A magyar mint idegen-, környezet- és származásnyelv tanítása a Magyarországgal szomszédos országokban Műhelykonferencia

Időpont: 2016. december 10. (szombat)
Helyszín: KRE BTK 1146 Budapest, Dózsa György út 25-27. II. em. 215.

Regisztráció: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
(Mivel a terem befogadóképessége 70 fő, a regisztrációt a beérkezés sorrendjében tudjuk elfogadni.)
A konferencia ideje alatt megvásárolhatók a Famulus Könyvesbolt és a Tinta Könyvkiadó által forgalmazott nyelvkönyvek, szótárak és szakkönyvek.

Részletes program itt érhető el.

A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékén működő Hungarológiai kutatócsoport és a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének MID-szakosztálya december 10-én közös műhelykonferenciát rendez arról, hogy a napjainkban tapasztalható támogató és tűrő nyelvpolitikák, valamint a gazdasági kihívások és a megnövekedett vegyes házasságok hogyan hatnak a környező országokban a magyar nyelv tanítására.

A műhelykonferencia meghívott előadói, akik Ausztriából, Szlovákiából, Ukrajnából, Romániából, Szerbiából, Horvátországból és Szlovéniából érkeznek, beszámolnak arról, hogy a többséghez tartozók miért jelentkeznek a nyelvtanfolyamok felnőtteknek hirdetett óráira, az egyetemek hungarológia vagy fordítói szakjára, vagy miért választják második idegen nyelvként éppen a magyart az általános- és középiskolák többségi nemzethez tartozó diákjai.

Az előadásokból – az előzetesen beküldött összefoglalók alapján – kirajzolódik majd, hogy a magyar mint kevéssé ismert és tanított nyelv, amelynek ráadásul számos negatív előítélettel is számolnia kell, hogyan tud felül emelkedni ezeken, és biztos pozíciót szerezni a többségi államok idegennyelv-oktatási rendszerében.

Következő események


Napi biztatás

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin