Szakmai nap a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából

Szakmai nap a Szín-Tér Egyesület alapításának 25. évfordulója alkalmából, benne dr. Adorján Viktor A Laboratórium c. könyvének bemutatójával

Időpont: 2016. november 12. (szombat)

Helyszín: Csók István Képtár, Székesfehérvár, Bartók Béla tér 1.

A program keretében Dr. Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánjának Grotowski elgondolásának találkozása egy „költői” színházzal: Pilinszky János színházkoncepciója című előadását is meghallgathatják.

Részletes program itt található.

"A színház az egyetlen igazán közösségi művészet.
A rituális összelélegzés művészete."
Nádas Péter


A Szín-Tér Egyesület fenntartásában működő független Szabad Színház társulata csaknem 60 éves, a fenntartó egyesület pedig idén 25.

Jelenleg a negyedik generáció lép már be a gondosan kialakított „rendszerbe”, az utánpótlás-nevelésnek köszönhetően. Úgy gondoljuk, mindez országosan is egyedülálló érték. Székesfehérvár Megyei Jogú Várostól két éve nemcsak Pro Cultura Albae Regiae-díjat kaptunk, de olyan lehetőséget is, amelynek révén a történelmi belvárosban egy önálló játszóhelyet, színházi és filmes műhelyt alakíthattunk ki Igéző néven, amely a város kulturális életében sikertörténetté vált.

A Szabad Színház társulata és a fenntartó kulturális egyesület az utóbbi évek civil és színházi viharaiban nemcsak megmaradt, de fejlődni is tudott, és ez nem kis részben az ott alkotó emberek hitvallásának és a korábbi elődöktől tanult színházvezetési módszertannak köszönhető. Ma már azonban a fiatalabb generáció tagjai közül kevesen tudják, honnan indultunk, miben is áll az európai rituális színház gyakorlata mint tiszta műfajú színházi közösségteremtő erő. Ezért a módszer kidolgozójaként elhíresült lengyel Jerzy Grotowski színházi Laboratóriumáról nemrégiben a szintén székesfehérvári – velünk sokat dolgozó – Adorján Viktor rendező írt vaskos kötetet.

Van tehát jelenleg Székesfehérváron egy színházi szakmai mintaként bemutatható gyakorlatunk és van egy, a szakmai elméletet nagy részletességgel bemutató szakkönyvünk. Úgy gondoljuk, e két érték önmagában is elegendő érv arra, hogy egyesületünk 25 évfordulóját ne melankolikus emlékezésekkel, hanem fontos szakmai üzeneteket átadásával töltsük…

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin