A Don-kanyar hőseire emlékeztek Szatmárnémetiben

A Szatmárnémeti Németi Református Egyházközség, a szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör a a doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából 2023. január 15-én megemlékezést tartott a németi református templomban a 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében.

Az istentiszteletet követően Prof. Dr. Szakály Sándor, a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Református Egyetem kutatóprofesszora tartott rövid történelmi áttekintést.

„Azt gondolom, hogy ennek a közösségnek 80 esztendő múlva tennie kell hőseiért, és megtisztelő az, hogy itt van egy emlékhely, ahol el lehet helyezni a koszorúkat  — és nem csak akkor, amikor kerek évfordulók vannak, vagy mindig eljön január, és nem csak a Don mentiekre lehet emlékezni, hanem minden olyan katonára, aki a második világháborúban az életét vesztette és akit nyugodtan mondhatjuk: megillet a hős jelző.” — magyarázta a professzor, hozzátéve: a Don-kanyarban elesettek a mieink voltak, mindannyian egy országnak szolgáltak és az országnak viszont kell őket szolgálni: megőrizni emléküket. (Forrás: Szatmári Friss Újság)

(Fotó: Szatmári Friss Újság)

A teljes cikk itt olvasható: A Don-kanyar hőseire emlékeztek Szatmárnémetiben (frissujsag.ro)

A megemlékezés zárásaként a templom udvarán álló emlékművet koszorúzták meg a jelenlévők.

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin