Megjelent ERIC W. GRITSCH VESZÉLYES LELKISÉGEK c. könyve

Az Isten bolondja című nagysikerű Luther-monográfiája (2006) szerzőjének megjelent a legújabb könyve: Veszélyes lelkiségek – a keresztény hit négy visszatérő betegsége (antiszemitizmus, fundamentalizmus, triumfalizmus, moralizmus), HF 44, Hermeneutikai Kutatóközpont, Budapest, 2021).

Kapható a Huszár Gál Könyvesboltban (Budapest, Deák tér 4.), a Luther Kiadó Könyvesboltban (Budapest, Üllői út 24.), valamint a Hermeneutikai Kutatóközpontban (Budapest, Reviczky u. 4, 1. emelet 101., 9-15 óra között. Ára 990 ft).

Megrendelhető: https://hermeneutika-btk.eu/wp-login.php

„Egy provokatív könyvet tart kezében az olvasó. Egyszerre szól nem-keresztényekhez, akik talán az itt tárgyalt „veszélyes lelkiségek” miatt utasítják el a hitet; de szól a hívőkhöz is: ne tegyék le a könyvet, ha a szerző „domború tükrében” talán karikatúrát látnak magukról. Olvassák úgy, mint a hit veszélyzónáira mutató figyelmeztetést. Jézus tanítványainak adott tanácsa: „elküldelek titeket, mint juhokat a farkasok közé: legyetek azért okosak, mint a kígyók, és szelídek, mint a galambok!” (Mt 10,16b). A Luther-kutató Eric W. Gritsch (1931-2012) munkásságának is vezérmotívuma volt ez a jézusi kettős üzenet: „dovehood” (galambszelídség) és „serpenthood” (kígyóravaszság). Az egyház történetében mindig is voltak/vannak olyanok, akiket vagy csak az egyik, vagy csak a másik tulajdonság jellemez. Akik galambszelíd, gyermekien naiv bárányok, azok egy ellenséges történelmi helyzetben ritkán tudnak ellenállni a farkasok őket is felfaló, pusztító agresszivitásnak. A kizárólag kígyóravasz okosokból pedig hiányzik Jézus szelídsége, a szeretet melege.. E „kígyóravasz” szellemiségű könyvében Eric W. Gritsch négy olyan lelkiségre mutat rá, amely minden korban kísértette a kereszténységet: antiszemitizmus, fundamentalizmus, triumfalizmus, moralizmus. Mindegyikben az eredeti orvosság a túladagoltság következtében az egyház testében méreggé változott. A „kígyóravasz” diagnózis után „galambszelíd” lelkipásztori tanácsokat ad a gyógyulás érdekében.” (Fabiny Tibor)

 

 

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin