Készült: 2022-05-22
Módosítás: 2023-07-25

Részismeretek megszerzésére irányuló képzés (angol szakterület)

Az angol részismereti képzés célja, hogy azok az anglisztika mesterképzési szakra jelentkezni szándékozó hallgatójelöltek, akiknek a mesterképzésre való jelentkezés benyújtásához hiányzik az 50 kreditértékű angolos kreditcsomagjuk, megszerezhessék azt. (Az ITM 2022. január 3-án tette közzé a felsőoktatási szakképzések, az alap- és mesterképzések, valamint a hitéleti képzések jelenleg érvényes képzési és kimeneti követelményeit, amely tartalmazza az anglisztika MA bemeneti feltételeit is https://kormany.hu/dokumentumtar/kepzesi-es-kimeneti-kovetelmenyek-1.) A részismereti jogviszony nem irányulhat végzettség, szakképzettség megszerzésére.

Idegen nyelvi részismereti képzés esetén a képzéshez bemeneti követelmény az adott idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél.

Részismeretek megszerzése érdekében hallgatói jogviszony legfeljebb 2 félévre létesíthető. A képzés kizárólag levelező munkarendben folyik, és félévente hat pénteki és szombati napot igényel. 5–5 péntek délutáni, illetve 5–5 szombati napon lesznek kontaktórák az intézményben. A pénteki órák általában 12:30 és 19:15 óra között zajlanak, míg a szombati képzési nap egész napos. A gyakorlati jeggyel záruló kurzusok esetében a szorgalmi időszakban a hatodik péntek és szombat áll rendelkezésre a beszámolókhoz; a kollokviumköteles kurzusok esetében pedig a hallgatóknak az adott félév vizsgaidőszaka alatt kell levizsgázniuk. Keresztféléves képzés nem indul.

A képzésért költségtérítést kell fizetni. Egy kredit költsége 5 000 (azaz ötezer) forint.

A költségtérítés díja a 2023/2024-es tanévben: 125 000 Ft/félév (= 25 kredit).

Amennyiben a hallgatójelölt korábban már végzett részleges szakos tanulmányokat, kérvényezheti a kreditátvitelt.

A hallgatói jogviszony – külön felvételi eljárás nélkül – beiratkozással jön létre.

Jelentkezés: online jelentkezési lapon, amely itt érhető el. Felvételi vizsga vagy beszélgetés nincsen.

A jelentkezés határideje a 2023. szeptemberében induló képzésre: 2023. augusztus 21.

A jelentkezés elfogadásáról és az iratkozás időpontjáról a pályázót szeptember 1-ig írásban értesítjük.

A képzés befejezését követően a felsőoktatási intézmény a megszerzett ismeretekről, kreditértékről igazolást állít ki.

A részismereti képzésre vonatkozó szabályozás a Károli Gáspár Református Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 32. §-ában található, amely az Nftv. 42. §-án alapul. Az angol részismereti képzés mintatanterve a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar honlapján a „Mintatantervek” menüpont alatt, itt érhető el. (A képzés négy fő területre koncentrál: nyelvfejlesztés, nyelvészet, országismeret-történelem, irodalom.)

Bővebb információért az Anglisztika Intézet titkárságához lehet fordulni:

Bauerné Kiss Réka és Szilvássy Krisztina intézeti ügyintézők (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)