Hírek

Felhívás a felsőoktatási intézmények 2021. évi Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulójára

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulóját egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, Tanítóképző Főiskolai Karán, valamint Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók részére.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánjuk ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos megmérettetésen, amelyet a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központjában, Esztergomban rendeznek 2021. május 14-én, az(ok) a hallgató(k) vehet(nek) részt, aki(k) a háziversenyen a legjobbnak bizonyul(nak).

Részletek

Károlis győzelem és különdíjak a 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyen

Az ELTE TÓK-on 2020. november 6–7-én online formában megrendezett 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokversenyen egyetemünk hallgatója, Berki Júlia (első évfolyam, magyartanár–hittanár szak) elnyerte az első helyezést, továbbá két különdíjat is kapott: a zsűri által a legszebben beszélő szónoknak megítélt különdíjat, valamint a Szónok Születik Retorikaiskola különdíját.

Bővebben ...

Károlis Kazinczy-érem a felsőoktatási intézmények 2020. évi Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjén

A PPKE BTK által 2020. október 16-án online megrendezett, Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének országos döntőjén két versenyzőnk is képviselte karunkat: Berki Júlia (magyartanár–hittanár-nevelőtanár szak, 1. évfolyam, felkészítő: Dr. Sólyom Réka, Magyar Nyelvtudományi Tanszék) és Geiling Borbála (pszichológia szak, 3. évfolyam, felkészítő: Dr. N. Császi Ildikó, Magyar Nyelvtudományi Tanszék).

Bővebben ...

Felhívás: felsőoktatási intézmények 2020. évi Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd verseny, házi forduló

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyének házi fordulóját egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint Állam- és Jogtudományi Karán tanuló hallgatók részére.

A szövegmondó verseny megrendezésével arra kívánjuk ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség. Az országos megmérettetésen, amelyet a PPKE BTK Vitéz János Tanárképző Központjában, Esztergomban rendeznek 2020. október 2-án, az(ok) a hallgató(k) vehet(nek) részt, aki(k) a háziversenyen a legjobbnak bizonyul(nak).

Bővebben ...

Felhívás: 21. Kárpát-medencei Kossuth-szónokverseny, házi forduló

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelvtudományi Tanszéke idén is megrendezi a Kárpát-medencei Kossuth Lajos Szónokversenyt megelőző házi fordulót. A háziverseny célja, hogy a zsűri kiválassza azt a hallgatót, aki továbbjuthat az ELTE TÓK-on 2020. november 6–7-én megrendezendő országos megmérettetésre. Az országos fordulón az első napon egy előre elkészített beszédet, majd másnap egy rögtönzést kell előadnia a versenyzőknek.

Az előre elkészítendő beszéd témája: „Ilyen nagy dolog a Szabadság?” (Márai Sándor)

Bővebben ...

MAGYAR MINT IDEGEN NYELV RÉSZISMERETI KÉPZÉS

Kinek ajánljuk?

Főként az idegennyelv mesterszakos hallgatóknak, akik azon gondolkoznak, hogy a későbbiekben megszerzik a magyar mint idegen nyelv tanári képesítést.

Miért ajánljuk?

A 2 féléves szak nagyon vonzónak tűnik, de a bemeneti követelmények szerint csak magyar, alkalmazott nyelvészet és hungarológia nem tanári szakon szerzett diplomával lehet rá jelentkezni. Ez nem véletlen, mivel mindössze három magyar mint idegen nyelvi (szakmódszertani) tárgyat tartalmaz, a többi tantárgy a tanári képesítéshez szükséges a pedagógiai és a pszichológiai ismereteket tartalmazza. Tapasztalataink szerint az idegennyelv szakosok kiváló magyar mint idegen nyelv tanárok lehetnek, ha meg tudják szerezni azokat az ismereteket, amelyeknek a birtokában képesek lesznek kívülről ránézni anyanyelvükre.

50 kreditet kell elismertetniük ahhoz, hogy sikeres felvételi vizsgát tehessenek – ebből 30 kreditet kínál fel a részismereti képzés. Az indulás mindig az őszi félévben lesz, de két-három tárgyat a tavaszi félévben lehet csak felvenni. Javasoljuk az ajánlott mintatanterv követését, és egy év múlva várjuk önöket a 2 féléves magyar mint idegen nyelv tanári szakra!

További információ:

Dr.habil. Nádor Orsolya
egyetemi docens
szakfelelős
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.