Nyílt napok a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Egyetemünk legnagyobb és egyben jelenleg Magyarország második legnagyobb bölcsészettudományi képzést nyújtó kara immár 4000 fős hallgatói létszámmal. A Kar népszerűségét mutatja, hogy a 2020/2021-es tanév felvételi eljárása során a bölcsészettudományi karok közül a KRE BTK-ra jelentkeztek a legtöbben első és második helyen. Az idei felvételi jelentkezések számadatai alapján a KRE BTK a 3. legnépszerűbb kar az országban működő 168 karból. A keresztyén szellemiség mellett intézményünk vonzereje sokak számára a családias légkör, amely az egyre növekvő hallgatói létszám mellett is fontos számunkra. Képzéskínálatunk is jelentősen szélesedett a Kar fennállásának 27 éve alatt: jelenleg 9 BA-szakot, 14 MA-szakot, 18 osztatlan tanárképzési szakpárt és 6 rövid ciklusú osztatlan tanárképzési szakot, valamint 21 szakirányú továbbképzést gondozunk 8 intézetben, a Tanárképző Központban és az Oktatásinformatikai Továbbképző Központban. Az Idegen Nyelvi Lektorátus által tartott órákon a hallgatók általános nyelvet és szaknyelvet is tanulhatnak. A tudományos utánpótlást a jelentős szakmai elismertségnek örvendő Történelemtudományi Doktori Iskola biztosítja. 2017 ősze óta a tehetséggondozást kiemelt szinten a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium 8 műhelyében ápoljuk. Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően részt veszünk európai képzési programokban, és hallgatóink számos neves külföldi egyetemen gyarapíthatják tudásukat.
Remélem, valamely képzésünk elnyeri tetszését és 2021 őszén a hallgatóink között köszönthetem!

Bővebben ...

Színházi net-filológia

Színházi net-filológia - OTKA K 81400
A 2014-ben lezárult és a www.philther.hu oldalon prezentált alapkutatás a monográfiák papírlapjáról kilépve, jegyzetek nélkül 6000n terjedelmű rekonstrukciók révén, a fényképek, mozgóképek, szöveges és más típusú hivatkozások mozgékonyságával láttatja az elmúlt hatvan év legjelentősebb színházi előadásait. Azon generációk számára készült, amelyek az internet globális infrastruktúráján szocializálódtak, és olyan rendszert hoz létre, amely a „képi fordulat” után felnövekvő közönség számára kínál linkekre kattintó olvasási stratégiát.
Lásd http://nyilvanos.otka-palyazat.hu/index.php?menuid=930&lang=HU&num=81400

 

 

 

 

A felhasználóbarát színházi nevelés

A felhasználóbarát színházi nevelés (OH_KUT/6/2017 sz)

A Dr. habil. Kiss Gabriella által a KRE BTK Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézete, a Szent István Gimnázium és az MTA Színház- és Filmtudományi Állandó Bizottsága által aláírt Együttműködési Szerződés keretében megvalósuló kutatótanári program (2017-2021) egy, a komplex színházi nevelési előadások reflexiójára alkalmas megközelítésmód kidolgozását vállalta. A művészetközvetítés szempontjából elméleti innovációt és módszertani fejlesztést, a színháztudomány szempontjából történeti és elméleti nóvumot jelentő munka  az alkalmazott színház(tudomány) kontextusába illeszti a színházi nevelési előadásokat, és lehetővé teszi, hogy az előadáselemzés részeként jelenhessenek meg a dráma- és színházpedagógiai, illetve diákszínjátszó tevékenységek. A 2021-ben lezáruló és 2022-től megújítandó kutatás eredményét a Károli Könyvek (KRE – L’Harmattan) sorozatban előreláthatóan 2022-ben megjelenő önálló monográfia (Kiss Gabriella: A Z generáció színházaSzéljegyzetek a dráma- és színházpedagógia színeváltozásához) publikálja.

 

 

 

 

Távolléti oktatás

 Hallgatóknak

  • Az oktatók és hallgatók közötti kommunikáció többnyire Neptunon történik.
  • Az órákhoz, amelyikről ilyen értesítést kapnak, vagy akinek engedélyezett az online részvétel, MS Teamsen keresztül tudnak kapcsolódni. A szükséges linket az oktatótól kapják meg. Előfordul, hogy más programot használ az oktató, erről is tőle kap értesítést és hozzáférési linket.
  • Többnyire MOODLE-rendszeren keresztül történik a tananyagok megosztása és az esetleges feladatbekérés. Az oktatótól megkapják a szükséges információkat.
  • MOODLE-rendszerről bemutatót rendszeresen tartunk. A WEBINÁRIUM linkjét és a rögzített felvételt Neptunon keresztül küldjük el.

 


Oktatóknak

  • Rendszeresen tartunk a különböző platformokról (MOODLE, Teams, ZOOM) oktatást. Erről a belső levelezési rendszerünkön keresztül küldünk információt és hozzáférési linket.
  • A MOODLE-ben létrehoztunk oktatókat támogató kurzust, ide mindenféle hasznos módszertani, programhasználati tanácsokat töltöttünk fel. Fórumot is működtetünk itt, ahol kérdéseket lehet feltenni, ill. egymást segíteni jó tanácsokkal. A kurzust a Moodle nyitóoldaláról (https://moodle.kre.hu/) a „Kurzusaim” menüpontból érjük el a „Segédletek” pontra kattintva. Főbb témakörök: Prezentációk online készítése, tárolása, megosztása; Online webináriumok, konferenciabeszélgetések; Interaktív részvétel, hallgatók aktivizálása; További hasznos tananyagok, oktatóvideók, irodalom.Támogató segítség

  • O365 (pl. Teams, egyetemi e-mail cím): Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Neptun: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • MOODLE: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden esetben javasoljuk a gyorsabb segítségnyújtás érdekében, hogy a konkrét kérdés, segítségkérés leírása mellet a hallgatói Neptun-kódot is legyen szíves megírni.

Hasznos linkek

 

 

Alkategóriák

 

Nyelvórák felvételételének gyakorlati útmutatója

A nyelvórákat a NEPTUN rendszeren keresztül tudja felvenni.
Tárgyak, Tárgyfelvétel menüpont alatt Tárgytípusnál válassza ki, hogy „Egyéb szabadon választható tárgyak” és Tárgyak listázása. "Csak a meghirdetett tárgyak"-nál legyen pipa, és válassza ki az aktuális félévet.
Ezután megjelennek a szabadon választható tárgyak, köztük a nyelvórák is, „INYL” tárgykóddal kezdődve. Érdemes Tárgykód alapján sorba rendezni a találati listát.A nyelvórák időpontját és csoportbeosztását óramegbeszélésen egyeztetik az adott tanárral, tanárokkal. Az óramegbeszélések időpontjáról majd itt, ill. a faliújságokon tájékozódhatnak.

Amennyiben betelt a csoport és nem tudja felvenni a kurzust, abban az esetben is várjuk szeretettel az óramegbeszélésre. Ott kiderül, hogy ténylegesen hányan vannak és ha van szükség rá, új kurzusokat hirdetünk meg.

Károlis hallgatóknak a nyelvórák díja egy félévre 10.000 Ft, melyet - őszi félév esetén november, tavaszi esetén április folyamán - NEPTUNon keresztül kell rendezni. Az összeg kiírása központilag történik. Akkor tudja rendezni, mikor a kiírt összeg megjelenik.

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube