Készült: 2016-02-16
Módosítás: 2022-03-17

Anglisztika diszciplináris mesterképzési szak

Anglisztika diszciplináris mesterképzésünket 2012 őszén indítottuk. A kétéves képzés során hallgatóink mélyreható ismeretekre tehetnek szert a tágabb értelemben vett angol irodalomtörténet és irodalmi kultúra területein: megismerhetik az angol irodalmi kánonokat és kritikai hagyományokat, s behatóan foglalkozhatnak az angol irodalom reprezentatív műveivel és kulturális jelenségeivel. Az anglisztika BA főszakos vagy mellékszakos diplomával rendelkező hallgatók néhány alapozó tárgy elvégzése után szövegközeli, gyakorlatorientált műhelyszemináriumokon sajátítják el a tananyagot, s a mintatanterv 2017 elején történt átdolgozása következtében a modern világ kihívásaira is felkészítő, szabadon választható szakmai gyakorlaton kamatoztathatják a képzés során elsajátított tudásukat. A szakmai gyakorlat feltételeinek kidolgozása jelenleg folyamatban van; egyelőre úgy néz ki, hogy fordítóirodánál, kiadónál vagy a Fulbrightnál lesz majd erre lehetőség.

Intézetünk erős szakmai profilja, valamint egyetemünk egyházi háttere részben befolyásolja a képzésen elsajátított tananyag felépítését. Kurzusainkon hangsúlyosan szerepelnek a keresztény hagyománnyal foglalkozó irodalmi művek, és különös figyelmet fordítunk a Biblia összetett irodalom- és kultúraformáló hatására.

Mesterképzési szakunkon jelenleg angol irodalomra lehet specializálódni, és a későbbiekben tervezzük egy alkalmazott nyelvészeti specializáció indítását is.

Fő kutatási/oktatási témáink:

  • Angol nyelv és irodalom
  • Angol nyelvészet
  • Brit történelem, társadalom és kultúra
  • Posztkoloniális irodalom, történelem és kultúra
  • Az angol irodalomtörténet korszakai
  • Az angol irodalom és a kereszténység
  • Az angol Biblia és az irodalom
  • Gyakorlati készségek (haladó írás, előadói készségek, szerkesztői ismeretek, konferencia- és műhelytapasztalat, kutatásmódszertan, digitális bölcsészet

 

Továbbtanulási lehetőség: angol nyelv és kultúra tanára mesterképzési szak (rövid ciklusú tanárképzés, 2 félév); PhD tanulmányok 

A 2020/2021-es tanévben az anglisztika MA-t nappali és levelező munkarendben is kívánjuk indítani.

2021/2022. I. félévében az Anglisztika Intézet anglisztika diszciplináris MA programján oktatott kurzusokkal kapcsolatban az oktatói munka hallgatói véleményezésének átlaga 5-ös skálán (ahol az 5 a legjobb minősítés): 4,84 (47 hallgatói vélemény alapján). 

Képzéseink mintatantervei itt megtekinthetők!

További tájékoztatás kapható az Anglisztika Intézet titkárságán

Bauerné Kiss Réka ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1743

Szilvássy Krisztina ügyintéző
Telefon: +36  1 872-1744

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Általános felvételi ügyekkel kapcsolatban a Tanulmányi Osztályhoz forduljanak!

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

 

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin