Rektori utasítás: Koronavírus veszélyhelyzet

3./2020. (III.11.) sz. Rektori utasítás és tájékoztatás

A Kormány veszélyhelyzetre vonatkozó döntése alapján (40/2020. Korm. rendelet (III. 11.)) 2020. március 12. napjával a Károli Gáspár Református Egyetemen a hallgatók számára intézménylátogatási tilalmat rendelek el határozatlan időre az alábbiak szerint:
• 2020. március 12-én és március 13-án rektori oktatási szünetet rendelek el;
• 2020. március 16-tól távoktatás formájában zajlik az oktatás;
• 2020. március 30. és 2020. április 3. közötti időszakra tavaszi szünetet rendelek el.

1. A tilalom idején a hallgatók nem látogathatják az Egyetem épületeit.
Az oktatók, kutatók, tanárok távoktatási formában lássák el a hallgatók oktatását. A Neptun egységes tanulmányi rendszeren keresztül az egyes kurzusok hallgatóit csoportos üzenetküldés formájában érhetik el. Az oktatás módjait mindenki maga válassza meg.
A távoktatás megoldásához több lehetőség is rendelkezésre áll.
• A felvett videókat az ismert videómegosztókon keresztül lehet megosztani, ehhez egy felhasználói fiók szükséges. Videók a legegyszerűbb okostelefonnal is készíthetők.
• Az eredeti órarendi időpontokat is lehet tartani akár live stream (élő közvetítés) megoldásokkal. Szintén fiók szükséges hozzá, és egy külön aktiválási kérés a szolgáltató felé. Az aktiválás egy-két napot igénybe vehet. Bizonyos platformok a mobileszközről történő megosztást feltételekhez köthetik, de asztali számítógépek vagy notebookok esetében általában nincs ilyen korlátozás. Ezekben az esetekben szükség lehet webkamerára, mikrofonra és hangszóróra, bár a legtöbb eszköz már integráltan tartalmazza ezeket.
• A tananyagok, szakirodalom megosztására, keresésére érdemes a google tudós szolgáltatást használni. Akinek van researchgate.net vagy academia.edu fiókja, az megoszthatja az ott feltöltött anyagait a hallgatókkal.
• Az ÁJK esetén a teljes jogszabályi adatbázis és a kommentárok, valamint a kiadó által gondozott folyóiratok elektronikusan elérhetőek a HVG-ORAC Jogkódex szolgáltatásában. Ehhez a saját számítógépre le kell tölteni a cég honlapjáról a keretprogramot, majd be kell lépni. Az ehhez kapcsolódó felhasználó nevet és jelszót Neptun-üzenetben továbbítjuk a hallgatók számára.
• További lehetőség a Moodle használata is.
• Aki ismer és használ e-learning keretrendszereket, az természetesen szintén kiváló lehet, de aki még nem jártas ezekben, annak ez további felkészülést igényel.
• A külső gyakorlatokat a Hittudományi Kar kivételével további intézkedésig azonnal hatállyal felfüggesztem.
Az oktatással kapcsolatos további kérdésekről később még részletes tájékoztatással leszünk.

2. Az Egyetem további munkavállalói és adminisztratív feladatot is ellátó oktatói számára a munkavégzés a szokott formában folytatódik. Közülük, aki az elmúlt két hétben jött haza külföldről (hivatalos vagy magánútról), vagy jelenleg is külföldön tartózkodik, a hazaérkezését követő 2 hétben maradjon otthon és minden esetben elektronikus levélben jelezze ezt a közvetlen szervezeti egységvezetője felé. Ez alapján a munkaidő-nyilvántartásban „igazolt, fizetett távollétet” rögzítünk.
A munkába járó munkatársak a korábban már ismertetett higiéniás szabályok szerint járjanak el:
• gyakori kézmosás, fertőtlenítés,
• testi kontaktusok kerülése.

3. Minden egyetemi szervezésű program előreláthatólag húsvét utánig, 2020. április 16-ig elmarad, de kormánydöntés alapján elképzelhető, hogy még tovább. A 2020. március 30. és 2020. április 3. közötti időszakra tervezett tavaszi Károli Közösségi Napok (Tréninghét) ennek értelmében szintén elmarad.

4. Kérjük a kollégiumban lakó hallgatókat, hogy 2020. március 13-án (péntek) déli 12 óráig hagyják el a kollégiumokat, és vigyék magukkal a következő egy-két hónapban szükségesnek tartott személyes tárgyaikat, tankönyveiket. A kollégiumokban a fenti időponton túl hallgató nem tartózkodhat. (Ha és amennyiben a magyar hallgatónak nincs hova mennie, rektori méltányossággal maradhat a kollégiumban.) A külföldi hallgatók a Nemzetközi Igazgatóságtól külön tájékoztatást kapnak.
A hallgatók lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak.

5. Azok a hallgatók, akik külföldön tanulmányi ösztöndíjjal
− az európai kontinensen tartózkodnak, javasoljuk, hogy térjenek haza Magyarországra,
− távolabbi helyeken tanulnak, a Konzulátussal való egyeztetéssel fontolják meg hazatérésüket.
A hazatérő hallgatók féléves tanulmányi ügyeit az illetékes Tanulmányi Osztályok egyedileg rendezik el.

6. Az Egyetem szervezésében hallgatók, oktatók, kutatók, tanárok és munkatársak határozatlan ideig nem utazhatnak külföldre. Az esetleges elmaradó utak anyagi kérdéseit az Egyetem később rendezi.

7. A Kormány tájékoztatása szerint a diákigazolványok érvényességét automatikusan meghosszabbítják, kérjük, hogy senki se keresse ezzel a Tanulmányi Osztályokat.
Kérjük a hallgatókat, hogy egyéb ügyekben a Tanulmányi Osztályokat elektronikus vagy telefonos formában keressék fel.

Kérjük, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel az Egyetem honlapját, a hivatalos levelezőrendszerbe érkező leveleket, valamint Neptun-üzeneteket a további információkért.



Kelt: Budapest, 2020. március 11.

Prof. Dr. Zsengellér József
rektor

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin