Megjelent a Studia Caroliensia legújabb száma

Megjelent A Studia Caroliensia 2010. 3-4. száma, amit a Történeti Intézet munkatársai töltöttek meg tartalommal. A Koraújkor-, Gazdaság- és Művelődéstörténeti Tanszék szervezésében tavaly, 2010. május 25-26-án Kiskunfélegyházán, a Kiskun Múzeumban tartott konferencia szerkesztett ekőadásai jelentek meg: Édes ünnepek és cukormentes hétköznapok (Édes sült tészták és sütemények a kora újkortól Magyarországon. Szerepük és helyük az egykori és a mai falusi-városi táplálkozáskultúrában) - címmel. A konferencia és a kötet a KRE Koraújkor-, Gazdaság-és Művelődéstörténeti Tanszék, az MTA Néprajzi Kutató Csoportja, az MTA Agrártörténeti és Faluszociológiai Bizottsága, a Kiskun Múzeum, a Református Kultúrtörténeti Kutató Csoport, a Magyar Bortörténeti Társaság, a Centrál-Európa Alapítvány, a Néprajzi Társaság Anyagi Kultúra Szakosztálya támogatásával jelent meg. Szerkesztette: Báti Anikó - Csoma Zsigmond - Mészáros Márta. A kötet érdekessége, hogy a KRE-s hallgatók írásai, előadásai is megjelentek.

 

 

TARTALOMJEGYZÉK
 
SZERKESZTŐI  ELŐSZÓ


Semmel Tünde:             Az étkezéskultúra változásai: az étkezési szokások átalakulása a kora újkori Magyarországon
Füreder Balázs:              Balassa Ágnes szakácskönyvében található desszertek bemutatása    és elemzése
Csoma Zsigmond:          Édes ízek és édes borok a kora újkortól Magyarországon

Knézy Judit:                  Háztartási iskolák és tanfolyamok hatása a 20. században (Édes tészták és cukrászsütemények készítésének elsajátítása falusi közösségekben)
Tátray Zsuzsa:               Ünnepi fánkok
Balatonyi Judit:             Az édes tészták mint jólét - és etnikai identitás emblémák a gyimesi csángók lakodalmi rítusaiban
Pákay Viktória:              A húsvéti pászka szerepe a kárpátaljai görög katolikusoknál
Silling Léda:                  A kupuszinai rétes és a mákos édességek
Schell Csilla:                 „Hefeknedli“és „strudli“. Régi sváb ételek – új gasztronómiai fesztiválok
Fuksz Márta:                „…Mézesbábosok vagyunk 1865 óta…”  A Petrits mézeskalácsos dinasztia Szekszárdon
Sári Zsolt:                    Cukrászdák, mint a városi társadalom részesei. A szolnoki Kádár Cukrászda
Wolf Tamás:                 A cukrászoktatás Magyarországon
Báti Anikó:                   Megújuló receptek. (A sütemények változó kínálata napjaikban)