"Luther und die Reformation im Spiegel der deutschsprachigen Literatur des 18., 19. und 20. Jahrhunderts" című nemzetközi konferencia a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából

2017. november 23–25. között a KRE BTK Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézete Német Nyelv és Irodalom Tanszéke rendezésében került sor a reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a Luther und die Reformation im Spiegel der deutschsprachigen Literatur des 18., 19. und 20. Jahrhunderts című nemzetközi konferenciára a Kar Buda Béla termében. A konferenciát Balla Péter rektor úr és Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője köszöntötte, és Sepsi Enikő dékán asszony nyitotta meg. A plenáris nyitó előadások után (Jan Rohls, München és Sebastian Seyferth, Zittau-Görlitz) az Una Corda Cello Quartet adott koncertet, majd ezt követően Maria Altmann asszony, a Németországi Szövetségi Köztársaság Budapesti Nagykövetsége I. titkára, a Kulturális osztály vezetője a Kar aulájában megnyitotta a Luther és a reformáció című plakátkiállítást. A konferencián nyolc német és öt magyar szakember – többek között egyetemünk oktatói – tartottak irodalom- és kultúrtörténeti, illetve nyelvészeti előadásokat a témában. A konferencia keretében a résztvevők megtekintették és megvitatták a Luther című animációs film (rendező: Richly Zsolt, forgatókönyv: Lackfi János) német nyelvű változatának néhány epizódját.
A konferenciát támogatták: KRE BTK, Reformáció 500 Emlékbizottság, Dunamelléki Református Egyházkerület, Botschaft der Bundesrepublik Deutschland Budapest, Magyarországi Evangélikus Egyház, Petőfi Irodalmi Múzeum.

A Bartók Rádió Lyukasóra című műsorában a konferenciáról készült riport az alábbi linken hallgatható meg:
https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2017-11-25_10:00:00&ch=mr3

 

A rendezvény a REB-17-KONFERENCIA-0006 azonosítószámú támogatás keretében valósult meg.

Módosítva: 2021.09.21.

Következő események


Napi biztatás

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin