Konferencia Vajay Szabolcs születésének 100. évfordulójára

Vajay Szabolcs születésének 100. évfordulója alkalmából 2021. október 7-8-án Budapesten és Fehérvárcsurgón emlékkonferencián vehetnek részt az érdeklődők.

A konferencia az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság védnökségével valósul meg, az eseményt Dr. Réthelyi Miklós, a Bizottság elnöke nyitja meg.

A konferencia első napján, október 7-én a Károli Gáspár Református Egyetem Latin-Amerika Kutatócsoportjának három előadását hallgathatják meg a résztvevők és érdeklődők 11:15 és 12:35 óra között a II. szekcióban:

 

  • Tézer Zita (KRE Latin-Amerika Kutatócsoport, ELTE BTK doktorandusz): Az afrokubai santería kapcsolatai Puerto Ricóban
  • Farkas Dániel (KRE Latin-Amerika Kutatócsoport, KRE BTK doktorandusz): A katolikus egyház társadalmi szerepének értelmezése a perui „Amauta" baloldali folyóiratban, 1926–1930
  • Dr. Horváth Emőke (KRE Latin-Amerika Kutatócsoport, KRE TTI): A sajtó és a hatalom viszonya Kubában 1959 után

 

A szekció moderátora: Dr. Bubnó Hedvig egyetemi docens, a KRE Latin-Amerika Kutatócsoportjának tagja.

A részletes program itt olvasható. A konferencia előadásai online is követhetők lesznek, az egyes programpontokhoz tartozó Zoom-linkeket a részletes program tartalmazza.

 

Vajay Szabolcs (1921-2010) történész, heraldikus, genealógus, diplomata, tudományszervező, az emigráció aktív tagja. 1959 és 1983 között az UNESCO társadalomtudományi osztályának latin-amerikai részlegét vezette, innen vonult nyugdíjba. 2010-es halála után hagyatékának jelentős része Fehérvárcsurgóra, a Károlyi Alapítvány kezelésébe került.

Történészként, genealógusként, heraldikusként, a lovagrendek középkori és modern szerepének ismerőjeként, mi több, johannita lovagként is szerepet vállalt a II. világháborút követő évtizedek eseményeiben mind külföldön, mind pedig a rendszerváltás utáni Magyarországon.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin