Készült: 2016-02-16
Módosítás: 2021-07-19

Tanszékünk diszciplináris mesterképzésének fő célkitűzése, hogy modern oktatási környezetben és módszerekkel, átfogó ismereteket közvetítve képezzen biztos tudású bölcsészeket. A tantervi kínálat, az oktatási anyagok és a módszertan úgy építkeznek, hogy minden mesterképzésben részt vevő hallgatónk széles körű képzésben részesülhessen. Külkapcsolataink, valamint régóta működő ösztöndíjrendszerünk lehetővé teszik, hogy minden ötödik hallgatónk németországi részképzésen vehessen részt. Évente átlagosan négy anyanyelvű vendégprofesszor tart előadásokat tanszékünkön.

Hallgatóink három specializáció közül választhatnak:
- irodalom, kultúra, identitás
- a mai német nyelv és leírása
- lexikográfia és szótártudomány (EMLex).

Az irodalom- és kultúratudományi szakirány a medialitás és intermedialitás, az interkulturalitás, a kultúraközvetítés és az összehasonlító irodalomtudomány kérdéseit helyezi középpontba.
Az alkalmazott nyelvészeti szakirány a lexikológia és lexikográfia területére koncentrál.

Hallgatóink tanulmányaik során speciális tudást is szerezhetnek, hiszen tanszékünk a hagyományos képzési rend mellett kiemelten fontosnak tartja a tehetséggondozást. Ezen törekvésünket három, kollégáink által szervezett műhely is megalapozza: a hallgatók aHüperión Fordítói Műhelyben elsajátíthatják a műfordítás, valamint a bölcseleti (kultúratudományi, esztétikai, szociológiai stb.) szakszövegek fordításának elméleti és gyakorlati módszereit, míg aTextur - Irodalom- és Kultúratudományi Műhely tematikus félévek során nyújt speciális ismereteket. A nyelvészet iránt érdeklődő hallgatók pedig bekapcsolódhatnak a tudományos szótárműhelybe (Szókaptár/Kollex).

A nyelvészet és szótárkészítés iránt érdeklődő hallgatók nemzetközi lexikográfiai mesterprogramba  bekapcsolódva sajátíthatják el a szótártervezés és -készítés modern eljárásait. Az EuropäischerMaster für Lexikographie (EMLex) nemzetközi, nyolc egyetem együttműködésén alapuló interdiszciplináris mesterképzés, amely kiváló lehetőségeket kínál azok számára, akik szívesen folytatnának tanulmányokat Európa nagy egyetemein. Magyarországon kizárólag a Károli Gáspár Református Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékén lehetséges a képzésbe való bekapcsolódás, és ezáltal a nemzetközi diploma megszerzése. Hallgatóink kiutazását kölcsönös Erasmus-szerződések biztosítják.

Mivel képzésünk a piaci igényekhez is rugalmasan alkalmazkodik, végzőseink felkészülten érkeznek a munkaerőpiacra, és a nálunk megszerzett, versenyképes diplomával jó eséllyel helyezkednek el magasabb szakmai és technikai igényeket támasztó munkahelyeken: így a közszférában (pl. önkormányzatok, állami hivatalok, intézmények külkapcsolatainak kialakítását, ápolását, kulturális rendezvényeinek szervezését magában foglaló munkakörökben), illetve a versenyszférában (pl. német, osztrák, svájci érdekeltségű cégeknél, a német nyelvű országokkal, német cégekkel szoros kapcsolatban álló vállalkozásoknál vagy utazási irodáknál), de választhatják a tudományos kutatást is.

A képzés mintatanterve letölthető.

Kérjük, hogy további információért forduljon a tanszéki ügyintézőhöz, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin