Emlékezz ránk! ...azokra, akik "egy kis munkán" voltunk a Szovjetunióban

Makra Mónika és Gárdonyi Adrienn könyvét bemutatja:

Prof. Dr. habil. Szakály Sándor
tanszékvezető egyetemi tanár (KRE), a VERITAS Töténetkutató Intézet igazgatója

Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar, Buda Béla terem (1. emelet, Díszterem)

Időpont: 2017. március 1. 16:00

A szerzőkről
Makra Mónika a Károli Gáspár Református Egyetem történelem szakos hallgatója, Gárdonyi Adrienn pedig a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola német-nemzetiségi szakos tanítója. Mindketten feladatuknak érezték szülőfalujuk sorstragédiájának feldolgozását. Szerettek volna emléket állítani a községeikből elhurcolt lakosoknak, több mint 800 főről van szó.

Rövid ismertetés:
A könyv Taksony és Dunavarsány községek sorstragédiáját, a Málenkij robotot dolgozza fel. 54 interjú alapján rekonstruálták az elhurcolás körülményeit, a kiutazás menetét, a kint eltöltött, hányatatott évek borzalmait. Ez a könyv a maga módján egyedülálló, szakkönyv és egyben forrásgyűjtemény. Rengeteg kép színesíti több mint 400 oldalon keresztül. Úgy gondoljuk, a témában kutató történészek számára üdítő színfolt lesz.

"Nem tartottam és ma sem tartom igazságosnak, hogy elhurcoltak, mert ártatlanul kerültem oda, mint a többi. A fiatalok nem is hiszik el, hogy igaz volt. Jó lesz, ha elolvassák és okulnak belőle, hogy velük ne tehessen ilyet senki." Gayerhosz György

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin