A Kollégium célja, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának nappali munkarendán alap-, mester- és posztgraduális képzésben tanulmányokat folytató hallgatók kiemelt tehetséggondozó központja legyen.

A szakkollégium arra törekszik, hogy a keresztyén és különösen a protestáns értékek és szemléletmód mentén korszerűen művelt, jó szakembereket képezzen a magyar nemzet számára, akik indíttatást éreznek arra, hogy bekapcsolódjanak a hazai és nemzetközi tudományos életbe, valamint a doktori fokozat megszerzésével a hazai tudományos intézetek és felsőoktatási intézmények szakmai utánpótlását biztosítsák.

Részletes és bővebb információk a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégiumról (kattints ide)


A KOLLÉGIUMRÓL   MŰHELYEK   FELVÉTELI   DOKUMENTUMOK   KAPCSOLAT   GALÉRIA


A KOLLÉGIUMRÓL

Benda Kálmán Szakkollégium működése során a református kollégiumok több évszázados hagyományaira építő identitást és szemléletet alakít, ahol a tehetséggondozó tevékenység egyben emberformáló, közösségépítő munka is. Célunk olyan hallgatók oktatása és nevelése, akik számára az oktatás és a kutatás társadalmi szolgálat. Nemcsak magas szintű, elmélyült szakmai ismeretekhez jutnak a beiratkozott hallgatóink, hanem a humán kultúra iránti elkötelezettségük, az európai keresztyén értékek tisztelete képessé teszi őket arra is, hogy a tolerancia és az ökumené szellemében integráló személyiségekké váljanak a magyar társadalomban. Előzményeit tekintve a francia „grandes écoles” hagyományaiból éppúgy merít, mint a legeredményesebb hazai példákból.

A szakkollégium a VIII. kerület palotanegyedében, a Horánszky és a Krúdy Gyula utca sarkán (Horánszky u. 26.) található, mindössze 200 méterre a KRE BTK Reviczky utcai épületétől, és 600 méterre a Kálvin tértől. A szakkollégium egy újonnan kialakított épületet vehet birtokba.
Az épületben összesen 80 fő számára biztosított az elhelyezés egy-, két- és háromágyas szobákban. A szobák saját bejáratú lakrészekben találhatók, azaz minden 2-3 szoba rendelkezik egy vagy két közös fürdőszobával, konyhával, étkezővel.

A lakórészeken felül számos oktatási és hallgatói közösségi helység is van a kollégium épületében. Természetesen minden szoba rendelkezik a mai elvárásoknak megfelelő internet kapcsolattal is.

Kollégiumi díjak:

Az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben részt vevő nappali munkarendos, valamint az állami ösztöndíjban részesülő doktori képzésben részt vevő nappali munkarendos hallgatóink részére: 13.000 Ft/hó/fő

Költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére: 21.500 Ft/hó/fő

 

Az alábbi képen példaként mutatunk egy 4 fős lakrészt:

 

Vissza

MŰHELYEK

muhelyekA Szakkollégium előadássorozatait és kurzusait úgy alakítjuk ki, hogy azok illeszkedjenek egyrészt a protestantizmus, másrészt a nyelv, kultúra, identitás összefüggéseit vizsgáló kérdéskörökhöz. Fontos célunk az egyes műhelyek munkájának összehangolása, a vizsgált témák a multi- és transzdiszciplináris megközelítése, közös kurzusok indítása. Szeretnénk, ha hallgatóink betekintést nyernének, és lehetőség szerint be is kapcsolódnának a KRE BTK tudományos műhelyeiben folyó kutatásokba.

A szakmai, tudományos és kutatómunka szakterületi műhelyekben folyik. Egy hallgató több műhely munkájába is bekapcsolódhat:

 1. Filozófiai és Vallástudományi Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. Boros Gábor 

 2. Irodalom- és Kultúratudományi Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. habil. Horváth Géza

 3. Művészettudományi, Média- és Művészetpedagógiai Műhely:
  Műhelyvezető: Prof. Dr. Sepsi Enikő

 4. Nyelvtudományi Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. Furkó Péter

 5. Pszichológiai Műhely:
  Műhelyvezető: Prof. Dr. Vargha András

 6. Tanárképző Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. Simonfi Zsuzsanna

 7. Társadalomtudományi Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. Bozsonyi Károly

 8. Történettudományi Műhely:
  Műhelyvezető: Dr. Hóvári János

 

Vissza

FELVÉTELI

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak szakmai, valamint tudományos előmenetele támogatása céljából alapított, a hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium a 2020/2021-es tanévre is várja azon nappalis, alap- és mesterszakos, valamint osztatlan tanár szakos hallgatók jelentkezését, akik a 2020/2021-es tanév őszi félévében kezdik majd meg tanulmányaikat valamelyik képzési formában.

Olyan bejáró (budapesti és Budapest környéki) és bentlakó (vidéki) hallgatók jelentkezését várjuk, akik a normál curriculumon túlmenően bővíteni szeretnék szakmai ismereteiket, és szívesen lesznek egy építő közösség tagjai. A kari főépülettől csupán néhány perc sétára található Szakkollégium 8 műhelye várja a jelentkezőket. Szakkollégiumunkban a hallgatók egy vagy két műhely munkájában vehetnek részt.

Bentlakó és bejáró státuszra egyaránt lehet pályázni.

Jelentkezési határidő: 2020. augusztus 7. (péntek).


A felvételi elbeszélgetés (járványügyi helyzettől függően személyes vagy online) időpontja: 2020. augusztus 24-25. (hétfő-kedd), 9 óra

A járványügyi helyzettől függően megvalósuló személyes felvételi elbeszélgetés helyszíne: 1085 Budapest, Horánszky utca 26.

Jelentkezés az alábbi online felületen:

http://www.kre.hu/btk/bendadev/felveteli/urlap

 Az elektronikus felvételire történő jelentkezési laphoz csatolni kell (fel kell tölteni) az alábbi dokumentumokat (pdf vagy doc formátumban):

 • a jelentkező önéletrajzát (pdf formátumban);
 • motivációs levél (pdf vagy word formátumban);
 • az egyetemi szakjához kapcsolódó, és az általa legjobbnak ítélt írásbeli dolgozatának/publikációjának egy példányát (pdf vagy word formátumban);
 • a szakjának megfelelő, őt ismerő szaktanár ajánlása, középiskolából érkező jelentkező esetén egy középiskolai tanárának ajánlását (pdf vagy word formátumban).

 

A felvételi eredményéről augusztus 26-án értesítjük.

 

Vissza


KAPCSOLAT

A szakkollégium alapító igazgatója: Prof. Dr. Sepsi Enikő

Általános igazgatóhelyettes: Dr. Borsi Attila

 

A szakkollégium ügyintézője: Schőn Klaudia

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 (30) 333 80 41

 

Kollégiumi nevelőtanár: Lips Adrián
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

Vissza

GALÉRIA

 

Vissza

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube