Készült: 2016-02-16
Módosítás: 2022-03-17

Egyetemünkön 1993 óta folyik angol szakos képzés.

A jelenleg futó Anglisztika BA-program kiemelt célja, hogy a hallgatók számára eladható, gyakorlati tudást és készségfejlesztést nyújtson. Ennek kiemelt területeit a jó angol nyelvtudás és olyan szintű tudás megalapozása jelenti, amelynek birtokában a sikeres továbbtanulás biztosított. A nyelvfejlesztésen kívül a programban megtalálhatók nyelvészeti, valamint a legtöbb angol nyelvű kultúra (elsősorban európai és észak-amerikai országok) irodalmával, kultúrájával és történelmével foglalkozó kurzusok.

A hagyományos anglisztikai tartalmú kurzusok mellett (az irodalom területén: a középkor és a reneszánsz irodalmától egészen a 21. század irodalmáig; a nyelvészet terén pedig főként fonetika-fonológia, illetve leíró nyelvtan) a program számos lehetőséget kínál arra, hogy a hallgató máshol kevésbé oktatott kurzusokat is felvehessen. Ezek közé tartoznak pl. a kereszténység és az irodalom kapcsolatát vizsgáló, illetve az angol-amerikai kereszténység történetét áttekintő kurzusok, az ír nyelv, a kanadisztikai stúdiumok, valamint általában a középkorral irodalmi, történelmi-kulturális és nyelvészeti szempontból foglalkozó kurzusok. A képzésben két sáv (irodalmi-kulturális és nyelvészeti), illetve két specializáció (irodalmi-kulturális és fordítói-szaknyelvi) közül lehet választani, amelyek az adott területeken a mélyebb ismeretanyag elsajátítását garantálják.

A más BA-képzésben résztvevők az angolt minor szakként (azaz mellékszakként) vehetik fel. Ehhez szintfelmérőt kell írniuk, ahol legalább B2 (középfok) szintű belépő nyelvtudást várunk el.
 
Hallgatóink az anglisztika BA szak elvégzése után az angol szakos tanulmányokat MA-szinten tudják folytatni: az Anglisztika diszciplináris mesterképzés keretein belül Egyetemünkön elsősorban az angol irodalom területén specializálódhatnak, illetve angol nyelvtanári képzésben vehetnek részt. Ugyanakkor felhívjuk az érdeklődők figyelmét arra, hogy a 2013 szeptemberében induló új, osztatlan rendszerű tanárképzésre már nem lehet a BA-diploma megszerzése után jelentkezni.

2021/2022. I. félévében az Anglisztika Intézet BA kurzusaival kapcsolatban az oktatói munka hallgatói véleményezésének átlaga 5-ös skálán (ahol az 5 a legjobb minősítés): 4,54 (436 hallgatói vélemény alapján). 

Képzéseink mintatantervei, valamint a képzési és kimeneti követelmények itt megtekinthetők!

További tájékoztatás kapható az Anglisztika Intézet titkárságán

Bauerné Kiss Réka ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1743

Szilvássy Krisztina ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1744

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Általános felvételi ügyekkel kapcsolatban a Tanulmányi Osztályhoz forduljanak!

 

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin