Készült: 2015-10-21
Módosítás: 2021-10-07

Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézet

A Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézet az Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának épületében található, ahol magas színvonalon biztosított a korszerű képzés minden eszközigénye.

A Kommunikáció- és médiatudomány szakok képzési programja magas szintű etikai tartalommal és a pozitív emberi értékek hangsúlyozásával szakszerű kommunikációs oktatást kíván megvalósítani. Célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a társadalmat működtető kommunikációs rendszereket, a társadalmi kommunikációt, valamint a kommunikáció és a média fontosabb intézményeit.

A Szociológia szak képzési célja olyan szociológia alapszakos szakelőadók képzése, akik elméleti és széles körű módszertani ismereteik birtokában, a társadalmi problémák iránti érzékenységgel és nyitottsággal segíthetik a tudásalapú információs társadalom megvalósulását, az életminőség javulását, az esélyegyenlőség feltételeinek javítását, a társadalmi demokrácia kiteljesítését, valamint a szociális integráció erősítését.

Az intézet által gondozott szakok
Kommunikáció- és médiatudomány nappali alapszak
Kommunikáció- és médiatudomány nappali mesterszak
Kommunikáció- és médiatudomány levelező mesterszak
Szociológia nappali alapszak
Szociológia levelező alapszak
Szociológia nappali mesterszak
Társadalmi-viselkedéselemzés nappali mesterszak

Az intézet szervezetén belül működő tudományos műhelyek/kutatócsoportok
Kommunikáció és Társadalom Kutatócsoport
Médiakutatási Kutatócsoport

Elérhetőség
1088 Budapest, Reviczky u. 4., II. em., 216-os szoba
Tanszéki ügyintézők:
Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
Kocsis Krisztina: (06 1) 483-2936, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szociológia Tanszék:
Nemes Katalin: (06 1) 483-29-37, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Oktatói fogadóórák 2021/2022 I. félév

Óraadó oktatók elérhetőségei 2021/2022 I. félév

Hallgatói ügyintézési rendje, időpontjai


Intézetvezető

Dr. Bozsonyi Károly egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Az intézet tanszékei
Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék
Szociológia Tanszék

 

Tanszékvezető

Dr. Bozsonyi Károly egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Teljes és részmunkaidős oktatók:

Dr. Berkes Péter egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Bogár László egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Drs. Illés-Kuhn Gabriella Szilvia egyetemi tanársegéd Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Komáromi Tünde egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Korpics Márta egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Kovács Krisztina egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Dr. Lázár Imre egyetemi tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Legéndy Kristóf egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Drs. Németh László egyetemi tanársegéd Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Spannraft Marcellina egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Sütheő Péter egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Szondi György egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Tari János egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Szociológia Tanszék

Tanszékvezető

Dr. Török Emőke egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Teljes és részmunkaidős oktatók:

Dr. Balogh Eszter egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Biró Emese egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Csanády Márton főiskolai tanár, tudományos főmunkatárs Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. habil. Dupcsik Csaba egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Drjenovszky Zsófia  egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Fiamné Dr. T. Nagy Judit egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Dr. Péli Gábor egyetemi tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Dr. Pólos László egyetemi tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Sztárayné dr. Kézdy Éva egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Szvetelszky Zsuzsanna egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Tóth Gergely egyetemi adjunktus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Más szakról áttanít:

Dr. Béres István - egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr. Lovász Irén egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Dr.  Gulyás Adrienn egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Prof. Dr. Sepsi Enikő egyetemi tanár Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 


Tanstúdió

Dr. Tari János Stúdióvezető - egyetemi docens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Kutai Gergely stúdiótechnikus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Körösényi Dániel stúdiótechnikus Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szabó Kristóf stúdióasszisztens Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Megbízottként:
Rácz György - stúdiómérnök
 


Kommunikáció- és médiatudomány alapszak

A képzés célja olyan szakemberek képzése, akik ismerik a társadalmat működtető kommunikációs rendszereket, a társadalmi kommunikációt, valamint a kommunikáció és a média fontosabb  intézményeit. Megszerzett tudásuk birtokában képesek a társadalmi kommunikáció alapvető intézményeiben kommunikációs munka végzésére. A végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

Az alapszak megnevezése:
Kommunikáció és médiatudomány alapszak (a választott specializáció megnevezésével)
- nemzetközi kommunikáció
- PR, marketing
- újságírás (nyomtatott, rádió, televízió, online) specializáció


Szociológia alapszak

A Szociológia alapszakon végzett hallgatók szociológus szakelőadóként a központi államigazgatásban, önkormányzatoknál, vallási és civil szervezeteknél, valamint a nonprofit szektorban helyezkedhetnek el – társadalmi (pl. szociálpolitikai) döntés-előkészítő, tanácsadó, pályázatíró, illetve kutatói munkakörben. Magas színvonalú, gyakorlatorientált képzésünk során olyan jártasságot szereznek az empirikus kutatások terén, amellyel közvélemény-kutató, piackutató, politikai elemző, társadalomkutató, valamint statisztikai adatbázisokat kezelő cégeknél szakasszisztensként vállalhatnak munkát.

A 2018 őszén beiratkozó nappalis hallgatók az alábbi specializációk közül választhatnak majd:

     •    Szociálpszichológia
     •    Projektmenedzsment
     •    Társadalmi problémák kezelése
     •    Big data elemzés

Szociológia MA nappali mesterszak

Az általános elméleti (szociológiaelmélet, társadalomtörténet, szociálpszichológia) és módszertani (kvantitatív- és kvalitatív módszerek) tárgyak többségére az első két félévben kerül sor, a specializációk szerint differenciált tárgyak a második félévtől kezdődnek. A „big data elemzés” specializáción a statisztikai programozás, a többváltozós elemzések és a fejlett statisztikai módszerek vannak a középpontban, míg a „szociálpszichológia” specializáció tárgyai a személyközi kapcsolatokra, szervezet- és vezetéselméletre, mediációra, konfliktuskezelésre és az ezekhez kapcsolódó szociálpszichológiai módszerekre fókuszálnak.
A képzés meghatározó jellemzője a gyakorlatorientált felépítés: a másodiktól a negyedik félévig oktatói mentorálás mellett saját projektfeladaton dolgoznak, a harmadik félévben pedig két hetes szakmai gyakorlaton vesznek részt. A képzés nagy hangsúlyt fektet a prezentációs- és publikációs készségek, valamint az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztésére is.


Kommunikáció- és médiatudomány mesterképzési szak

A Károli Gáspár Református Egyetem kommunikáció- és médiatudomány mesterképzési szakja elsősorban a kommunikáció-és médiatudomány szakos hallgatók (BA és minor) jelentkezését várja, de nyitott a más szakon diplomát szerzettek számára is.

A képzés időtartama 4 félév, az oklevél megszerzéséhez 120 kredit szükséges. Az első évet követő 80 órás nyári gyakorlat alatt a hallgatók a szakon tanultakat kipróbálhatják a gyakorlatban is, és szakmai tapasztalatokat szerezve elősegíthetik későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedésüket. A nyári gyakorlati helyek kiválasztásában a tanszék szükség esetén segítséget ad.

A szakot elvégző hallgatók olyan kommunikáció- és médiaszakértő szakemberekké válnak, akik magabiztos ismeretekkel, tudással, gyakorlati készségekkel és jártasságokkal rendelkeznek a társadalmat működtető alrendszerek kommunikációs és mediális meghatározottságára vonatkozóan.

Nappali képzésben választható specializációk (elegendő számú jelentkező esetén):

     •    Digitális kommunikációmenedzsment specializáció
     •    Kreatív média tartalomfejlesztés specializáció

Levelező képzésben a Digitális kommunikációmenedzsment specializáció a képzés része.

Digitális kommunikációmenedzsment specializáció

A specializáció célja, hogy a hallgatók olyan kommunikációs szemléletet nyerjenek, amelynek birtokában mind a profit-orientált, mind pedig a non-profit szférában alkalmazható kommunikációs kihívásokat és eszközöket kellő hozzáértéssel és kreativitással kezelik. A hallgatók megismerik a hagyományos és a közösségi média működésével kapcsolatos legfontosabb koncepciókat, problémaköröket, különös tekintettel annak digitális vetületeire. A képzést azoknak a public relations, marketing és média területen dolgozni kívánó hallgatóknak ajánljuk, akik szeretnék a klasszikus marketingkommunikáció mellett a digitális kommunikáció, valamint a kommunikációmenedzsment területét teljes körűen átlátni, illetve ismereteiket naprakész, gyakorlati tudással is bővíteni. A képzés arra nyújt lehetőséget, hogy a résztvevők megismerhessék a klasszikus kommunikációs stratégiákon és eszközrendszereken túl az online kommunikáció működési mechanizmusait és eszköztárait, beleértve a hatékony tartalommarketing módjait is.

Tantárgyak:

     •    Online kommunikációs kampányok menedzselés I. (PPC)
     •    Online kommunikációs kampányok menedzselése II.
     •    Web Analitika alkalmazása a kampányban / Kereső optimalizálás
     •    Stratégiai kommunikáció menedzsment
     •    Marketing menedzsment
     •    Corporate Communication/CSR
     •    Kreatív projektek menedzselése

Kreatív média tartalomfejlesztés specializáció

A megváltozott médiakörnyezet, a gyorsan fejlődő és mind szélesebb körben elterjedt technikai eszközök olyan igényeket támasztanak a késő-modernitásban dolgozó médiaszakemberek felé, amelyeknek úgy tudnak megfelelni, ha gyakorlatorientált felkészítést adó képzéseken sajátítják el a tartalomfejlesztés alapjait, illetve megismerik a különböző médiumokon való fejlesztés sajátosságait. A képzést azoknak a hallgatóknak ajánljuk, akik ebben a megváltozott médiakörnyezetben szeretnének tartalomfejlesztő szakemberként dolgozni. A specializáció lehetőséget biztosít arra, hogy ellenőrzött körülmények között, hozzáértő oktatók és szakemberek segítségével a hallgatók elsajátítsák az interaktív, speciális kreatív tartalmak fejlesztését.

Tantárgyak:

     •    Forgatókönyvírás
     •    Bevezetés a kiadványszerkesztésbe
     •    Webpublikáció-weboldaltervezés kódolás nélkül
     •    Kreatív írás
     •    Rádiós tartalom készítése
     •    Film/videó program készítése nonlineáris utómunkával
     •    Blogger, Video Jurnalist, Hírtudósítás és blogkészítés


A Károli Tanstúdiója üzemelteti az alábbi rádió csatornát:

 kultX  (weboldal: kultx.hu)

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin