Készült: 2015. október 05.

Bethlen Gábor Kollégium

Cím: 1116 Budapest, Temesvár utca 16–18.
Tel.: + 36 (1) 203 23 84 (Porta)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KREBethlenKollegium/Egyetemünk Bethlen Gábor Kollégiuma a Bölcsészettudományi  Kartól – tömegközlekedési eszközök igénybevételével – 25 percre  található Újbudán, csendes, parkos környezetben. A háromszintes  épület 180 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget. Négyágyas  szobáink összkomfortosak, főzésre és ételmelegítésre az egyes lakószinteken lévő közös konyha ad lehetőséget. Emellett szintenként található két mosógép, amelyek diákigazolvány ellenében térítésmentesen vehetőek igénybe.


Tanulást és kikapcsolódást a kollégium egész épületében elérhető Wifi szolgáltatás, a tanulószoba valamint a társalgók biztosítanak.

 


Kollégiumunk alapfeladata az Egyetemre felvételt nyert nappali tagozatos és doktori képzésben részt vevő hallgatók elhelyezése a tanulmányi követelmények teljesítésének időtartamára. E meghatározott feladat ellátása érdekében a Kollégium megteremti és folyamatosan biztosítja a tanuláshoz szükséges feltételeket, továbbá lehetőséget nyújt a hallgatók önképzéséhez, tehetségük kibontakoztatásához. Továbbá a Kollégium munkatársai mindent megtesznek az értelmiségi szakember-képzés támogatásáért, valamint a magyarországi református kollégiumi örökség ápolásáért és továbbfejlesztéséért.


Kik nyerhetnek felvételt?
A Bethlen Gábor Kollégiumba elsősorban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nappali tagozatos államilag támogatott képzésben és nappali tagozatos költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatói nyerhetnek felvételt.

Ha a jelentkezések és a férőhelyek száma engedi, szívesen fogadjuk az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Tanítóképző Főiskolai Kar nappali tagozatos hallgatóit, más egyetemek/főiskolák nappali képzésben részt vevő hallgatóit, illetve Egyetemünk frissen végzett hallgatóit is.

A felvételi folyamat minden esetben az egyetem honlapjáról letölthető jelentkezési lap leadásával kezdődik. Kérjük, hogy a kitöltött jelentkezési lapokat postai úton juttassák el a Kollégium címére (1116 Budapest, Temesvár utca 16-18., „Iroda”) Kérjük, vegyék figyelembe az alább olvasható jelentkezési időszakokat.

Elsőéves hallgatóként bővebb információt az egyetemi felvételi eljárást követően a sikeres felvételről szóló kiértesítésben kapnak (de a felvételi lapokon is találnak alapvető információkat), illetve a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetik fel esetlegesen felmerülő kérdéseiket.

  Jelentkezési időszakok: Beköltözés:
1. Első éveseknek augusztus 10-ig*  
Felsőéveseknek június 20-ig*
A kollégiumi felvételi kiértesítő szerint.
(Levélben v. Neptun üzenetben küldjük.)
2. December 1-től január 31-ig* A Neptunos felvételi kiértesítő szerint.


*Amennyiben lemaradt az adott jelentkezési időszakról, vagy várólistára szeretne jelentkezni, kérjük, érdeklődjön az esetleges lehetőségekről a fent megadott e-mail-címen!

2019/2020. tanévben fizetendő kollégiumi térítési díjak:

a)

az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben részt vevő nappali tagozatos, valamint az állami ösztöndíjban részesülő doktori képzésben részt vevő nappali tagozatos hallgatóink részére:

13 000,-
Ft/hó/fő

b)

amennyiben a férőhelyek és jelentkezések száma megengedi, költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére:

21 500,- Ft/hó/fő

Szálláshely értékesítés napi/havi díja év közben:

a)

más nappali tagozatos egyetemi/főiskolai hallgató részére (amennyiben a férőhelyek száma megengedi):

25 000,- Ft/hó/fő

b)

kollégista hallgatóink szállásvendégei részére (amennyiben a férőhelyek száma megengedi):

2 500,- Ft/nap/fő


Letölthető dokumentumok
:

Első éves hallgatóknak - jelentkezési lap - 2019/2020
Felsőbb éves hallgatóknak - jelentkezési lap - 2019/2020
Külsős hallgatóknak és szállóvendégek részére - felvételi kérelem űrlap - 2019/2020
Kollégiumi Házirend

A kollégiumba felvételt nyert hallgatóink részére:
Államilag támogatott Bentlakási Megállapodás
Önköltséges Bentlakási Megállapodás

A kollégiumból év közben és év végén kiköltöző hallgatóink részére:
Kiköltözési nyilatkozat

 

Kollégiumi felvételi GYIK - gyakran ismételt kérdések

Kérdésed van?

Kérlek, olvasd át az alább összeállított GYIK-ot.

Ha ezt követően sem kaptál választ a kérdésedre, akkor kérjük, írj e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre és amint lehet, válaszolunk.

Hol találhatóak a jelentkezési lapok?
A jelentkezési lapok megtalálhatóak fentebb a letölthető dokumentumoknál.

Kérjük, hogy;
- a jelentkezési lap kitöltési útmutatóját figyelmesen olvasd végig!
- a jelentkezési lapokat olvashatóan, nyomtatott betűvel töltsd ki.

Csatolni kell-e bármit a jelentkezéshez?
Károlis hallgatók esetén IGEN. A Károlira felvételt nyert első éves és felsőbb éves hallgatóknak a jelentkezéshez okvetlenül csatolniuk kell a kitöltési útmutatóban kért mellékletekből azokat, amelyekre hivatkoznak a jelentkezésben. (Tehát pl. ha beírod, hogy 3 testvéred iskoláskorú és iskolába jár, akkor csatolnod kell a 3 testvér iskolalátogatási igazolását. Ha arra hivatkozol, hogy a szüleid elváltak, csatolnod kell a válási dokumentumokat stb.) A mellékletek nélkül érkező jelentkezések mérlegelés nélkül elutasíthatók!

Vannak formai követelményei a jelentkezésnek?
Megköszönjük, és gyorsítja a feldolgozást, ha a jelentkezést A4-es borítékban, sorba rendezve (elől a jelentkezési lap két oldala és utána a csatolmányok), összetűzéstől mentesen, lehetőleg A4-es lapokon, hajtogatás nélkül adod postára.

Kell-e hallgatói jogviszonyról igazolást csatolni a jelentkezéshez?
- Károlis hallgató esetén nem szükséges. (Ha másik felsőoktatási intézménnyel is van hallgatói jogviszonyod, akkor az ott kiadott igazolást viszont csatolnod kell.)
- Külsős hallgató esetén szükséges hallgatói jogviszony igazolás.

Nem tudjuk időben beszerezni a munkáltatói igazolást! Mi a megoldás?

Amikor a munkáltató nem tudja a beadási határidőig az igazolást kiadni, akkor elfogadható, ha a szülő, gondviselő egyéni, kézzel írott nyilatkozatban leírja a következőket:

  • mi az oka annak, hogy nem tudta beszerezni a munkáltatótól az igazolást,
  • a havi nettó keresetét,
  • a munkáltatója nevét, címét,
  • a munkaviszony jellegét,
  • beosztását, amiben dolgozik,
  • illetve csatol banki kivonatot az utóbbi 3 hónap munkabér átutalásairól.

 

Nem tudjuk csatolni az iskolalátogatási igazolást! Mi a megoldás?

- Amennyiben most vették fel a gyermeket középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe úgy mellékeld a felvételről szóló határozat másolatát.
- Amennyiben az iskolai ügyintézés miatt nem lehet kikérni az igazolást a határidőig, úgy egyéni nyilatkozatban lehet leírni, hogy miért nem tudod mellékelni az iskolalátogatási igazolást. A nyilatkozat mellé csatolni kell a gyermekek érvényes diákigazolványának fénymásolatát (A fénymásolaton fontos, hogy látszódjon az érvényes matrica.)

Ki számít bele az egyháztartásban élők körébe?
Azok a családtagok, akik eltartottak (tehát a család közös jövedelmeiből élnek) vagy a közös kasszához, így a havi megélhetéshez hozzájárulnak a családban (a család megélhetését pénzbeli hozzájárulással segítik) és a lakcímkártyájuk alapján egy lakcím alatt élnek.

Mit jelent az egy főre jutó havi nettó jövedelem?
A család, havonta elkölthető/felhasználható bevételeinek egy főre vetített összege. Tehát ha 5-en laknak a háztartásban és 500.000 Ft a havi bevétel, akkor 100.000 Ft lesz az egy főre jutó havi nettó jövedelemösszege.

Kimaradt egy dokumentum! Lehet e pótolni?
Sajnos nem. Dokumentumpótlást nem tudunk elfogadni. Kérjük, hogy a jelentkezésedet rendezett formában, minden csatolmánnyal együtt postázd.

Jelentkezhet e ÁJK-s, TFK-s hallgató a kollégiumba?
Igen. De fontos tudni, hogy ÁJK és TFK hallgatókat kizárólag, akkor tudunk felvenni a kollégiumba, ha a BTK-s jelentkezők felvétele után még maradt szabad hely.

Jelentkezhet e külsős hallgató a kollégiumba?
Igen. Külsős hallgatóktól (más egyetemek hallgatóitól) a jelentkezési lap mellé nem kérünk csatolmányokat a jelentkezéshez. Külsős hallgatókat kizárólag akkor tudunk felvenni a kollégiumba, ha a felvételi eljárás után marad szabad férőhely.

Mikor kell legkésőbb postára adni a jelentkezést?
A leadási és a kiértesítési határidő mindegyik jelentkezési lapon szerepel. A postára adás (postabélyegző) legkésőbbi időpontja a jelentkezési lapon feltüntetett legkésőbbi leadási időpont.

Hogyan kapok értesítést a jelentkezés elbírálásáról?
- Károlis hallgatók Neptun rendszerben kapnak értesítést a jelentkezések elbírálásáról a jelentkezési lapon megadott határidőig.
- Külsős hallgatók a jelentkezési lapon megadott e-mail címen kapnak értesítést, szintén a jelentkezési lapon megadott határidőig.

Lekéstem a jelentkezési határidőt. Mit tehetek ilyenkor?
Ha lekésted a jelentkezési határidőt, akkor pótjelentkezést adhatsz be augusztus 22-e után. A pótjelentkezésnek nincs leadási határideje. Ebben az esetben várólistára kerülsz.

Mit jelent a várólista? Meddig leszek várólistán?
Akiket férőhely hiányában nem tudtunk első körben felvenni a kollégiumba vagy utólag jelentkeztek, azok várólistára kerülnek. Amennyiben időközben bármely okból szabadul fel hely a kollégiumban, a várólistán soron következő hallgató bekerülhet a kollégiumba. Neptun rendszerben küldünk értesítést.

 

 

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Youtube