Készült: 2016-02-16
Módosítás: 2024-02-05

Kedves Érdeklődők!

A német nyelvtudású munkavállalók iránt folyamatosan növekvő munkaerő-piaci kereslet van Magyarországon, sőt: jelenleg hiánnyal küzdenek a munkaadók, egyre több megkeresést kap egyetemünk. A diplomás pályakövetési vizsgálatok szerint a német szakos diploma értéke az utóbbi években megnövekedett. jobb elhelyezkedési esélyeket, magasabb fizetést biztosít mind a versenyszférában, mind pedig a közszféra intézményeiben. A fenti okból figyelmetekbe ajánljuk a Károli Gáspár Református Egyetem német nyelvű képzéseit, amelyeket az idén 25 éves jubileumát ünneplő Német Nyelv és Irodalom Tanszék kínál az érdeklődőknek.

Miért a német?

 • A német Európa hat országában, köztük a szomszédos Ausztriában hivatalos nyelv, a német anyanyelvűek száma a legmagasabb Európában.
 • A világ számos országában, köztük Magyarországon is jelentős számú német kisebbség él.
 • Jobb elhelyezkedési esélyeket, magasabb fizetést biztosít mind a versenyszférában, mind a közszféra intézményeiben.
 • A német nyelvű országok Magyarország kiemelt gazdasági partnerei. Kb. 2500 német vállalat több mint 200.000 munkavállalót foglalkoztat hazánkban.
 • A Magyarországra látogató turisták kb. 70%-a német nyelvű országokból érkezik.
 • Az EU két idegen nyelv ismeretét ajánlja: „Englisch ist ein Muss, Deutsch ist ein Plus!”
 • A fenti mondás igazolódni látszik, ugyanis hallgatóink 92%-a versenyszférában helyezkedik el, és a német szakon végzettek bruttó átlagkeresete országos szinten átlagosan 50 000 forinttal magasabb, mint angol szakon végzetteké. A német szakot végzettek közül kikerülő álláskeresők száma egy 2020-as felmérés idején feleannyi volt, mint az angol szakot végzetteké.


Miért a Károlin?

 • A felvi.hu diplomás pályakövető felmérése szerint a KRE germanisztika szakán végzettek kb. 1 hónapon belül munkát találnak és a legmagasabb a fizetésük a nyelvszakon végzettek között, ill. bölcsészettudományi területen.
 • A német szakos diplomát szerzettek számát tekintve a 2. legnagyobb hallgatói létszámú germanisztika képzőhely vagyunk Magyarországon, sok éves tapasztalattal: tanszékünk 25 éves
 • A hallgatói visszajelzések megerősítenek minket küldetésünkben
 • Elismert német szak a tudomány, a kultúra és a szórakozás metszéspontján, Budapest szívében, a Kálvin térnél
 • Minősített (doktorált, habilitált), nyitott oktatók, német anyanyelvű lektor, vendégprofesszorok a német nyelvű országokból
 • A hallgatói igényekhez is igazodó mintatanterv, gyakorlatorientált képzési tartalmak
 • Az egyetem ökumenikus szellemiségéből fakadó segítőkész, támogató szemlélet
 • Kis létszámú csoportok, személyre szabott nyelvi képességfejlesztés, minimális lemorzsolódás
 • A tanulás digitális eszköztárát biztosító, modern tantermek, remek közösségi terek a Károlyi-Csekonics palotában


Lépjen be a Károlyi-Csekonics palotába!

 • Kiterjedt Erasmus-hálózat (Bamberg, Bern, Bielefeld, Erlangen-Nürnberg, Greifswald, Hildesheim, Potsdam, Saarbrücken, illetve Ankara, Braga, Ljubljana, Nancy, Róma, Udine, Wroclaw), a hallgatók egyötöde részképzésen vesz részt német nyelvterületen
 • Tehetséggondozás műfordítói és tudományos műhelyekben, a Benda Kálmán Szakkollégiumban, kiemelkedő hallgatói eredmények az Országos Tudományos Diákköri Konferencián
 • 10 000 kötetes tanszéki könyvtár folyamatosan bővülő állománnyal, olvasószolgálattal
 • Tanulmányi kirándulások, a német vonatkozású magyarországi kulturális események folyamatos követése
 • Kedvező ösztöndíjrendszer: kifejezetten elsőévesek számára létrehozott Károli Gáspár Ösztöndíj és Károli Kiválósági Ösztöndíj
 • Kedvező lakhatási lehetőség kollégiumainkban
 • Kedvezményes angol, francia, spanyol, portugál, olasz, orosz, norvég, finn és kínai nyelvtanulási lehetőség Idegen Nyelvi Lektorátusunkon

Mesterszakos végzettséget adó képzési lehetőségek a KRE-n

 • Német alapszakos (BA), illetve német minor szakos végzettséggel Német nyelv, irodalom és kultúra MA, nemzetközi, Bursa Hungarica és Stipendium Hungaricum állami ösztöndíjjal is elérhető mesterképzési szak választható, nappali és levelező tagozaton
 • A mesterszakkal egyidejűleg elvégezhető egy kiegészítő pedagógiai modul, így azonos tanulmányi idő alatt egy második mesterszintű végzettséget, egy német szakos tanári diplomát is szerezhetsz!
 • Hazánkban egyedülálló Szótártudomány és lexikográfia (EMLex) nemzetközi mesterképzési szak a nemzetközi partneregyetemekkel közös joint degree diplomával
 • A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar szakirányú továbbképzései, pl. Bölcsészettudományi, egyházi, jogi, gazdasági, műszaki, európai uniós és társadalomtudományi szakfordítói és műfordítói, Két idegen nyelvű szakfordítói és műfordítói, párhuzamosan végezhetők az MA képzéssel!

Német nyelv, irodalom és kultúra MA

Tanszékünk diszciplináris mesterképzésének fő célkitűzése, hogy modern oktatási környezetben és módszerekkel, átfogó ismereteket közvetítve képezzen olyan bölcsészeket, akik magabiztosan eligazodnak a német nyelv, irodalom és kultúra területén. Képzésünk rugalmasan alkalmazkodik a munkaerőpiac igényeihez, így végzőseink felkészülten érkeznek a különböző munkahelyekre, és a nálunk megszerzett, versenyképes diplomával jó eséllyel helyezkednek el magasabb szakmai elvárásokat támasztó munkakörökben. A mesterszakos diploma hasznos lehet a közszférában és a kulturális életben (pl. önkormányzatok, állami hivatalok, intézmények külkapcsolatainak kialakítását, ápolását, kulturális rendezvényeinek szervezését magában foglaló munkakörökben és a német nyelvű kultúrát közvetítő intézményekben), illetve a versenyszférában (pl. német, osztrák, svájci érdekeltségű cégeknél, a német nyelvű országokkal, német cégekkel szoros kapcsolatban álló vállalkozásoknál vagy utazási irodáknál), de hallgatóink választhatják a tudományos kutatást és a doktori képzést is.

Mesterszakos hallgatóinknak a törzsanyag mellett 3 specializációs lehetőséget kínálunk, mindegyiket szakmai gyakorlattal.

Az üzleti és gazdasági nyelvi közvetítés modulban a hallgatók üzleti és gazdasági szaknyelvi ismeretekre, illetve fordítási kompetenciára tesznek szert. (Mintatanterve letölthető itt.)

A kulturális mediátor modul keretében a hallgatók a kultúraközvetítéshez és -szervezéshez szükséges kompetenciákat szerezhetnek, amelyeket kulturális intézményeknél kamatoztathatnak. (Mintatanterve letölthető itt.)

A nemzetiségi szervezeti és kulturális ismeretek modulban a hallgatók a magyarországi német közösségek kultúráját megismerve felkészülhetnek a nemzetiségi szervezeteknél és intézményeknél végzendő munkára. (Mintatanterve letölthető itt.)

A nyelvészet és szótárkészítés iránt érdeklődő hallgatók nemzetközi lexikográfiai mesterprogramba bekapcsolódva sajátíthatják el a szótárkészítés modern eljárásait. A nemzetközi, nyolc egyetem együttműködésén alapuló Europäischer Master für Lexikographie (EMLex) egy olyan interdiszciplináris mesterképzés, amelynek keretében (kölcsönös Erasmus-szerződések segítségével) Európa nagy egyetemein folytatnak részképzést a hallgatók. Magyarországon kizárólag a Károli Gáspár Református Egyetem Német Nyelv és Irodalom Tanszékén lehetséges a képzésbe való bekapcsolódás, és ezáltal a nemzetközi diploma megszerzése.

A képzés része egy választható, péntek délutáni és szombati munkarendben meghirdetett pedagógiai modul, amelynek elvégzésével a hallgatók egyszakos némettanári mesterdiplomát is szerezhetnek:

Tanárképzési modul nem tanári mesterszakos MA végzettség után

Hallgatóink tanulmányaik során speciális tudást is szerezhetnek, hiszen tanszékünk a hagyományos képzési rend mellett kiemelten fontosnak tartja a tehetséggondozást. A hallgatók a Hüperión Fordítói Műhelyben elsajátíthatják a műfordítás, valamint a bölcsészettudományi szakszövegek fordításának gyakorlati módszereit.

A különböző szakterületeken (nyelv- és irodalom-, valamint kultúratudomány) végzett tudományos diákköri műhelymunka a későbbi doktori tanulmányokra való felkészülést segíti.

Kérjük, hogy további információért forduljon a tanszéki ügyintézőhöz: Nagy Alexandrához: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 


Hallgatóink mondták

„Remek lehetőségek, családias hangulat” – számomra ez jellemzi a Károlit. Az egyetem által kínált szakmai gyakorlat lehetővé tette számomra a diploma megszerzése utáni könnyű elhelyezkedést. A megszerzett tapasztalataimat, nyelvtudásomat most pályakezdőként az Osztrák Kulturális Fórumnál kamatoztatom.” 

(Lóth Szabina, germanisztika BA)

„Egyetemi éveim egyik legizgalmasabb időszakát élhettem meg a kecskeméti Mercedes Benz gyárban, ahová nyelvtudásomnak és germanisztika szakon folytatott tanulmányomnak köszönhetően dolgozhattam gyakornokként.” 

Molnár Zsuzsa (germanisztika BA)

„Egyedülálló élmény megtapasztalni azt a fokú emberséget, amit itt a tanároktól kaphatunk. Magunkhoz képest értékelik a fejlődésünket, türelmesek és rugalmasak. Azt gondolom, kevés olyan hely van, ahol nem csak a stresszhelyzet alatt produkált pillanatnyi eredményből adódik az érdemjegy, hanem figyelembe veszik az egész éves munkát, szorgalmat és órai aktivitást is. Ezzel engem megerősítenek abban, hogy amit és ahogy teszek, az jó, érdemes így folytatnom. És ezért így is folytatom. Szerintem ez a kulcsa az eredményes fejlődésnek.”
(Bederna Luca Panna, germanisztika BA)

 
„Ha egy jövőbeli germanisztika szakos hallgató minőségi oktatásra, jó közösségre, érdekes tanulmányon kívüli programokra és nem mellesleg jó tanár – diák kapcsolatra vágyik, akkor annak a Károli germanisztika szakját ajánlom. A képzésen belül rengeteg olyan hasznos tárgy van, amiből a hallgatók később profitálni tudnak. Ilyen kurzusok például a Gazdasági német és Kortárs német nyelvű kultúrák. Mindegyiken különböző szakmai kifejezéseket és szituációkat sajátíthattam el, amik később nagyon hasznosnak fognak bizonyulni. Nekem mindkét tárgy nagy segítség volt, hiszen korábban kevés tudásom volt a német gazdasággal kapcsolatban és a kultúra helyzetéről a német nyelvű országokban.”
(Bozsik Boglárka, germanisztika BA)

 

Várunk nyílt napunkon:

2022. január 12. 10.00
és
2022. február 9. 10.00

Reviczky u. 6.

Minőség. Közösség. KÁROLI.
Ahol fontos vagy!

Látogass el tanszékünk honlapjára és Facebook-oldalára is!

 

Következő események


Napi biztatás

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin