Készült: 2016-02-16
Módosítás: 2023-01-11

Egyetemünkön 1993 óta folyik angol szakos képzés.

Anglisztika BA-programunk kiemelt célja, hogy hallgatóink számára könnyen hasznosítható, gyakorlati tudást és készségeket nyújtson, melyekkel sikeresen tudnak továbbtanulni vagy a munkaerőpiacon elhelyezkedni.

Képzésünk a hagyományos anglisztika kurzuskínálatot modern készségfejlesztő tárgyak kínálatával ötvözi. Irodalmi, kulturális és történelmi tanulmányaik során a hallgatók eljutnak a középkor és a reneszánsz időszakától egészen a 21. századig. Nyelvészeti tárgyaink a fonetika-fonológia és leíró nyelvtan tárgyak mellett a nyelvtörténet, a lexikológia – lexikográfia, a dialektológia és az alkalmazott nyelvészet területeit is lefedik.

Nagy hangsúlyt fektetünk a különböző készségek fejlesztésére (pl. íráskészség, prezentációs készség, szóbeli kommunikációs technikák, kritikai gondolkodás, felhasználói szintű informatikai ismeretek, tanulásmódszertan, kutatásmódszertan).  

Kiemelt szerepet kap a tehetséggondozás. A szakkollégiumi tanulmányok mellett, érdeklődő hallgatóinknak lehetőséget biztosítunk arra is, hogy tanáraikkal közösen kutassanak, konferenciákon részt vegyenek, publikáljanak. Hallgatóinkat arra is biztatjuk, hogy minél többen töltsenek el legalább egy félévet külföldi egyetemen.

A program továbbá számos lehetőséget biztosít arra, hogy hallgatóink olyan kurzusokat is felvehessenek, amelyek nem vagy csak részben találhatók meg a többi magyarországi és közép-európai anglisztika alapképzésekben. Ilyenek a kereszténység és az irodalom kapcsolatát vizsgáló, illetve az angol-amerikai kereszténység történetét áttekintő kurzusok, az ír nyelv, a kanadisztikai stúdiumok, valamint általában a középkorral irodalmi, történelmi-kulturális és nyelvészeti szempontból foglalkozó kurzusok. A képzésben két sáv (irodalmi-kulturális és nyelvészeti), illetve két specializáció (észak-amerikai stúdiumok és fordítói-szaknyelvi) közül lehet választani, így hallgatóink mélyebben el tudják sajátítani az adott területek ismereteit. (A specializáció elvégzését a végzett hallgató diplomamellékletében feltüntetjük.)

Más alapképzést végző hallgatók is csatlakozhatnak programunkhoz anglisztika minor szak (azaz mellékszak) felvételével, amennyiben szintfelmérőnkön legalább B2 (középfokú nyelvvizsgának megfelelő) szintű belépő nyelvtudásról tudnak számot adni.

Hallgatóink az anglisztika BA szak elvégzése után tanulmányaikat MA-szinten folytathatják.  Az anglisztika mesterképzésünk kínálatában három specializáció szerepel: angol nyelvű irodalmak és kultúrák, angol alkalmazott nyelvészet és angolszász társadalom és kultúra. Az anglisztika MA utolsó félévével párhuzamosan a 2 féléves tanári modul is elkezdhető, mellyel angol nyelv és kultúra tanára végzettséget lehet szerezni.

Az oktatás kiváló minőségét mutatja, hogy Anglisztika Intézet BA kurzusaival kapcsolatban az oktatói munka hallgatói véleményezésének átlaga 5-ös skálán (ahol az 5 a legjobb minősítés) stabilan 4,5 fölött van (több száz hallgatói visszajelzés alapján). 

Képzéseink mintatantervei, valamint a képzési és kimeneti követelmények itt megtekinthetők!

További tájékoztatás kapható az Anglisztika Intézet titkárságán: 

Bauerné Kiss Réka ügyintéző
Telefon: +36 1 872-1743

Szilvássy Krisztina ügyintéző
Telefon: +36 1 872-1744

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Általános felvételi ügyekkel kapcsolatban a Tanulmányi Osztályhoz forduljanak!

 

 

Következő események


Napi biztatás

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin