Testnevelés kötelező kritériumtantárgy

Tisztelt Hallgatók!
A Károli Gáspár Református Egyetem a 2022/2023. tanév 1. (őszi) félévétől bevezette a kötelező testnevelést az alapképzésben, osztatlan képzésben és felsőoktatási szakképzésben 2022/2023. tanévben tanulmányaikat nappali munkarendben megkezdő hallgatók részére.

Ez alól kivételt képeznek a pedagógusképzés képzési területhez tartozó óvodapedagógus alapképzési szak és a tanító alapképzési szak hallgatói, mivel ezen képzések esetén a képzési és kimeneti követelmények szakterületi ismeretként írják elő a kötelező testnevelés teljesítését.

A többi nappali munkarendű alapképzési szak, osztatlan képzés, felsőoktatási szakképzés mintatantervében a Testnevelés 0 kreditértékű, aláírással záruló kötelező kritériumtantárgyként szerepel.

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy keretein belül felvehető sportágak:

  • Aerobik,
  • Kézilabda,
  • Röplabda,
  • Stretching.


A tanórák hossza mind a 4 sportág esetében 90 perc.
A Neptun egységes tanulmányi rendszerben kínált kurzusokból 1 kurzust kell kiválasztani, amely heti 1 sportolási alkalmat (heti 2 tanóra) jelent.
A tantárgy aláírás megszerzésével teljesíthető, a tanórákról legfeljebb 3 igazolt hiányzás megengedett.

 

Felmentések:

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy alól felmentést azon hallgató kaphat, aki

  • csapatsportágak esetén NB II., NB I/B., NB I., OB II., OB I/B., OB I. vagy ezeknek megfeleltethető osztályban versenyengedéllyel rendelkezik a 2022/2023-as szezonra, valamint tudja igazolni, hogy versenyzik is;
  • egyéni sportágak esetén az országos bajnokságokban szerepel, és a 2022/2023-as tanévre be tudja mutatni a sportági szakszövetség által kiállított eredményigazolást;
  • aki orvosi igazolás benyújtásával tudja igazolni, hogy egészségügyi állapota nem teszi lehetővé a sportolást.

A tantárgyfelmentési kérelmet a képzésért felelős Kar Tanulmányi Osztálya által a honlapon közzétett módon és határidőig kell benyújtani.

A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy egyes kurzusainak budapesti helyszínei és kijelölt idősávjai:

Aerobik  KRE BTK R6 Fitneszterem (1088 Budapest, Reviczky u. 6.)
Hétfő-Péntek 12:00 – 15:45

Kézilabda – Patonyi László Sportcsarnok (1095 Budapest, Thaly Kálmán u. 1.)
Hétfő-Péntek 16:00 – 19:30

Röplabda – KRE BTK D25 Tornaterem (1146 Budapest, Dózsa György út 25-27.)
Hétfő-Péntek 10:00 – 13:30

Stretching – KRE BTK D25 12/A Fitneszterem (1146 Budapest, Dózsa György út 25-27.)
Hétfő-Péntek 8:00 – 11:30

Figyelem! A Testnevelés kötelező kritériumtantárgy Neptunban történő felvétele fokozatosan, az alábbiak szerint történik:

  • szeptember 8. (csütörtök) 15.30-tól azok a hallgatók tudják felvenni a Neptunban a Testnevelés kötelező kritériumtantárgyat, akiknek a mintatanterve szerint az 1. félévben ajánlott a tantárgyat felvenni és teljesíteni, azaz az alábbi képzésen nappali munkarendben, Budapest képzési helyen, 2022/2023. tanévben 1. évfolyamon tanulmányaikat megkezdő hallgatók:
    • KRE ÁJK jogász osztatlan képzés,
    • KRE GESZK ápolás és betegellátás alapképzési szak ápoló szakirány, szociális munka alapképzési szak, szociálpedagógia alapképzési szak,
    • KRE HTK egyszakos hittanár-nevelőtanár osztatlan képzés.

  • szeptember 9. (péntek) 10 órától azoknak a nappali munkarendben, Budapest képzési helyen, 2022/2023. tanévben 1. évfolyamon tanulmányaikat megkezdő hallgatóknak is biztosítunk – korlátozott számban – lehetőséget a Testnevelés kötelező kritériumtantárgy felvételére, akiknek a mintatanterve szerint NEM az 1. félévben, hanem valamely másik félévben ajánlott a tantárgyat felvenni és teljesíteni, azaz az alábbi képzésben részt vevő hallgatóknak:
    • KRE ÁJK jogi felsőoktatási szakképzés, nemzetközi tanulmányok alapképzési szak,
    • KRE BTK valamennyi alapképzési szak és osztatlan szakpáros tanárképzés,
    • KRE GESZK emberi erőforrások alapképzési szak, gazdálkodási és menedzsment alapképzési szak, kereskedelem és marketing felsőoktatási szakképzés marketingkommunikáció szakirány,
    • KRE HTK teológia osztatlan képzés,
    • KRE PK közösségszervezés alapképzési szak.

A Nagykőrös képzési helyen hitéleti képzésben, nappali munkarendben tanulmányaikat a 2022/2023. tanévben 1. évfolyamon megkezdő hallgatók számára a mintatanterv szerint a 6. félévben ajánlott a Testnevelés kötelező kritériumtantárgy felvétele, ezért ebben a félévben nem került meghirdetésre a kurzus.

Kérdésekkel kapcsolatban a Sportiroda munkatársai állnak a hallgatók rendelkezésére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen.

KRE Sportiroda, KRE Rektori Hivatal Oktatási Igazgatóság

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin