Készült: 2015-10-05
Módosítás: 2023-08-14

Bethlen Gábor Kollégium

 

Lentebb görgetve részletes tájékoztatót talál a kollégiumi felvételivel kapcsolatban. Esetlegesen felmerülő kérdéseit e-mailben tudja elküldeni részünkre.

 

Cím: 1116 Budapest, Temesvár utca 18.
Tel.: + 36 (1) 203 23 84 (Porta)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KREBethlenKollegium/






Egyetemünk Bethlen Gábor Kollégiuma a Bölcsészet- és Társadalomtudományi  Kartól – tömegközlekedési eszközök igénybevételével – 25 percre  található Újbudán csendes, parkos környezetben. A háromszintes épület 180 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget, négyágyas szobákban. Főzésre és ételmelegítésre az egyes lakószinteken lévő közös konyhákban van lehetőség. Emellett szintenként található két mosógép, amelyek diákigazolvány ellenében térítésmentesen vehetők igénybe.


A Wifi szolgáltatás a kollégium egész épületében elérhető. A tanulást és a kikapcsolódást a tanulószobák és a társalgók biztosítják.

 

 

Kollégiumunk alapfeladata az Egyetemre felvételt nyert nappali munkarendes és doktori képzésben részt vevő hallgatók elhelyezése a tanulmányi követelmények teljesítésének időtartamára. E meghatározott feladat ellátása érdekében a Kollégium megteremti és folyamatosan biztosítja a tanuláshoz szükséges feltételeket, továbbá lehetőséget nyújt a hallgatók önképzéséhez, tehetségük kibontakoztatásához. Továbbá a Kollégium munkatársai mindent megtesznek az értelmiségi szakember-képzés támogatásáért, valamint a magyarországi református kollégiumi örökség ápolásáért és továbbfejlesztéséért.


Kik nyerhetnek felvételt?
A Bethlen Gábor Kollégiumba elsősorban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nappali munkarendes államilag támogatott képzésben és nappali munkarendes költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatói nyerhetnek felvételt.

Amennyiben a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatóinak felvétele után a jelentkezések és a férőhelyek száma engedi, szívesen fogadjuk az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Pedagógiai Kar nappali munkarendes hallgatóit is.

Hogyan tudok jelentkezni a kollégiumba?
A jelentkezés eletronikus úton, a Neptun Kérvénykezelőben történik. (Az elsőéves hallgatók a sikeres felvételit követően kapnak neptunazonosítót  az Egyetemtől, amivel be tudnak lépni a neptun felületükre. A kollégiumi jelentkezés kezdetének időpontjáról az Egyetem értesítést küld.) A kérvényt a Neptunba történt belépést követően  az Ügyintézés/Kérvények menüben találják, a jelentkezési lapot itt tudják kitölteni, és a szükséges csatolmányokat feltölteni.

Kérjük, vegyék figyelembe az alább olvasható jelentkezési időszakokat.


Elsőéves hallgatóként bővebb információt az egyetemi felvételi eljárást követően a sikeres felvételről szóló határozatban kapnak, illetve a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetik fel esetlegesen felmerülő kérdéseiket.

 

Jelentkezési időszakok:

Kiértesítés:

Beköltözés:

1.

Első éveseknek augusztus 10-ig*  
Felsőéveseknek július 15-ig* (Neptunon)

Augusztus 25-től (Neptunon).

A felvételi határozatban foglaltak szerint.

2.

Január 17-én 10:00-tól január 24-én 16:00-ig

(Neptunon)

A megüresedő férőhelyek függvényében, de legkésőbb január 31-ig (Neptunon).

A felvételi határozatban foglaltak szerint.

*A határidő lejárta után nem lehet kérvényt beadni.

 

2023/2024. tanévben fizetendő kollégiumi térítési díjak:

a)

az Egyetemen teljes idejű, nappali munkarendű képzésben részt vevő, állami ösztöndíjas hallgatóink részére:

9 320,-
Ft/hó/fő

b)

amennyiben a férőhelyek és jelentkezések száma megengedi, költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére:

21 500,- Ft/hó/fő


Letölthető dokumentumok:
Kollégiumi Házirend
(A link megnyitása után a III.4. Kollégiumi Szabályzat 2. számú függeléke tartalmazza a KRE Kollégiumainak Házirendjét.)

A kollégiumba felvételt nyert hallgatóink részére:
Államilag támogatott Bentlakási Megállapodás
Önköltséges Bentlakási Megállapodás

A kollégiumból év közben és év végén kiköltöző hallgatóink részére:
Kiköltözési nyilatkozat

 

Kollégiumi felvételi GYIK - gyakran ismételt kérdések

Kérdésed van?

Kérlek, olvasd át az alább összeállított GYIK-ot és a Kollégiumi Szabályzatot, különösen a felvételi kérelemre vonatkozó Kitöltési útmutatót (szabályzat 33-37. oldal) és a Kollégiumi házirendet (szabályzat 17-20. oldal).
A Kollégiumi szabályzatot a következő linken érheted el:
Kollégiumi szabályzat

Ha ezt követően sem kaptál választ a kérdésedre, akkor kérjük, írj e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre és amint lehet válaszolunk.

Csatolni kell-e bármit a jelentkezéshez?
IGEN. Kötelezően csatolni kell egy "motivációs" levelet, amiben összefoglalva, rendezetten leírod a szociális helyzeted, és azt, hogy miért fontos számodra, hogy kollégiumi elhelyezést kapj.
A szociális helyzet leírásánál:
- elsőévesként azokról a pontokról kell írnod, amikhez a kollégium jelentkezésben adtál be csatolmányokat
- felsőévesként azokról a pontokról kell írnod, amikhez az előző évben a szociális ösztöndíj pályázat igénylésénél adtál le csatolmányokat, és amiben a szociális ösztöndíj pályázat elbírálása óta változás történt.
Ha elsőéves vagy, vagy felsőévesként nem adtál be az előző tanévben szociális ösztöndíj pályázaton, akkor  a motivációs levélen kívül csatolni kell a kitöltési útmutatóban kért mellékletekből azokat, amelyekre a felvételi kérelemben hivatkozol. (Tehát pl. ha beírod, hogy 3 testvéred iskoláskorú és iskolába jár, akkor csatolnod kell a 3 testvér iskolalátogatási igazolását. Ha arra hivatkozol, hogy a szüleid elváltak, akkor csatolnod kell a válási dokumentumokat stb.)

 

A kötelezően csatolandó "motivációs" levelet nekem kell megfogalmaznom?
IGEN.

Le kell e fordítani az idegen nyelvű dokumentumokat?
IGEN. Az idegen nyelvű dokumentumokat le kell fordítani. Hivatalos fordítás szükséges? Nem. Saját fordítás is megfelel.

Kaphatok-e a nyelvvizsgám után pontokat a kollégiumi felvételinél?
A kollégiumi felvételinél nem tudunk pontot adni a nyelvvizsgákra.

Kell-e hallgatói jogviszonyról igazolást csatolni a jelentkezéshez?
Károlis hallgató esetén nem szükséges. (Ha másik felsőoktatási intézménnyel is van hallgatói jogviszonyod, akkor az ott kiadott igazolást viszont csatolnod kell.)

Nem tudjuk időben beszerezni a munkáltatói igazolást! Mi a megoldás?
Amikor a munkáltató nem tudja a beadási határidőig az igazolást kiadni, akkor elfogadható, ha a szülő, gondviselő egyéni, kézzel írott nyilatkozatban leírja a következőket:

  • mi az oka annak, hogy nem tudta beszerezni a munkáltatótól az igazolást,

  • a havi nettó keresetét,

  • a munkáltatója nevét, címét,

  • a munkaviszony jellegét,

  • beosztását, amiben dolgozik,

  • illetve csatol banki kivonatot az utóbbi 3 hónap munkabér átutalásairól.

Nem tudjuk csatolni az iskolalátogatási igazolást! Mi a megoldás?
- Amennyiben most vették fel a gyermeket középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe úgy mellékeld a felvételről szóló határozat másolatát.
- Amennyiben az iskolai ügyintézés miatt nem lehet kikérni az igazolást a határidőig, úgy egyéni nyilatkozatban lehet leírni, hogy miért nem tudod mellékelni az iskolalátogatási igazolást. A nyilatkozat mellé csatolni kell a gyermekek érvényes diákigazolványának másolatát (
Fontos, hogy látszódjon az érvényes matrica).

Ki számít bele az egyháztartásban élők körébe?
Azok a családtagok, akik eltartottak (tehát a család közös jövedelmeiből élnek) vagy a közös kasszához, így a havi megélhetéshez hozzájárulnak a családban (a család megélhetését pénzbeli hozzájárulással segítik) és a lakcímkártyájuk alapján egy lakcím alatt élnek.

Mit jelent az egy főre jutó havi nettó jövedelem?
A család, havonta elkölthető/felhasználható bevételeinek egy főre vetített összege. Tehát,, ha 5-en laknak a háztartásban és 500.000 Ft a havi bevétel, akkor 100.000 Ft lesz az egy főre jutó havi nettó jövedelemösszege.

Kimaradt egy dokumentum! Lehet e pótolni?
Nem. Dokumentumpótlásra nincs lehetőség.

Jelentkezhet e ÁJK-s, PK-s hallgató a kollégiumba?
Igen. De fontos tudni, hogy ÁJK és PK hallgatókat kizárólag, akkor tudunk felvenni a kollégiumba, ha a BTK-s jelentkezők felvétele után még maradt szabad hely.

Jelentkezhet e külsős hallgató a kollégiumba?
Nem tudunk külsős jelentkezéseket fogadni.

Hogyan kapok értesítést a jelentkezés elbírálásáról?
Minden jelentkező Neptun rendszerben kap értesítést a jelentkezések elbírálásáról a kollégium honlapján megadott határidőig.

Mit jelent a várólista? Meddig leszek várólistán?
Akiket férőhely hiányában nem tudtunk első körben felvenni a kollégiumba,  azok várólistára kerülnek. Amennyiben időközben bármely okból szabadul fel hely a kollégiumban a várólistán soron következő hallgató bekerülhet a kollégiumba. Erről a Neptun rendszerben küldünk értesítést.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin