Angol nyelv és kultúra tanára (rövid ciklusú tanári mesterképzés)

A levelező munkarendű angol nyelv és kultúra tanára rövid ciklusú tanári mesterképzés 2022 szeptemberétől a hatályos jogszabályoknak megfelelően új rendszerben fog indulni az Egyetemen.  Ennek a képzésnek több, mint 15 éves előzménye van Intézetünkben: 2003-tól az úgynevezett kiegészítő képzés formájában, 2007 és 2017 között pedig angoltanár mesterképzési szak néven futott, míg 2017-ben rövid ciklusú tanárképzés lett az elnevezése. A képzés 2022-től vagy 2, vagy pedig 4 féléves, a bemenettől függően. A 2 féléves képzés esetében az azonos szakos egyetemi szintű bölcsész diplomával, illetve diszciplináris MA-val rendelkező hallgatóknak (tehát akiknek nincsen tanári végzettségük) csak a 60 kredites tanári modult kell elvégezniük, amely pedagógia, pszichológia és szakmódszertan tantárgyakból áll. Ezt a modult a Tanárképző Központ gondozza.

Szintén 2 féléves képzésben vehetnek részt azok, akik azonos szakos, főiskolai szintű tanári végzettségűek. Nekik is 60 kreditet kell elvégezniük: az ő esetükben a szakterületi modul 45 kredit, míg a tanári modul 15 kredit. A más szakos, akár főiskolai, akár egyetemi szintű tanári végzettséggel rendelkező hallgatók 4 félév alatt szerezhetnek angol nyelv és kultúra tanára szakos diplomát. A bemenet a tanári diplomán kívül a felsőfokú, komplex nyelvvizsga angol nyelvből. Ebben a képzésben 100 kredit a szakterületi modul, 20 pedig a tanári modul. A tanítói végzettséggel rendelkezőknek szintén 4 féléves képzésben kell részt venniük: 90 szakterületi kreditet és 30 tanári kreditet kell teljesíteniük. Az angol szakterületi modulban a hallgatók nyelvfejlesztés, nyelvészet, angol-amerikai irodalom, angol-amerikai történelem, valamint angol-amerikai kultúra és országismeret témájú tantárgyakat hallgatnak. Az ezekre a képzésekre jelentkezőknek egy angol nyelvű motivációs beszélgetésen kell részt venniük, ahol az angol nyelvtani fogalmakkal, illetve angol nyelvű olvasmányaikkal kapcsolatos kérdésekre kell válaszolniuk. A rövid ciklusú tanárképzések mintatantervei (2021-ig) megtekinthetőek a honlapon az „Oktatás”, „Mintatantervek”, „Rövid ciklusú tanárképzés” menüpontok alatt. A 2022-es mintatantervek közzétételére 2022 tavaszán fog sor kerülni.

2021/2022. I. félévében az Anglisztika Intézet Angol nyelv és kultúra rövid ciklusú tanári mesterképzés programján oktatott kurzusokkal kapcsolatban az oktatói munka hallgatói véleményezésének átlaga 5-ös skálán (ahol az 5 a legjobb minősítés): 4,67 (213 hallgatói vélemény alapján). 

További tájékoztatás kapható az Anglisztika Intézet titkárságán

Bauerné Kiss Réka ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1743

Szilvássy Krisztina ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1744

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Általános felvételi ügyekkel kapcsolatban a Tanulmányi Osztályhoz forduljanak!