Együtt az úton – A történelmi kiegyezés perspektívái Erdélyben

egyutt
Együt az úton – A történelmi kiegyezés perspektívái Erdélyben címmel tart online nemzetközi konferenciát a Charta XXI. Megbékélési Mozgalom és a nagyszebeni Híd Egyesület 2020. november 14-én.
A rendezvényen előadást tart Dr. Makkai Béla, az Új- és Jelenkori Történeti Tanszék egyetemi docense A pozitív szomszédságkép(ek) formálása a regáti magyar sajtóban (1860–1918) címmel. A konferenciát Nagyszebenből, a Német Demokrata Fórum Tükörterméből szinkrontolmácsolással, online közvetítik.
A rendezvény illeszkedik a Charta XXI. korábbi konferenciáihoz (Arad, 2017.; Budapest, 2019.) de még inkább ahhoz a szinte már megszámlálhatatlan próbálkozáshoz, amelyek célja az erdélyi románság és magyarság közeledése, illetve Magyarország és Románia közötti jobb megértés volt. Noha valódi áttörésre mindeddig nem került sor, azaz Tamási Áron szép szavával szívbéli barátság sem Erdélyen belül, sem a két ország között nem jött létre, mindig akadnak, akik szerint a békés jövendő érdekében újra meg újra neki kell futni a feladatnak. Ebben a szellemben hívják az érdeklődőket rendezvényükre.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a http://chartaxxi.eu/regisztracio oldalon lehet.
A regisztráció akkor érvényes, ha arról a visszaigazolás a megadott e-mail címre megérkezett.
Előadók (tbc): Gabriel Andreescu, Rudolf Gräf, Miskolczy Ambrus, Makkai Béla, Andrei Rusu, Surján László, T. Szabó Csaba.
A konferencia kétnyelvű, tolmácsolást biztosítanak mind román mind magyar nyelven.