Készült: 2015. október 05.

Bethlen Gábor Kollégium

Cím: 1116 Budapest, Temesvár utca 16–18.
Tel.: + 36 (1) 203 23 84 (Porta)
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/KREBethlenKollegium/Egyetemünk Bethlen Gábor Kollégiuma a Bölcsészettudományi  Kartól – tömegközlekedési eszközök igénybevételével – 25 percre  található Újbudán, csendes, parkos környezetben. A háromszintes  épület 180 fő elhelyezésére nyújt lehetőséget. Négyágyas  szobákban. Főzésre és ételmelegítésre az egyes lakószinteken lévő közös konyha ad lehetőséget. Emellett szintenként található két mosógép, amelyek diákigazolvány ellenében térítésmentesen vehetőek igénybe.


Tanulást és kikapcsolódást a kollégium egész épületében elérhető Wifi szolgáltatás, a tanulószoba valamint a társalgók biztosítanak.

 

Kollégiumunk alapfeladata az Egyetemre felvételt nyert nappali tagozatos és doktori képzésben részt vevő hallgatók elhelyezése a tanulmányi követelmények teljesítésének időtartamára. E meghatározott feladat ellátása érdekében a Kollégium megteremti és folyamatosan biztosítja a tanuláshoz szükséges feltételeket, továbbá lehetőséget nyújt a hallgatók önképzéséhez, tehetségük kibontakoztatásához. Továbbá a Kollégium munkatársai mindent megtesznek az értelmiségi szakember-képzés támogatásáért, valamint a magyarországi református kollégiumi örökség ápolásáért és továbbfejlesztéséért.


Kik nyerhetnek felvételt?
A Bethlen Gábor Kollégiumba elsősorban a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar nappali tagozatos államilag támogatott képzésben és nappali tagozatos költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatói nyerhetnek felvételt.

Ha a jelentkezések és a férőhelyek száma engedi, szívesen fogadjuk az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint a Tanítóképző Főiskolai Kar nappali tagozatos hallgatóit is.

A felvételi folyamat minden esetben az  elektronikus úton, Neptun rendszeren keresztüli kollégiumi jelentkezessel kezdődik. Kérjük, vegyék figyelembe az alább olvasható jelentkezési időszakokat.


Elsőéves hallgatóként bővebb információt az egyetemi felvételi eljárást követően a sikeres felvételről szóló határozatban kapnak, illetve a
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen tehetik fel esetlegesen felmerülő kérdéseiket.

 

Jelentkezési időszakok:

Beköltözés:

1.

Első éveseknek augusztus 10-ig*  
Felsőéveseknek június 20-ig*

A Neptunos felvételi határozat szerint.

2.

December 1-től január 31-ig*

A Neptunos felvételi határozat szerint.


*Amennyiben lemaradt az adott jelentkezési időszakról, vagy várólistára szeretne jelentkezni, kérjük, érdeklődjön az esetleges lehetőségekről a fent megadott e-mail-címen!

2020/2021. tanévben fizetendő kollégiumi térítési díjak:

a)

az államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben részt vevő nappali tagozatos, valamint az állami ösztöndíjban részesülő doktori képzésben részt vevő nappali tagozatos hallgatóink részére:

9 320,-
Ft/hó/fő

b)

amennyiben a férőhelyek és jelentkezések száma megengedi, költségtérítéses/önköltséges hallgatóink részére:

21 500,- Ft/hó/fő


Letölthető dokumentumok:

Kollégiumi Házirend

A kollégiumba felvételt nyert hallgatóink részére:
Államilag támogatott Bentlakási Megállapodás
Önköltséges Bentlakási Megállapodás

A kollégiumból év közben és év végén kiköltöző hallgatóink részére:
Kiköltözési nyilatkozat

 

Kollégiumi felvételi GYIK - gyakran ismételt kérdések

Kérdésed van?

Kérlek, olvasd át az alább összeállított GYIK-ot.

Ha ezt követően sem kaptál választ a kérdésedre, akkor kérjük, írj e-mailt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  e-mail címre és amint lehet, válaszolunk.

Hogyan tudok jelentkezni a kollégiumba?
A kollégiumi jelentkezés a Neptun rendszerben történik. (Az elsőéves hallgatók a sikeres felvételit követően fognak neptunazonosítót kapni az Egyetemtől , amivel betudnak lépni a neptun felületükre.)

Csatolni kell-e bármit a jelentkezéshez?
Károlis hallgatók esetén IGEN. A Károlira felvételt nyert első éves és felsőbb éves hallgatóknak a jelentkezéshez okvetlenül csatolniuk kell a kitöltési útmutatóban kért mellékletekből azokat, amelyekre hivatkoznak a jelentkezésben. (Tehát pl. ha beírod, hogy 3 testvéred iskoláskorú és iskolába jár, akkor csatolnod kell a 3 testvér iskolalátogatási igazolását. Ha arra hivatkozol, hogy a szüleid elváltak, csatolnod kell a válási dokumentumokat stb.)

Le kell e fordítani az idegen nyelvű dokumentumokat?
- IGEN. Az idegen nyelvű dokumentumokat le kell fordítani. Hivatalos fordítás szükséges? Nem. Saját fordítás is megfelel, ha a szülő, gondviselő nyilatkozik arról, hogy a fordítás a valóságnak megfelel.

Kaphatok e a nyelvvizsgám után pontokat a kollégiumi felvételinél?
A kollégiumi felvételinél nem tudunk pontot adni a nyelvvizsgákra.

Kell-e hallgatói jogviszonyról igazolást csatolni a jelentkezéshez?
- Károlis hallgató esetén nem szükséges. (Ha másik felsőoktatási intézménnyel is van hallgatói jogviszonyod, akkor az ott kiadott igazolást viszont csatolnod kell.)

Nem tudjuk időben beszerezni a munkáltatói igazolást! Mi a megoldás?
Amikor a munkáltató nem tudja a beadási határidőig az igazolást kiadni, akkor elfogadható, ha a szülő, gondviselő egyéni, kézzel írott nyilatkozatban leírja a következőket:

  • mi az oka annak, hogy nem tudta beszerezni a munkáltatótól az igazolást,

  • a havi nettó keresetét,

  • a munkáltatója nevét, címét,

  • a munkaviszony jellegét,

  • beosztását, amiben dolgozik,

  • illetve csatol banki kivonatot az utóbbi 3 hónap munkabér átutalásairól.

Nem tudjuk csatolni az iskolalátogatási igazolást! Mi a megoldás?

- Amennyiben most vették fel a gyermeket középiskolába vagy felsőoktatási intézménybe úgy mellékeld a felvételről szóló határozat másolatát.
- Amennyiben az iskolai ügyintézés miatt nem lehet kikérni az igazolást a határidőig, úgy egyéni nyilatkozatban lehet leírni, hogy miért nem tudod mellékelni az iskolalátogatási igazolást. A nyilatkozat mellé csatolni kell a gyermekek érvényes diákigazolványának
másolatát (Fontos, hogy látszódjon az érvényes matrica.)

Ki számít bele az egyháztartásban élők körébe?
Azok a családtagok, akik eltartottak (tehát a család közös jövedelmeiből élnek) vagy a közös kasszához, így a havi megélhetéshez hozzájárulnak a családban (a család megélhetését pénzbeli hozzájárulással segítik) és a lakcímkártyájuk alapján egy lakcím alatt élnek.

Mit jelent az egy főre jutó havi nettó jövedelem?
A család, havonta elkölthető/felhasználható bevételeinek egy főre vetített összege. Tehát ha 5-en laknak a háztartásban és 500.000 Ft a havi bevétel, akkor 100.000 Ft lesz az egy főre jutó havi nettó jövedelemösszege.

Kimaradt egy dokumentum! Lehet e pótolni?
Nem. Dokumentumpótlásra nincs lehetőség.

Jelentkezhet e ÁJK-s, TFK-s hallgató a kollégiumba?
Igen. De fontos tudni, hogy ÁJK és TFK hallgatókat kizárólag, akkor tudunk felvenni a kollégiumba, ha a BTK-s jelentkezők felvétele után még maradt szabad hely.

Jelentkezhet e külsős hallgató a kollégiumba?
Nem tudunk külsős jelentkezéseket fogadni.

Hogyan kapok értesítést a jelentkezés elbírálásáról?
- Minden jelentkező Neptun rendszerben kap értesítést a jelentkezések elbírálásáról a kollégium honlapján megadott határidőig.

Mit jelent a várólista? Meddig leszek várólistán?
Akiket férőhely hiányában nem tudtunk első körben felvenni a kollégiumba  azok várólistára kerülnek. Amennyiben időközben bármely okból szabadul fel hely a kollégiumban, a várólistán soron következő hallgató bekerülhet a kollégiumba. Neptun rendszerben küldünk értesítést.

 

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Youtube