A gondoskodás a szeretet átadása – jótékonysági estet tartott egyetemünk

Ünnepi fényekkel és lélekemelő zenével telt meg december 14-én a Károlyi-Csekonics-palota Bálterme. Az egyetem és a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett telt házas adománygyűjtő jótékonysági esten az ózdi szegregátumokban élő hátrányos helyzetű gyerekek digitális és komplex felzárkóztatásának elősegítését célzó Válaszút program támogatására hívták a résztvevőket.

Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023

„Mert minden értetek van, hogy a kegyelem sokasodjék, és egyre többen adjanak hálát Isten dicsőségére. Ezért tehát nem csüggedünk. Sőt ha a külső emberünk megromlik is, a belső emberünk mégis megújul napról napra” – idézte Balog Zoltán püspök a Korinthusiakhoz írt második levél 4. fejezetének verseit, amely a december 14-ére kijelölt napi igeszakaszként a jótékonysági est aktualitásához is szorosan kapcsolódik. Hangsúlyozta, hogy minden az emberért történik, Isten útmutatása pedig arra biztat, hogy mi is megtaláljuk azokat az embertársainkat, akiken segíthetünk. Püspök úr megköszönte az egyetemnek, hogy megtalálta az ózdi fiatalokat, s értük együtt közösen tehettünk most ezen est alkalmával.

Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023

Trócsányi László rektor, az est házigazdájaként szívének kedves népdallal nyitotta meg köszöntő beszédét: „Íze van a sónak, Értelme a szónak, Hidege a hónak, Tüze a jó lónak, Feneke a tónak, Jutalma a jónak”. Elmondása szerint a jótékonysági estre összegyűlt résztvevők, a telt ház látványa visszaigazolása annak, hogy az egyetem „nem egy zárt, saját kapuin túl nem látó közösség, hanem valójában egy olvasztótégely, egy nagy és összetartó baráti társaság”. Kiemelte, hogy az egyetemi közösség feladatai közé tartozik, hogy segítő kezet nyújtson ott, ahol szükség van rá. Karácsony közeledtével különösen fontos, hogy a közösség közös vonásaként „az igyekezet olyanná váljék, akként éljen, hogy termőre forduljon benne Isten kegyelme”. Émile Zola szavait idézve „A mások boldogsága jó befektetés” hangsúlyozta, hogy az egyetem nemcsak a tudomány, hanem a társadalom, s egyúttal a haza szolgálata is.

Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója a jótékonysági esten támogatott Válaszút programról beszélve elmondta, hogy Ózdon már több mint tíz éve jelen van a református szeretetszolgálat, a Válaszút program öt évvel ezelőtt indult. A 7-12. osztályos fiatalok életének kísérése felelősségteljes feladat, hiszen egész életüket befolyásoló döntéseket kell meghozni ezekben az években. A továbbtanulás, egy szakma elsajátítása fontos szempontok, s bár ezek általában személyes, főként családi döntések, mégis a környezetnek nagyon fontos szerepe van, hogy miként alakul egy-egy életút. Fontos, hogy a fiatalok számára alternatív lehetőségeket mutassunk, hogy lássák, van másik út is azon kívül, mint amit eddig láttak maguk körül. A programban mentorok állnak a fiatalok mellett, digitális eszközöket kapnak, robotikát tanulnak, pénzügyi- és gazdasági ismereteket sajátítanak el, élményekkel és kapcsolatokkal gazdagodnak. Mit is jelent a fiatalok számára a Válaszút program? Juhász Márton elmondta, erre a kérdésre többféle válasz érkezett, ezek közül néhányat említett: volt, aki büszkén mesélte, hogy családjában ő lesz az első, aki leérettségizik. Az iskolaválasztásban is nagy segítség a program, hogy a fiatalok gyerekkori álmaikat megvalósíthassák. A legszívbemarkolóbb válasz talán úgy hangzik, hogy „a Válaszút programnak köszönhetem, hogy lett, lesz belőle valaki”.

Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023

A jótékonysági esten kivételes tehetségű, elismert művészek léptek fel, az irodalom és a zene nyelvén szóltak a közönséghez: Gyöngyösi Ivett zongoraművész, Kautzky Armand és Márkus Luca színművészek mellett a Marczibányi téri Kodály Iskola 4.A osztályos tanulói és egyetemünk első tehetségkutató versenyének hallgatói is előadásaikkal gazdagították az eseményt: Iváncsics Noémi és Horgosi Tamás énekelt a résztvevőknek. Az esten közreműködött Nyitrai László zongoraművész.

 

Amennyiben Ön is szeretné támogatni a Válaszút program további működését, adományát a Magyar Református Szeretetszolgálat bankszámlájára utalhatja: 10702019-85008898-51100005.

Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023 Károli Jótékonysági Est 2023

A teljes képgaléria ide kattintva érhető el.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin