Emlékezz ránk! ...azokra, akik "egy kis munkán" voltunk a Szovjetunióban

Makra Mónika és Gárdonyi Adrienn könyvét bemutatja:

Prof. Dr. habil. Szakály Sándor
tanszékvezető egyetemi tanár (KRE), a VERITAS Töténetkutató Intézet igazgatója

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Buda Béla terem (1. emelet, Díszterem)

Időpont: 2017. március 1. 16:00

A szerzőkről
Makra Mónika a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakos hallgatója, Gárdonyi Adrienn pedig a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola német-nemzetiségi szakos tanítója. Mindketten feladatuknak érezték szülőfalujuk sorstragédiájának feldolgozását. Szerettek volna emléket állítani a községeikből elhurcolt lakosoknak, több mint 800 főről van szó.

Rövid ismertetés:
A könyv Taksony és Dunavarsány községek sorstragédiáját, a Málenkij robotot dolgozza fel. 54 interjú alapján rekonstruálták az elhurcolás körülményeit, a kiutazás menetét, a kint eltöltött, hányatatott évek borzalmait. Ez a könyv a maga módján egyedülálló, szakkönyv és egyben forrásgyűjtemény. Rengeteg kép színesíti több mint 400 oldalon keresztül. Úgy gondoljuk, a témában kutató történészek számára üdítő színfolt lesz.

"Nem tartottam és ma sem tartom igazságosnak, hogy elhurcoltak, mert ártatlanul kerültem oda, mint a többi. A fiatalok nem is hiszik el, hogy igaz volt. Jó lesz, ha elolvassák és okulnak belőle, hogy velük ne tehessen ilyet senki." Gayerhosz György

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin