Névtudományi konferencia a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon

2024. október 14-én Alkalmazott Névkutatás 2024 címmel rendezett konferenciát a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karon egyetemünk Magyar Nyelvtudományi Tanszéke, az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetével, valamint a Magyar Nyelvtudományi Társasággal együttműködésben.

A konferencia az alkalmazott névkutatás témaköreit vizsgáló, 2012-ben indult konferenciasorozat tizenharmadik rendezvénye volt. Az idei program három szekcióból épült fel. Délelőtt az előadók a szakterület nemzetközi kontextusának bemutatására helyezték a hangsúlyt. Szó esett az International Council of Onomastic Sciences (ICOS) elnevezésű szakmai szervezet munkájáról; egy magyar, lengyel, szlovák és cseh kutatók által készített online családnévszótárról; valamint a 1990-es évekkel kezdődően megjelenő álfordítások név- és címadásáról. Délután néhány aktuális alkalmazott névtani kérdést, így a családnév-változtatás pillanatnyi jogi és nyelvi aspektusait, a keresztnévdivat jelenkori változásait, valamint a tulajdonnevekkel kapcsolatos új helyesírási kérdéseket vizsgáló előadásra került sor. Ezután a többnyelvű településeken megvalósuló helynévgyűjtés módszertani problémáiról szóló kerekasztal-beszélgetés következett. Az eredményes, jó hangulatú konferencián elhangzott előadások nemcsak a névkutatók érdeklődését keltették fel, hanem a közönség soraiban helyet foglaló számos egyetemi hallgató figyelmét is lekötötték.

A konferencia részletes programja letölthető innen

Az elhangzott előadások írott változata a Névtani Értesítő című nyelvészeti szakfolyóirat következő számában jelenik majd meg: https://ojs.mtak.hu/index.php/nevtert/about

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin