Hírek

Hallgatóink sikere a Kányádi Sándor-versenyen

A 2022. május 28-án egyetemünk Pedagógiai Karán megrendezett Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyen két BTK-s hallgatónk is sikeresen szerepelt versmondás kategóriában: Széll Veronika elsőéves osztatlan tanári szakos hallgató és Barta Gábor másodéves pszichológia mesterszakos hallgató is arany fokozatot szerzett. Felkészítő tanáruk Dr. Sólyom Réka (Magyar Nyelvtudományi Tanszék).

Gratulálunk a szép eredményhez!

MEGHÍVÓ Anyanyelvi nevelés 20 év múlva Új kutatási irányok és projektek az anyanyelv-pedagógiában

Kárpát-medencei anyanyelv-pedagógiai szakmai fórum

Szeretettel meghívjuk Önt a 20 éves Szemere Gyula anyanyelv-pedagógiai kutatócsoport jubileumi rendezvénysorozatának szakmai fórumára.

A Szemere Gyula anyanyelv-pedagógiai kutatócsoport a Magyar Nyelvtudományi Társaság Magyartanári Tagozatán belül 2002-ben jött létre azzal a céllal, hogy elméleti kutatásaival és gyakorlati munkáival az anyanyelvi nevelés fejlesztését szolgálja.

Az Anyanyelvi nevelés 20 év múlva szakmai fórum időpontja és helye: 2022. június 1. 16 óra, online

 

Részletek 

Terminológiai csütörtök. IX. Szakmai nap

Szervezők:
- KRE BTK MNYIKI Magyar Nyelvtudományi Tanszék
- TERMIK (Terminológiai és Kommunikációs Kutatócsoport)
- MaTT (A Magyar Nyelv Terminológiai Tanácsa)

Időpontja: 2022. április 19. (kedd), 18.00–19.00

Helyszíne: Online (ZOOM)

 

Részletek

 

Felhívás a felsőoktatási intézmények 2022. évi Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulójára

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulóját egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók részére.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánjuk ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos megmérettetésen, amelyet a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központjában, Esztergomban rendeznek 2022. május 13-án, az(ok) a hallgató(k) vehet(nek) részt, aki(k) a háziversenyen a legjobbnak bizonyul(nak).

 

Bővebben ...

MNYIKI interaktív nyílt órák középiskolásoknak

Szeretnéd közvetlenül megtapasztalni, mi mindenről eshet szó egy magyar szakos szemináriumon egyetemünkön? Látogass el a Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet online, interaktív nyílt óráira!

2022. január 19. (szerda) 18.00–19.00

Horváth Csaba: TO BE OR NOT TO BE THAT IS THE QUESTION – I CAN GET NO SATISFACTION

Felmerült benned, hogy a skandináv krimi lehet társadalmi regény? Gondolkodtál a steampunk Harry Potter-filmek képi világára gyakorolt hatásán? Szerinted létezne-e a Petőfi-összes nélkül magyar slam poetry? És hogy jelennek meg a királydrámák a Keresztapa-trilógiában? Van-e Netflix Shakespeare nélkül? Jane Austin regényeiben vagy Bridget Jones naplójában él az igazi Mr. Darcy? David Bowie lett az angol romantika örököse? Miért énekel Poe-verset Lou Reed? Megérdemelte Bob Dylan a Nobel-díjat? És Lovasi a Kossuth-díjat?

A huszadik század második felétől átjárható a magas- és a tömegkultúra határa. Az iskolai tantárgyak azonban kevés kapaszkodót nyújtanak a plakátok, reklámok, filmek, televíziós sorozatok, dalszövegek értelmezéséhez, miközben a kortárs művészet gyorsan és határozottan integrálja a tömegkultúra ikonikus darabjait. A magyar nyelvű óra azt vizsgálja, hogy a különböző szerzők, műfajok hogyan állnak össze olyan kultúrává, amelynek ellentétesnek tűnő részei nem kizárják, hanem erősítik egymást.

Az órán a fent megadott időpontban a linkre kattintva vehetsz részt: Kattints ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

 

2022. február 10. (csütörtök) 18.00–19.00

Sólyom Réka: A SLAMMER NYELVÉSZSZEMMEL 

A slam poetry napjaink egyik kedvelt, sokak által művelt és hallgatott műfaja. A versenyek, döntők hatása szerencsés módon képes akkor is jól érvényesülni, amikor a közvetítések átkerülnek az online térbe. Ha érdekel a műfaj, szoktál találkozókra, versenyekre járni hallgatóként, netán magad is írsz szövegeket és előadod őket, biztosan van véleményed, tapasztalatod arról, mitől lesz „jó” egy slam poetry szöveg. Vannak kedvenc előadóid? Kedvenc témáid? Gondolkodtál már azon, hogy az előadó a rendelkezésére álló néhány percben milyen módon tudja „ütőssé”, emlékezetessé tenni az előadását?

Az interaktív óra során slam poetry szövegek elemzésével arra keressük a választ, hogy milyen nyelvi, azon belül is stilisztikai és retorikai eszköztárat hív segítségül a slammer: szó lesz olyan, már az ókorban is jól ismert alakzatokról és szóképekről, mint például az ismétlés, a metafora vagy a rím. Bebizonyítjuk, hogy ezek a „régi”, az iskolában sokszor csak klasszikus szépirodalmi művek elemzésekor emlegetett eszközök napjaink népszerű szóbeli műfajában is megelevenednek, méghozzá annyira, hogy katartikus hatást képesek gyakorolni a hallgatóságra. Ha kedvet érzel „nyelvészkedni” ilyen szövegekkel, gyere, és tedd hozzá a saját meglátásodat, észrevételeidet az elemzett szövegekhez!

Az órán a fent megadott időpontban a linkre kattintva vehetsz részt: Kattints ide az értekezlethez való csatlakozáshoz

BTK-s eredmények a Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyen

A felsőoktatási intézmények hallgatói számára a KRE Tanítóképző Főiskolai Kara által 2021. május 29-én rendezett Kányádi Sándor versmondó és versillusztrációs versenyen egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának hallgatói szép eredménnyel szerepeltek a versmondók döntőjében:
Németh Virág (I. évf., angol–magyar szak) ezüst fokozatot szerzett (felkészítő tanára: N. Császi Ildikó),
Szabó Zsolt (I. évf., történelem–média szak) pedig bronz fokozatot kapott (felkészítő tanára: Heltainé Nagy Erzsébet).