Cseh-Szombathy László Emlékkonferenciára meghívó

Tisztelettel meghívjuk a Károli Gáspár Református Egyetem Közösségi Napok keretein belül 2022. október 27-én, csütörtökön megrendezésre kerülő Cseh-Szombathy László Emlékkonferenciára


A Konferencia programja:

10:00-10:30 (KRE-BTK) Dupcsik Csaba: Cseh-Szombathy László helye a magyar szociológia
történetében

10:30-11:00 (NKE-EJKK) Simon János: Harsányi János és Cseh-Szombathy László levelezése

11:00-11:30 (NKI; PTE) Spéder Zsolt: A termékenységi mintaváltásról

11:30-12:00 Szünet

12:00-12:30 (KRE-BTK) Sztéray-Kézdy Éva, Drjenovszky Zsófia, Török Emőke, Biró Emese:
Változatok a családi szerepek percepciójára és gyakorlatára a mai Magyarországon

12:30-13:00 (KRE-GESZK) Haász Sándor: Rendszerszemlélet és családdinamika a szociális munka
látóterében

13:00-13:30 (KRE-BTK – KRE-GESZK) Bozsonyi Károly, Mészáros József: A szociológia
módszertanának forradalmai


Helyszín: Károlyi-Csekonics Palota, Szivarterem
; 1088 Budapest, Reviczky u. 6.

Tisztelettel kérjük, hogy a részvételi szándékát a GESZK – Dékáni Hivatali Titkárság e-mail címére (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) jelezze 2022. október 21-ig.

Cseh-Szombathy László (Budapest, 1925. június 8. – Budapest, 2007. július 21.) Széchenyi-díjas szociológus, társadalomstatisztikus, demográfus, népesedéstörténész, egyetemi tanár, a szociológiai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Édesapja politikai tevékenysége miatt a tudományos pályán csak majd egy évtizedes tanári kényszerpályát követően indulhatott el, amikor 1957-ben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársa lett. Az 1960-as évektől a szociográfiai hagyományokkal szakító, korszerű tudományos alapokon újjászerveződő magyarországi szociológia jeles művelője, az életmódvizsgálatok és legfőképpen a családszociológiai kutatások iskolateremtő alakja volt. Munkásságával hozzájárult a szociológiai felvételezés, a mindennapok társadalmi szerveződése, a család, a párkapcsolat, a házasság és az időskorúak, a társadalmi deviancia és normaszegés (öngyilkosság, alkoholizmus, válás stb.) szociológiai, szociálpszichológiai, demográfiai szempontú kutatásának módszertani megújulásához. Az elsők között emelte be a matematikai statisztikai eljárásokat a szociológiai vizsgálatokba. A KSH után 1975-től az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa, 1983-tól 1988-ig igazgatója volt. Jelentősen hozzájárult a szociológia elszigetelődésének megszüntetéséhez, felsőfokú oktatásának és tudományos szervezeti hátterének megújításához. 1973-tól oktatott az ELTE Szociológiai Tanszékén, elnöke volt a Magyar Szociológiai Társaságnak és az Andorka Rudolf Társadalomtudományi Társaságnak.

 

 

 A meghívó ide kattintva megtekinthető.

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin