Kína-nappal ünnepli a 25 éves kínainyelv-oktatást egyetemünk

A 2023/2024. tanév második félévének első tanítási napján a kínai újév alkalmából, a sárkány évének kezdetén, február 12-én Kína-napot szervez egyetemünk Kelet-Ázsia Intézete. A sárkány a kínai kultúrában címmel szerveződő programok a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Reviczky utca 4. szám alatti Buda Béla Díszteremben kezdődnek. A rendezvényen a sárkány évének jelentőségéről, a sárkánykirály kultuszáról, a kínai orvoslásban emlegetett sárkányokról és a sárkányhajó-fesztiválról hallhatnak előadásokat a résztvevők az egyetem Kínai Tanszékének oktatóitól és meghívott, elismert szakemberektől.

Ebédidőben Li Mengyi, a Street Kitchen sztárséfjének előadásában a kínai étkezési szokások kerülnek terítékre, a kínai újévi ételekből kóstolót is kaphatnak a látogatók. A délutáni programrészben a Taoist Tai Chi oktatóinak vezetésével tajcsi bemutatót láthatnak az érdeklődők, valamint megkóstolhatják a Teavolution közreműködésével felszolgált teákat. Horváth Janisz kalligráfus irányításával a sárkány írásjegyét írhatják és gyakorolhatják a vállalkozó szelleműek, Sárközi Ildikó Gyöngyvér pedig a Tenyérnyi Kína című program keretében különleges kínai tárgyakat mutat be.

A nap fénypontja a 14:30-kor kezdődő sárkánytánc a Károlyi-Csekonics-palota aulájában. Az érdeklődők kínai szakértő irányítása mellett maguk is beállhatnak sárkánytáncosnak és megtáncoltathatják a kínai sárkányt.

A Kína-nap nemcsak izgalmas programokra hívja a kínai kultúra és nyelv iránt érdeklődőket, hanem egyben ünnepi alkalom is az intézmény egészének: a Kelet-Ázsia Intézet ugyanis idén ünnepli a kínainyelv-oktatás megindulásának 25. évfordulóját. Az első károlis hallgatók számára az 1999–2000. tanévben nyílt először lehetőség a kínai nyelv tanulására. 2013-ban indult el a Keleti nyelvek és kultúrák alapszakon a kínai specializáció, 2020-ban pedig a kínai szakirány. A világjárvány miatt a Kínai Tanszék első nagyszabású rendezvénye az idei Kína-nap, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.

program

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin