Az 1956-os forradalomra emlékezünk

Az 1956. október 23-i forradalom és szabadságharc 65. évfordulója tiszteletére kiállítás nyílik a Pesti Vigadóban a Magyar Református Jövőért Alapítvány szervezésében. A Hazádnak rendületlenül elnevezésű tárlat Görgényi István festőművész 1956-os forradalmat tematizáló alkotásait mutatja be.


Görgényi István: 1956

A magyar művészetben meglehetősen ritka az 1956-ra hivatkozó vagy emlékező, közvetlenül a forradalmi események időszakában, vagy közvetlenül a forradalmat követő években született műalkotás. A festőművész a forradalom és szabadságharc inspirációjára 1956 őszétől az 1973-ban bekövetkezett haláláig titokban, a nyilvánosságot teljesen kizárva expresszív-szimbolikus olaj-képsorozatot készített. Ez az 1956-os történelmi eseményeket feldolgozó, és a forradalom eszméjét metaforikus kompozíciókban megfogalmazó, a magyar emlékanyagban egyedülálló műegyüttes az ismeretlenségből csak 2006-ban került elő, hagyatékát ekkor vásárolta meg egy magángyűjtő.

A Görgényi életmű nemrég Szücs Attila, a Magyar Református Jövőért Alapítvány kuratóriumi elnökének tulajdonába került, aki szerint hívő emberként is van mit tanulnunk a művésztől. A kiállítással kapcsolatos sajtótájékoztatón elmondta, Görgényi István műveiben hűen képviselte hitét, emellett nemzeti formanyelvet teremtett. „Élete során perifériára szorult. Tatabányán, az épülő szocialista iparvárosban bányában dolgozott, majd rajztanárként működött, mégsem adta fel elveit. Istenképű, szakrális képeket festett, alkotásaiban megmutatva a nemzeti karaktert. Úgy gondolom, a mai kornak kötelessége igazságot szolgáltatni Görgényi Istvánnak, mert az idő őt igazolta.”

A kiállítás 2021.10.24-2021.11.28. között a Pesti Vigadó földszinti Galériájában tekinthető meg. A tárlatról bővebb információ itt olvasható.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin