Barangolás Morvaországban

Az Őszi Károli Közösségi Napok keretében 2019. október 25-én a megszokott károlis csapatunk, Borsi tanár úr szervezésének köszönhetően, a közel 400.000-es lakosságú Brno felé vette az irányt.

Ez alkalommal, a korábbi kirándulásoktól eltérően, az idő kegyes volt velünk, se eső, se szél, se hideg nem volt, ellenben napsütés, kellemes ősz végi, már-már indián nyarat idéző hőmérséklet szegődött társul mellénk.

Utunk első állomása a Csehszlovák Huszita Egyház temploma volt, ahol vendéglátóink tízóraival  vártak minket, majd egy előadást is meghallgathattunk. A prezentáció során megismerhettük a huszita egyház történelmi gyökereit, szervezeti struktúráját, tanítási elveit.  A huszita egyház – amelyben férfiak és nők egyaránt vállalhatnak lelkészi szolgálatot – elkötelezett többek között az oktatás és az ifjúság ügye mellett, így oktatási intézmények alapítója is egyben.

Ezt követően a Petrov-dombon található impozáns, gótikus stílusban épült Szent Péter és Pál-katedrálist látogattuk meg. Mai formáját a 20. században történt neogótikus átépítésnek köszönhetően nyerte el. A katedrális történetének különlegessége, hogy a 30 éves háborúban a svédektől furfangos módon menekült meg Brno városával együtt: a svéd tábornok megfogadta, ha másnap délig nem sikerül elfoglalni a már napok óta ostrom alá vett várost, elvonul seregével. A templom harangozója már 11 órakor elütötte a delet jelző harangszót, így elérte, hogy a svédek elvonuljanak. A katedrális 84 m magas tornyából tiszta időben szép kilátás nyílik a városra.

Barangolásunk utolsó előtti helyszíne a 13. században épült Špilberk vára volt. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején szigorúan őrzött várbörtönként funkcionált, jelenleg múzeumként működik.

A történelmi központ szívében található, szintén gótikus stílusban épült Szent Jakab templom látogatásával zárult brnói kirándulásunk. A belső térben figyelemre méltó a gótikus hálóboltozat és a barokk szószék. A szemfüles látogató a templom nyugati oldalán, a Szent Péter és Pál-katedrális irányába fordulva érdekesen pózoló angyalszobrot fedezhet fel, amely egyben a templom nevezetessége.

A kulturális feltöltődést követően a megfáradt csapat Pozsonyon át Budapestre indult, hogy a késő esti órákban megérkezzen a Reviczky utcai épületbe, ahol hajnalban kezdetét vette a napunk.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin