Bethlen 100 tudományos konferencia

2021. április 14-én a Magyarságkutató Intézet online tudományos konferenciát szervez „Bethlen 100” címmel, a pontosan száz évvel ezelőtt (1921. április 14-én) gróf Bethlen István által alapított kormányra emlékezve. Az online konferencia bemutatja azon államférfi életpályát, aki számára a nemzeti érdekek, a nemzeti tradíciók, a nemzeti felemelkedés jelentették a legfőbb igazodási pontot.

A konferencián többek között előad a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének két oktatója is.

Prof. Dr. habil. Szávai Ferenc (egyetemi tanár): Bethlen és a nagy gazdasági világválság

https://www.youtube.com/watch?v=zB2SQo0ur9Y

Dr. Bognár Zalán (tanszékvezető, egyetemi docens ): „Bethlent izolálni kell.” Bethlen István, a szovjet állambiztonság foglya

https://www.youtube.com/watch?v=9mqG1b_LLoo 

A Bethlen 100 konferencia teljes terjedelmében itt nézhető vissza.

 

Gróf Bethlen István miniszterelnöksége tíz éve alatt (1921 és 1931 között) nemcsak társadalmi békét teremtett, hanem bebizonyította, hogy Magyarország – az első világháborús vereség és Trianon után is – életképes, magát újraszervezni képes állam maradt. Bethlen volt az, aki a politikai konszolidáció érdekében kiegyezett a szociáldemokratákkal, és koalícióra lépve a Kisgazdákkal megteremtette a stabil kormányzás pártpolitikai alapjait, létrehozva ezzel egy olyan kormányzati többséget és erőt, amelyre támaszkodva megvalósíthatta a keresztény-nemzeti konszolidációs programot.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin