései („I’m an eligible author, what do I need to do?”): 

https://academic.oup.com/pages/open-research/read-and-publish-agreements/participating-journals-and-institutions/hungarian-institutions-eisz-affiliated 

 

 MTA EISZ OpenAccess megállapodások: 

https://eisz.mtak.hu/index.php/hu/open-access/open-access-megallapodasok.html 

Az egyetem által a 2024-es tárgyévre előfizetett, OA-t biztosító adatbázisokhoz kapcsolódó konkrét felhasználási feltételekről az utóbbi hivatkozáson keresztül érhető el részletes tájékoztató.   

________

A témához kapcsolódóan részletes előadást tartott Egyetemünk számára a KIFÜ (Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség), melyet a KRE IKT Kutatóközpont youtube csatornáján hallgathatunk meg:  https://www.youtube.com/watch?v=rEmqbnj1XyU

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin