Angol nyelv és kultúra szaktanára (2 félév), angol nyelv és kultúra tanára (2, 3 vagy 4 félév)
(tanári MA; rövid ciklusú tanári mesterképzés)

Levelező munkarendű angol nyelv és kultúra tanára tanári mesterképzést különböző neveken immár 20 éve folytat a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara. A képzés 2023-tól 2, 3 vagy 4 félév alatt végezhető el, a hallgató korábbi végzettségétől függően. Az angol nyelv és kultúra szaktanára végzettséggel rendelkezők jogosultak lesznek a 11. és a 12. osztályokban angol fakultáción is tanítani, valamint emelt szinten érettségiztetni. Az angol nyelv és kultúra tanára tanári mesterképzési szakot végzett hallgatók (2, 3 vagy 4 féléves képzés) ezzel a végzettséggel jogosultak lesznek mind az általános iskola felsőbb osztályaiban, mind pedig a középiskolában tanítani, illetve ugyanazokkal a jogosultságokkal fognak rendelkezni, mint az angol nyelv és kultúra szaktanára végzettséggel rendelkezők.

a) A 2 féléves (60 kredit) szaktanári képzésre a következő végzettséggel lehet felvételt nyerni:

Azonos szakos, főiskolai szintű tanári végzettséggel (tehát angoltanári végzettséggel) vagy 10 féléves osztatlan képzésben szerzett angol nyelv és kultúra tanára végzettséggel, továbbá Pedagógus 1 besorolással. A képzés 60 kredites: a szakterületi modul 45 kredit, míg a tanárképzési modul 15 kredit.

b) A 2 féléves (60 kredit) angol nyelv és kultúra tanára képzésre a következő végzettséggel lehet felvételt nyerni:

Az azonos szakos egyetemi szintű bölcsész diplomával, illetve anglisztika MA-val rendelkező hallgatóknak (tehát akiknek nincsen tanári végzettségük) a 60 kredites tanárképzési modult kell elvégezniük, amely pedagógia, pszichológia és szakmódszertan tantárgyakból áll. Ezt a modult a Tanárképző Központ gondozza. Az egyetemünkön a nappali munkarendű anglisztika MA-képzésben részt vevő hallgatók már anglisztika MA-s tanulmányaik utolsó félévében is elkezdhetik a tanárképzési modult.

c) A 3 féléves angol nyelv és kultúra tanára képzésre a következő végzettséggel lehet felvételt nyerni:

A más (azaz nem angol) szakos, akár főiskolai, akár egyetemi szintű tanári végzettséggel rendelkező hallgatók 2023 óta 3 félév alatt szerezhetnek angol nyelv és kultúra tanára szakos diplomát. Bemeneti feltétel a tanári diplomán kívül a felsőfokú (C1), komplex nyelvvizsga angol nyelvből. Ebben a képzésben 80 kredit a szakterületi modul, 10 kredit pedig a tanárképzési modul.

d) A 4 féléves képzésbe a következő végzettséggel lehet felvételt nyerni:

A tanítói végzettséggel rendelkezőknek 4 féléves képzésben kell részt venniük: 90 szakterületi kreditet és 30 tanárképzési kreditet kell teljesíteniük. Bemeneti követelmény még a C1-es komplex nyelvvizsga angolból, amit kivált az angol műveltségi területen szerzett tanítói diploma.

Az a), c) és d) képzések angol szakterületi moduljában a hallgatók nyelvfejlesztés, nyelvészet, angol-amerikai irodalom, angol-amerikai történelem, valamint angol-amerikai kultúra és országismeret témájú, illetve tanári készségfejlesztő tantárgyakat hallgatnak. A mintatantervek megtekinthetőek a honlapon az „Oktatás”, „Mintatantervek”, „Tanári mesterképzés (Rövid ciklusú tanárképzés)” menüpontok alatt (https://btk.kre.hu/index.php/2015-10-20-11-38-46/mintatantervek/category/483-angol-nyelv-es-kultura-tanara.html ), illetve az Anglisztika Intézet honlapján a „Mintatantervek” menüpont alatt. Ugyanitt megtalálhatóak a tanárképzési modul mintatantervei is.

Az a), c) és d) képzésekre jelentkezőknek egy angol nyelvű motivációs beszélgetésen kell részt venniük, ahol többek közt az angol nyelvtani fogalmakkal, illetve angol nyelvű olvasmányaikkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A felvételi beszélgetés dátumát a felvi.hu-n találják meg; a megfelelő bemenettel rendelkező jelentkezőket a Tanulmányi Osztály értesíti ki a pontos időpontról.

 

További tájékoztatás kapható az Anglisztika Intézet titkárságán:

Bauerné Kiss Réka ügyintéző Telefon: +36 1 872-1743

Szilvássy Krisztina ügyintéző Telefon: +36 1 872-1744 E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Általános felvételi ügyekkel kapcsolatban a Tanulmányi Osztályhoz forduljanak!

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin