Szűrő
 • A Károli Gáspár Református Egyetem pótfelvételit hirdet

  A Magyar Nyelvtudományi Tanszék által gondozott képzések közül alapképzésben Magyar BA szakra, mesterképzésben Terminológia MA szakra, tanárképzésben Magyartanár és Magyar mint idegen nyelv tanár szakokra várjuk a jelentkezéseket.

  Jelentkezési határidő: 2012. augusztus 10.
  www.kre.hu/felveteli
  Információs vonal: 06 -1-455-9068
  E-mail cím: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • A Balassi Intézet felhívása

  Kedves Hallgatók!

   

  A Balassi Intézet nevében ezúton szeretnénk meghívni Önöket a Hétvégi Magyar Iskolák Világtalálkozóján való részvételre.

  2012. július 9-15-ig a Balassi Intézet meghívására öt kontinens több mint negyven országból érkeznek magyar nyelvet tanító pedagógusok Budapestre. A továbbképzést az elméleti eszmecsere, a műhelymunkák, illetve a bevált gyakorlatok egymással való megismertetése mellett különböző kulturális élményekkel is szeretnénk érdekessé tenni, hogy a résztvevők hazatérve hitelesen ismertethessék meg tanítványaikkal a mai Magyarországot.

  A magyar mint idegen nyelv módszertanának körébe tartozó előadások, műhelymunkák mellett a magyar mint származásnyelv speciális kérdéseivel is megismerkedhetnek, az idegen nyelvi oktatásmódszertan általános kérdéseiről a Goethe Intézet és a British Council  gyakorló pedagógusaival cserélhetnek eszmét kollégáink.

  A várban nemcsak az újonnan megnyílt Magyarság Háza programjaival ismerkedhetnek meg, de az Országos Levéltárba és a Sziklakórházba is ellátogathatnak a résztvevők. Szentendrén a Skanzen foglalkozásain gyakorlat közben ismerkedhetnek meg a múzeumpedagógia kínálta lehetőségekkel, egri programunkat is igyekeztünk vonzóvá tenni különböző – egyelőre meglepetésnek szánt – érdekességekkel. Budapesti városnézésünk rendhagyó keretek között zajlik majd: azt reméljük, hogy a város rejtett szépségeinek feltárása mindannyiuk számára kellemes élmény lesz. Két bemutató előtti filmvetítés is gazdagítja a programot – az alkotókkal mindkét esetben hosszabban is lehet beszélgetni a filmek megtekintése után.

  Azt reméljük, hogy szakmai érdeklődésük és a gazdag kulturális kínálat egyaránt vonzóvá teszi a programot, amelynek összes költségét a Balassi Intézet állja (szállást Somlói úti kollégiumunkban tudunk biztosítani, a budapesti közlekedés, a napi háromszori étkezés és a programokon való részvétel ingyenes).

  Kérjük, hogy részvételi szándékukat a lehető leggyorsabban, de legkésőbb 2012. június 20-ig jelezzék Budavári Bernadett kolléganőnknél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), akitől a jelentkezéshez szükséges adatlapot is megkapják majd.

  Üdvözlettel

  Maróti Orsolya tagozatvezető

  Balassi Intézet, Magyar Nyelvi Tagozat

  1016 Budapest, Somlói út 51.

  http://www.bbi.hu

  További információk

 • Névtan és terminológia - meghívó

   

  A Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke és
  Terminológiai Kutatócsoportja,
  az ELTE Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézete, valamint
  a Magyar Nyelvtudományi Társaság

  2012. május 16-án, szerdán

  NÉVTAN ÉS TERMINOLÓGIA
  címmel workshopot rendez

  A workshop helyszíne:

  KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM
  BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR


  1088 Budapest, Reviczky u. 4. Díszterem (I. emelet).

  A workshopot vezeti: Fóris Ágota és Farkas Tamás
  Szervezőbizottság: Bölcskei Andrea, Slíz Mariann

  A workshop célja a névtan terminológiai vonatkozásainak áttekintése, a két diszciplína érintkező területén a közös célok és kölcsönösen alkalmazható módszerek feltérképezése, gyümölcsöző vita folytatása a lehetséges közös célokról és vizsgálati területekről.

  Program
  13.00–13.10 Megnyitó: Fóris Ágota
  13.10–14.30 Előadások:
  Hoffmann István: Elmélet és terminológia a magyar névkutatásban
  Farkas Tamás: A magyar névtani terminológia jellemzői és problémái
  Slíz Mariann: Terminusok keletkezése és változása
  Vita
  14.30–14.50 Szünet
  14.50–15.50 Előadások:
  Bölcskei Andrea: A helynév-standardizáció terminológiájáról
  Bauko János: A magyar és a szlovák (szláv) névtani terminológia összevetése
  Vita
  15.50–16.10 Szünet
  16.10–17.20 Műhelybeszélgetés
  17.20–17.30 Zárszó: Hoffmann István
          
  Részletes információk találhatók a rendezvényről a következő honlapon:
  www.kre.hu/nyelveszet

  Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 • Meghívó

  A KRE BTK Német Nyelv és Irodalom Tanszéke, a KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszéke és a KRE Tanárképzési Szakbizottsága tisztelettel meghívja az érdeklődőket "Digitális tananyagok", Oktatásinformatikai kompetencia a tanárképzésben című konferenciájára. Időpont: 2012. május 4. (péntek). Helyszín: KRE BTK, 1088 Budapest, Reviczky u. 4.

  Részletes információk: www.kre.hu/nyelveszet, karoligerm.weboldala.net;Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 • Országos Kazinczy Szép magyar beszéd verseny 2012 eredményei

  KÖZLEMÉNY

  Országos Kazinczy Szép magyar beszéd verseny 2012 eredményei

   


  A felsőoktatási intézmények Kazinczy Ferencről elnevezett Szép magyar beszéd versenyének 40. országos döntőjét 2012. március 30-án a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelvtudományi Tanszéke rendezte. A verseny szervezői a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke voltak. A verseny célja az anyanyelvi nevelés és a beszédkultúra fejlesztése. A szövegolvasó verseny megrendezésével arra szeretnék ösztönözni a résztvevőket, hogy növekedjék a magyar nyelv kiejtési szabályait figyelembe vevő, kifejező beszéd iránti igényesség.
  Péchy Blanka (1894–1988) színművésznő Kazinczy Ferencről elnevezett díjat alapított 1963-ban olyan hivatásos beszélők (színészek, énekesek, a média szereplői), valamint pedagógusok és az ifjúság számára, akik példamutatóan szép nyelvhasználatuk (elsősorban kiejtésük) révén sokat tesznek a magyar nyelv ápolásának ügyéért. A Péchy Blanka halálát követően létrehozott Kazinczy–díj Alapítvány – Péchy Blanka Emlékére évente ad át Kazinczy-érmet a pedagógusjelöltek számára rendezett szépkiejtési verseny győzteseinek.

  Az országos döntőn a hazai és a határainkon túli felsőoktatási intézmények azon hallgatói vettek részt, akik a helyi versenyeken a legjobbaknak bizonyultak, összesen negyvenegyen.

  A versenyt dr. Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte dr. Gósy Mária, az ELTE Fonetikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a bírálóbizottság elnöke, és dr. Fóris Ágota, a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszékének vezetője. Tudományos előadást tartott dr. Markó Alexandra (ELTE Fonetika Tanszék) „Hangsúlyok a felolvasásban és a spontán beszédben” címmel. Ezután következett a szabadon választott szövegek bemutatása. A délutáni szekcióban a kötelező szöveget olvasták fel a versenyzők.

  2012-ben az első tizenegy versenyző kapott Kazinczy-érmet, név szerint a következők: Lénárd Valentina (KRE TFK, Nagykőrös), Hajdú Fanny (ELTE BTK, Budapest), Tomcsányi Árpád (PPKE BTK, Piliscsaba), Lakos Boglárka (Corvinus Egyetem, Budapest), Szabó Adrienn (ELTE TÓFK, Budapest), Szabó Ágnes (ELTE BTK, Budapest), Simon Viktória (KRE BTK, Budapest), Belágyi Hanna (NyME Benedek Elek Pedagógiai Kar, Sopron), Báthory Kinga (Eszterházy Károly Főiskola, Eger), Pólyi Izabella (Konstantin Filozófus Egyetem, Nyitra), Kovács Edit (Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác).

  A bírálóbizottság tagjai voltak: dr. Gósy Mária, elnök (ELTE Bölcsészettudományi Kar, MTA Nyelvtudományi Intézet), Barra Mária (Barra Kommunikációs Intézet), Dr. Bóna Judit (ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék), dr. Havas Judit (Petőfi Irodalmi Múzeum), dr. Markó Alexandra (ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék), dr. Merényi Hajnalka (ELTE TÓFK), dr. Molnár Ildikó (Mozgássérültek Pető András Nevelő- és Nevelőképző Intézete), Nábrádiné dr. Jurasek Ibolya (Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Vitéz János Kar), Sólyom Réka (KRE Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelvtudományi Tanszék).

  A Károli Gáspár Református Egyetem négy versenyzőt indíthatott, közülük ketten nyertek érmet: Lénárd Valentina a nagykőrösi Tanítóképző Főiskolai karról, felkészítője dr. Madarász Imréné, a Bölcsészettudományi Karról pedig Simon Viktória, felkészítője Sólyom Réka.
  Részletes információk a programról: www.kre.hu/nyelveszet

  További információ kérhető:
  Dr. habil. Fóris Ágota
  tanszékvezető egyetemi docens
  Károli Gáspár Református Egyetem
  Magyar Nyelvtudományi Tanszék
  1088 Budapest, Reviczky u. 4.
  Mobil: +36 30 9470-233
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


 • Szakdolgozatok

  A szakdolgozatok leadásának határidejét meghosszabbították. Az új határidő: 2012. április 27.

 • Fontos határidők

  A szakdolgozatok leadási határideje: április 16.
  A portfólió leadási határideje (tanár szakos hallgatók számára): május 15.
  A záróvizsgára való jelentkezés határideje: április 16.
  Szakdolgozat (záródolgozat, kapcsolódó dolgozat)  témaválasztásának határideje BA-n a IV. szemeszter utolsó szorgalmi napja, MA-n a II. szemeszter utolsó szorgalmi napja: május 18.
  A  szakdolgozati témamódosítás határideje BA-n az V. szemeszter utolsó vizsganapja, MA-n a III szemeszter utolsó vizsganapja.


 • Kazinczy-verseny programja

   

   

   

   

  A felsőoktatási intézmények
  Kazinczy Ferenc
  Szép magyar beszéd versenyének
  40. országos döntője


  Helyszín:
  Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudomány Kar
  Magyar Nyelvtudományi Tanszék
  1088 Budapest, Reviczky u. 4. Verseny: 319-es terem, felkészülés: 322-es terem

  Időpont:
  2012. március 30., péntek


  Program

  9.30−10.30  Regisztráció a kar épületében

  10.30−11.00  A résztvevők köszöntése, a verseny megnyitása (319-es terem)

  A versenyt megnyitja:
  Dr. Sepsi Enikő, dékán, KRE BTK

  Köszöntőt mond:
  Dr. Gósy Mária, a bírálóbizottság elnöke, ELTE BTK és MTA Nyelvtudományi Intézet

  Dr. Fóris Ágota, tanszékvezető, KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék

  Tudományos előadás:
  Dr. Markó Alexandra: Hangsúlyok a felolvasásban és a spontán beszédben

  11.00–13.00 A szabadon választott szövegek bemutatása

  13.00−14.00  Ebéd (Fehér Páva étterem, Üllői út 7.)

  14.30−16.30  A kötelező szöveg bemutatása

  16.30—17.00  Ünnepélyes eredményhirdetés


  A bírálóbizottság tagjai
  Elnök:
  Dr. Gósy Mária
  ELTE Bölcsészettudományi Kar, MTA Nyelvtudományi Intézet

  Tagok:
  Barra Mária
  Barra Kommunikációs Intézet

  Dr. Bóna Judit
  ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék

  Dr. Havas Judit
  Petőfi Irodalmi Múzeum

  Dr. Markó Alexandra
  ELTE Bölcsészettudományi Kar, Fonetikai Tanszék

  Dr. Merényi Hajnalka
  ELTE TÓK

  Dr. Molnár Ildikó
  Mozgássérültek Pető András Nevelő- és Nevelőképző Intézete

  Nábrádiné dr. Jurasek Ibolya
  Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Vitéz János Kar, Esztergom

  Sólyom Réka
  KRE Bölcsészettudományi Kar, Magyar Nyelvtudományi Tanszék


  A döntő résztvevői

  Ádám Enikő
  Miskolci Egyetem BTK

  Bakura Kitti
  Nyíregyházi Főiskola Tanítóképző Intézet

  Balogh Ramóna
  Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

  Bánfai Adrienn
  Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ (Szombathely)

  Báthory Kinga
  Eszterházy Károly Főiskola (Eger)

    Bekő Tímea
  Sapientia EMTE (Csíkszereda)

  Belágyi Hanna
  Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar (Sopron)

  Bíró Vivien
  Debreceni Egyetem BTK

  Bobák Barbara
  Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK

  Bognár Dorottya
  Újvidéki Egyetem BTK

  Boussebaa Mimi
  Kodolányi János Főiskola (Székesfehérvár)

  Csapó Viktória
  Kaposvári Egyetem Pedagógia Kar

  Gáborfi Balázs
  Miskolci Egyetem Comenius Főiskolai Kar (Sárospatak)

  Hajdú Fanny
  Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK (Budapest)

  Huszár Vivien
  Szegedi Tudományegyetem BTK

  Kovács Ágnes
  Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK (Budapest)

  Kovács Edit
  Apor Vilmos Katolikus Főiskola (Vác)

  Kozák Klaudia
  Nyíregyházi Főiskola

  Kövér Mónika
  Debreceni Egyetem

  Lakatos Dorina
  Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar (Győr)

  Lakos Boglárka
  Budapesti Corvinus Egyetem

  Lénárd Valentina
  Károli Gáspár Református Egyetem TFK (Nagykőrös)

  Major Ágnes
  Miskolci Egyetem BTK

  Marcsák Gergely
  Ungvári Nemzeti Egyetem

  Marton Dóra
  Pannon Egyetem (Veszprém)

  Nagy Brigitta
  Károli Gáspár Református Egyetem TFK (Nagykőrös)

  Németh Ágnes
  Kaposvári Egyetem Pedagógia Kar

  Nikolics Zsuzsanna
  Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Nevelés- és Sporttudományi Kar (Szombathely)

  Pásti Laura
  Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar

  Pécsi Vivien
  Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar

  Pilisi Orsolya
  Károli Gáspár Református Egyetem BTK (Budapest)

  Pólyi Izabella
  Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem

  Sebesi Márk
  Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar (Esztergom)

  Simon Viktória
  Károli Gáspár Református Egyetem BTK (Budapest)

  Somogyi Anita
  ELTE BTK (Budapest)

  Szabó Adrienn
  ELTE TÓK

  Szabó Ágnes
  ELTE BTK

  Szabó Gergely
  Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar (Győr)

  Tomcsányi Árpád
  Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK

  Varga Virág Anna
  Eszterházy Károly Főiskola (Eger)


  Utazási információk

  Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar
  Cím: 1088 Budapest, Reviczky u. 4., www.kre.hu

  A tanszéki titkárság elérhetősége: (1) 483-2868 (Máté Judit)

  A KRE BTK épülete Budapest belvárosában, a VIII. kerületi Palotanegyedben található, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár épületével szemben.

  Közlekedés: a 3-as (kék) metróval a Kálvin térről; 47-es, 49-es villamossal a Kálvin térről (Baross utca → Reviczky utca útvonalon); 4-es, 6-os villamossal a 32-esek tere megállótól a Baross utcán vagy a Krúdy Gyula utcán keresztül.

   

   

  Gépkocsival parkolni lehet a Baross utca – Üllői út sarkán levő parkolóházban.

  A tömegközlekedési eszközökre váltott vonaljegyek egy útra érvényesek, és egy vonaljegy ára 320 forint. Menetidőkről, indulási időpontokról a www.bkv.hu honlapon tudnak tájékozódni.

  Szállás: Bethlen Gábor Kollégium, 1116 Budapest, Temesvár utca 16–18. (Tel.: + 36 (1) 203 23 84), http://www.kre.hu/btk/index.php/bethlen-gabor-kollegium.html

  Egyetemünk Bethlen Gábor Kollégiuma az intézménytől – tömegközlekedési eszközök igénybevételével – 25 percre található Újbudán, csendes, parkos környezetben.

  Közlekedés: 47-es villamossal a Kálvin térről Albertfalva kitérő megállóig (kb. 20 perc).

  Mindenkinek jó utazást, kellemes budapesti tartózkodást, szép élményeket kívánunk!

  2012. március 21.

  KRE BTK
  Magyar Nyelvtudományi Tanszék

  Az országos döntő programjának letöltése


 • ERASMUS PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

  ERASMUS
  PÁLYÁZATI FELHÍVÁS
  A
  Károli Gáspár Református Egyetem
  Magyar Nyelvtudományi Tanszéke
  a 2012/2013 tanévre
  az alábbi helyekre hirdet pályázatot:

  BÉCS
  HELSINKI
  UDINE
  FIRENZE
  ZÁGRÁB
  GRONINGEN
  POZNAN
  KOLOZSVÁR
  KOMARNO*


  A pályázat benyújtási határideje: 2012. április 10. 16.00 óra
  A pályázat benyújtási helye: Magyar Nyelvtudományi Tanszék titkársága
  A pályázatok elbírálásának határideje: 2012. április 13.

  A pályázat feltételei a www.kre.hu-n,
  valamint
  a Magyar Nyelvtudományi és a Magyar Irodalomtudományi Tanszék hirdetőtábláján találhatók.
  További információ Csontos Nóra tanszéki koordinátortól kérhető.

  *A meghirdetett helyek között 3 ösztöndíjas hely kerül kiosztásra annak függvényében, hogy mely helyekre jelentkeznek a hallgatók. Az ösztöndíjas helyek végleges száma a Tempus Közalapítvány döntésének függvénye!


  Pályázati űrlap letöltése

 • Nyelvvizsga-követelmények a mesterszakokon

  A felvételi nyelvvizsga-követelmény a Magyartanár, a MID, és a Terminológia szakon egy élő idegen nyelvből B2 szintű (középfokú) komplex nyelvvizsga.
  A diploma megszerzéséhez a nyelvvizsga-követelmény
  a Magyartanár és a Terminológia szakon egy élő idegen nyelvből B2 szintű (középfokú) komplex nyelvvizsga; a MID (Magyar mint idegen nyelv másodtanári) szakon egy élő idegen nyelvből C1 szintű (felsőfokú) komplex nyelvvizsga.


 • Kérvények benyújtása

  -  A „Hallgatói Követelményrendszer – TVSZ” 10. §. értelmében
  „A kérelmek benyújtása
  (1) A Tanulmányi Bizottsághoz, és a Kreditátviteli Bizottsághoz csak a Tanulmányi Osztályon, a dékánnak írt kérelmeket pedig a Dékáni Hivatalban lehet benyújtani.
  (2) A kérelmet írásban kell benyújtani, abban megjelölve a címzett illetékes bizottságot vagy személyt, a kérelem tárgyát, a hallgató nevét, címét, szakját, továbbá mellékelni kell a Szabályzatban előírt dokumentumokat, vagy hiteles másolatokat. A kérelmeket a hallgatónak saját kezű aláírásával kell ellátnia.
  (3) A Tanulmányi Osztályra benyújtott kérelmek beadási határideje a szorgalmi időszak második tanítási hetének utolsó munkanapja, levelező képzés esetén az első konzultáció utolsó tanítási napjáig tart.”
  - Kurzusok utólagos meghirdetésével kapcsolatos, illetve létszámbővítéssel kapcsolatos kérelmeket az illetékes tanszékhez kell benyújtani, a tanszékvezetőnek címezve.


 • Nyelvmentor

   

   

   

  Javasoljuk, hogy a nyelvmentor szakirányos hallgatók minden olyan, nyelvmentoros kóddal meghirdetett órát vegyenek fel, amelyet ebben a félévben a tanszék meghirdetett.

   

   

   

 • KRE BTK nyílt nap – 2012. január 25

  KRE BTK nyílt nap – 2012. január 25. (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)
  A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar nyílt napján a Magyar Nyelvtudományi Tanszék képzéseiről kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők az alábbi időpontokban:
  11. óra: Magyar szakos (BA) alapképzés (Az Irodalom- és Kultúratudományi Intézettel közösen) (216-os terem)
  13.00 óra: Magyartanár szakos (MA) képzés (104-es terem)
  13.30 óra: Magyar mint idegen nyelv szakos tanár (MA) képzés (216-os terem)
  13.00 óra: Terminológia mesterszak (diszciplináris MA) képzés (216-as terem)
  (A tájékoztatók minden esetben a Díszteremben kezdődnek a dékáni köszöntővel.)
  Szeretettel várjuk az érdeklődőket a tájékoztatókon!


 • Terminológia mesterszak – Fórum

  Terminológia mesterszak – Fórum
  A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Nyelvtudományi Tanszék és a TERMIK rendezvénye
  A TERMINOLÓGIA MESTERSZAKRÓL
  Időpontja: 2011. január 30. (hétfő), 14.00
  Helyszíne: KRE BTK 1088 Budapest, Reviczky u. 4., Magyar Nyelvtudományi Tanszék, II. emelet, 216-os terem.

  Jelentkezési határidő a Terminológia mesterszakra: 2012. február 15.
  A rendezvényre szeretettel várjuk az egyetemistákat, középiskolásokat és más érdeklődőket!
  Bővebb információ a csatolt meghívóban.

  A KRE BTK nyílt napján tájékoztató a terminológia szakról: 2012. január 25. 13 óra (KRE BTK, 1088 Budapest, Reviczky u. 4.)


 • Országos Kazinczy-verseny 2012

  A 2011/2012-es tanévre az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét.
  A verseny helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara (1088 Budapest,
  Reviczky u. 4.), ideje 2012. március 30.
  A jelentkezés határideje: 2012. február 27.
  Bővebb információk:
  Sólyom Réka
  E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

   

  Letölthető dokumentumok:

  Felhívás letöltése
  Jelentkezési lap kísérő tanárok részére (pdf formátumban)
  Jelentkezési lap kísérő tanárok részére (doc formátumban)
  Jelentkezési lap versenyzők részére (pdf formátumban)
  Jelentkezési lap versenyzők részére (doc formátumban)

 • Termik rendezvény - 2011.11.23.

  Meghívó

  A bibliafordítás terminológiai vonatkozásai

  A Magyar Terminológia című folyóirat
  2011. évi 1. számának bemutatója

  A KRE BTK Magyar Nyelvtudományi Tanszék és a TERMIK rendezvénye
  a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából

  Időpontja:
  2011. november 23. (szerda), 17.00

  Helyszíne:
  KRE BTK 1088 Budapest, Reviczky u. 4.
  Bod Péter Könyvtár (földszint)

  Program
  Köszöntő
  Sepsi Enikő
  a KRE BTK dékánja

  Felkért hozzászólók

  Honti László
  egyetemi tanár, KRE BTK Magyar
  Nyelvtudományi Tanszék;
  akadémikus, MTA

  Keresztes László
  egyetemi tanár, Debreceni Egyetem,
  Finnugor Tanszék

  Fabiny Tibor
  egyetemi tanár, intézetigazgató,
  KRE BTK Anglisztika Intézet

  Pecsuk Ottó
  főtitkár, Magyar Bibliatársulat;
  egyetemi adjunktus, KRE HTK

  Pődör Dóra
  egyetemi docens, tanszékvezető,
  KRE BTK Angol Nyelvészeti
  Tanszék

  Moderátor
  Fóris Ágota, főszerkesztő

  Pohárköszöntő
  Csoma Zsigmond
  egyetemi tanár, KRE BTK és
  Kurucz György
  dékánhelyettes, KRE BTK

 • VI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktorandusz Konferencia

  Alknyelvdok

  Az MTA Alkalmazott Nyelvészeti Munkabizottsága és az MTA  Nyelvtudományi Intézete szeretettel meghívja Önt a 2012. február 3-án  megrendezésre kerülő VI. Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferenciára.Az Alkalmazott Nyelvészeti Doktoranduszkonferenciák megrendezésére  évente kerül sor. A hatodik konferencia helyszíne az MTA Nyelvtudományi Intézete (1068 Budapest, Benczúr u. 33.).
  A konferenciára való jelentkezés határideje: 2011. december 9.
  Részvételi díj: 3000 Ft. (2500 Ft + ÁFA)
  Előadók és résztvevők jelentkezését egyaránt várjuk. Angol és magyar  nyelvű jelentkezési lapok letölthetők a  http://www.nytud.hu/alknyelvdok12/reg.html weboldalról. A kitöltött jelentkezési lapokat e-mailben kérjük elküldeni az alknyelvdok[kukac]nytud[pont]hu email címre.
  A beküldendő kivonatok formai és tartalmi követelményeire vonatkozó útmutató a www.nytud.hu/alknyelvdok12/absinfok.html webhelyen található.
  A konferenciával kapcsolatos további részleteket szintén a konferencia webhelyén olvashatnak:
  http://www.nytud.hu/alknyelvdok12

  Váradi Tamás
  Az MTA Alkalmazott Nyelvészeti Munkabizottságának elnöke 

 • TERMIK rendezvény - meghívó

  Meghívó

  Szekeres Csaba
  (a SDL Trados hivatalos partnere, a TECH-LINGUA Bt. ügyvezetője)

  Terminológiakezelés SDL Trados technológiával

  című előadására

  A KRE BTK TERMIK rendezvénye


  Időpontja:
  2011. október 21. (péntek), 16.00

  Helyszíne:
  KRE BTK 1088 Budapest, Reviczky u. 4.
  Magyar Nyelvtudományi Tanszék, II. emelet, 216-os terem


 • Konferencia meghívó

  A TERMINI MAGYAR NYELVI KUTATÓHÁLÓZAT
  munkatársai
  TISZTELETTEL ÉS SZERETETTEL MEGHÍVJÁK
  ÖNT

  ünnepi konferenciájukra, amelyre
  2011. NOVEMBER 24-ÉN 10:00 ÓRAI
  kezdettel kerül sor a
   MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA
  Kistermében.

  (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

  A konferenciára a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat része.

  Bővebb információ erre a linkre kattintva érhető el


 • Meghívó

   MEGHÍVÓ

  Szekeres Csaba
  (a SDL Trados hivatalos partnere, a TECH-LINGUA Bt.
  ügyvezetője)

  Terminológiakezelés SDL Trados technológiával című előadására

  A KRE BTK TERMIK rendezvénye

  Időpontja: 2011. október 21. (péntek), 16.00
  Helyszíne:
  KRE BTK 1088 Budapest, Reviczky u. 4., Magyar Nyelvtudományi
  Tanszék, II. emelet, 216-os terem.

 • Felhívás a 13. országos Kossuth-szónokversenyt megelőző házi fordulóra

  A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelvtudományi Tanszéke idén is megrendezi az országos Kossuth-szónokversenyt megelőző házi fordulót. A háziverseny célja, hogy a zsűri kiválassza azt az egy hallgatót, aki Egyetemünket képviselheti az ELTE BTK-n 2011. november 18-án és 19-én megrendezendő országos megmérettetésen.
  Az országos fordulón egy előre elkészített beszédet és egy rögtönzést kell előadniuk a versenyzőknek. Az előre elkészítendő beszéd idei témája:

       Van igazság? –„Az igazság kutatása súlyos erőfeszítést követel
       tőlünk, s ha megtaláltuk, még súlyosabbat ró ránk.”

      (Francis Bacon: Az igazságról, első esszé)

  Kérjük a versenyzőket, hogy a háziversenyre a fenti témában készítsék el maximum 6 perces beszédüket, és határozzák meg a beszéd fajtáját (bemutató, tanácsadó, törvényszéki) és a szituációt. Ezt a beszéd megkezdése előtt közöljék.
  A házi forduló időpontja: 2011. október 19. (szerda), 15.30. (gyülekezés a 217-es szoba előtt a folyosón).
  Kérjük, hogy jelentkezési szándékukat október 16-áig jelezzék Sólyom Réka tanárnőnek a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen! A tanárnő szívesen válaszol a felmerülő kérdésekre is.

 • Szakos tájékoztatók

  A Magyar Nyelvtudományi Tanszék szakos tájékoztatói szeptember 2-án, pénteken lesznek az I. évfolyamos hallgatók számára.

  Magyar BA, Magyartanári MA és MID MA, Terminológia MA

  Időpont:
  BA képzés: 10 órától
  MA képzés 12 órától
  Levelező képzés: 14 órától.

  A helyszínről bővebb tájékoztatást szerda után a tanszéken/telefonon kaphatnak.

  Az órafelvételi hét után az első tanítási hét szeptember 12-én kezdődik. A Terminológia mesterképzésben résztvevő hallgatóknak már az első tanítási héten ajánlott, hogy a gyakorlati foglalkozásokra laptopjukat hozzák magukkal.
 • Pótfelvételi hirdetése mesterszakokra

  A Károli Gáspár Református Egyetem pótfelvételi eljárást hirdet meg a mesterképzési szakokon, így a Terminológia mesterszakon, valamint a Magyartanári és Magyar mint idegen nyelv (MID) tanári szakokon.

  Jelentkezési határidő: 2011. augusztus 9.

  Felvételi szóbeli elbeszélgetés időpontja és helyszíne: 2011. augusztus 23. 10.00 óra, KRE BTK Díszterem (1088 Budapest, Reviczky u. 4.)

  További információk: www.kre.hu, www.felvi.hu

 • A Balassi Intézet Erasmus nyári kurzusaira keres segítő hallgatókat

  Kedves MID-es Hallgatók!

  A Balassi Intézet Erasmus nyári kurzusaira keres segítő hallgatókat.
  Az elfoglaltság mindenkinek annyi, amennyit vállalni tud.
  Feltétlenül javasoljuk a programban való részvételt.
  Jelentkezni lehet Maróti Orsolyánál a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

 • Tolmácsolás és fordítás

  A Multi-Lingua Kft. fordító- és tolmácsiroda (www.lingua.hu) angol, francia és olasz nyelvet beszélőket keres, akik otthon tolmácsolnának telefonon keresztül.

   A munkát ügyeleti jelleggel kell végezni (napi 24 óra) kiegészítő tevékenységként.
  Jelentkezés:  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
  +36 (20) 401 0953


 • Vizsgakérdések: Szaknyelv

  Szaknyelv

  Vizsga
  2010/11 II. félév
  KRE Magyar Nyelvtudományi Tanszék
  Fóris Ágota (e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)